Доц. Мангъров: Не чакайте надупени да умрете! Няма да умрете! Не трябва да ходите да си търсите място на „Орландовци

0 976

Нямам никакъв интерес от масовото тестване на населението. Никога не съм се занимавал с такива неща. Аз преглеждам най-вече деца. Това заяви пред bTV доц. Атанас Мангъров, член на Медицинския съвет към правителството.

По думите му, един заразен започва да отделя вирусите в околната среда 4-5 дни преди да се появят клиничните симптоми и ги отделя до 20-30 дни след симптомите.

„Такива клинични симптоми има при 20% от случаите, при всички останали, когато те са заразени отделят вируси, без да знаят. Този тип болни могат да се уловят или с PCR или с имунно-флуоресцентни тестове (бързи тестове)“, каза Мангъров.

Експертът заяви, че е изключително важно да се намерят следи от вируса в кръвта на заразените пациенти. Това се установява с тестове за антитела и може да се установи в кой ден от инфекцията е даден пациент.

„За да контролираме един епидемиологически процес, ние трябва да го изследваме. Ние трябва да сме наясно какво се случва. Когато не направим изследване, ние ще откриваме вторични и третични случаи – хора, които са заразени от хора, които не сме открили. Сега изолираме всички вкупом, което не е добре“, добави експертът.

Реклама

„Самият аз си направих бърз тест за коронавирус. Той е отрицателен”, съобщи още той.

По повод новата заповед на здравния министър Кирил Ананиев, според която всички хора, когато се намират в закрити или на открити обществени места, трябва да имат маски, Мангъров заяви, че щом е заповед на министъра, трябва да се спазва.

„От тях обаче няма никакъв смисъл. Те нямат особен ефект, освен психологически. Те създават измамното чувство, че човек е защитен, но това не е така. Дори и човек да е носител, много малко ще предпази човека срещу него с тази маска. Все едно да си сложите метална решетка на прозореца и да си мислите, че вътре няма да влязат мухи и комари. Маската е много едро сито, може да заделя само най-едрите слюнки. Най-дребните аерозолни частици, които се разпространяват надалеч, маската не ги спира”, обясни той.

„Хората трябва да се успокоят. Не си мислете, че като се разболеете, ще трябва да ходите и да си търсите място на „Орландовци”. Всички ще го изкараме, повечето (около 80%) – на крак. Човекът в Ловеч не е излекуван, просто му е минало. Когато човек хване един такъв коронавирус, в 99% от случаите няма да умре. 1:8 е шансът най-възрастните да се разболеят и да им се случи нещо лошо. Всички пациенти, които в момента са поставени на апаратна вентилация, са с придружаващи заболявания. Такива хора трябва да се пазят и да не се тика при много хора“, поясни доц. Мангъров.

„Този нов вирус ще мине през целия свят. На една малка част може да им се случи нещо лошо. Това не означава, че всички останали трябва да застанат надупени и да чакат да умират! Няма да умират”, посочи в заключение доц. Мангъров.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.