Лоша вест: Оставаме вкъщи до Великден

0 2 115

Медици настояха за масово тестване на хората за коронавирус

Отговор на най-чакания въпрос за нацията през последните дни „Кога ще свърши извънредното положение?“ дойде от Националния щаб за борба с коронавируса, научи Narod.bg. По прогнозни данни пикът на коронавируса в страната се очаква по Великден, затова поне дотогава ще си стоим вкъщи. По думите на началника на Щаба проф. Мутафчийски никой не може да каже със сигурност дали и до кога ще продължи социалната изолация.

Домашният арест се удължава с още месец

Ситуацията е много динамична, но не допускам, че до средата на април положението ще бъде овладяно“, обясни проф. Мутафчийски. По думите му, все още се намираме в дъното на кривата.

Реклама

През седмицата стана ясно, че карантината масово се нарушава. Над 120 досъдебни производства по чл. 355 от НК за нарушаване на задължителната карантина са образували от прокуратурата. Анализът на данните за последната седмица на петте апелативни района – София, Велико Търново, Варна, Бургас и Пловдив, показва че най-често нарушенията се извършват от български граждани, които след завръщането си от чужбина не спазват предписанията да се изолират за 14 дни по домовете си, а тръгват по гости или не остават на адреса, посочен за карантина. Прокуратурата е образувала досъдебни производства и по чл. 326 от НК за подаване на неверни сигнали за COVID-19.

Отминалата седмица доведе до разнобой между създадения Медицински съвет и Щаба. „Нямаме нищо общо с Националния щаб срещу коронавируса и се отчитаме само на премиера Бойко Борисов и на здравния министър Кирил Ананиев“, това даде да се разбере председателят на новосъздадения медсъвет за противодействие на заразата проф. Коста Костов, цитиран от в-к „Минаха години“.  Медикът  представи екипа си, с който ще работи по медицинските проблеми в извънредна ситуация, и подчерта, че не иска двете структури да се свързват една с друга.

Всички данни за работата, анализите, препоръките и случващото се у нас от медицинска гледна точка относно вируса влизат във фейсбук, обясни още проф. Костов. В социалната мрежа ще бъде направен профил, където всички граждани ще могат да се информират за опасността от прехвалени лекарства, работата на съвета, както и препоръки, като целта е да се ограничи влиянието на фалшиви новини. Всеки вторник и петък съветът ще се отчита пред нацията на брифинги.

От Съвета отрекоха информацията на Щаба, че капацитетът на ВМА и „Пирогов“ е запълнен. Той препоръча и в медийното пространство да не се подхвърлят имена на лекарства, както правят от Щаба. Проф. Костов призна също, че има лични драми с генерал Мутафчийски, но томахавката вече е заровена.

Междувременно медици се обявиха за масово тестване на населението за коронавирус.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.