Вижте второто семейство на ген. Мутафчийски (Снимки)

3 10 958

На първи декември всяка година всекидневието на ВМА е по различно. Тогава най-авторитетната болница в България празнува поредния си рожден ден след основаването си през   1891 година. Не минава без тържествена церемония. Идват генерали, министри депутати.

 Част от церемонията е посветена на награждаването на отличили се през годината лекари и сестри. Традиционно началник на ВМА ген. Венцислав Мутафчийски традиционно прави отчет на свършеното през годината. Няколко реда в залата на академията, където се провежда честването винаги са заети от млади хора.

 Момчета и момичета са облечени във военни униформи. Те са красиви като връстниците си, които се разхождат по улиците на български градове и се веселят в нашумелите барове. Изглеждат обаче по-различно в униформите си, а не с дънки, тениски и маратонки. Винаги идва моментът, в който генерал Мутафчийски моли за специално внимание. Кара всички да обърнат поглед към младите момчета и момичета във военни униформи. Кара ги да се изправят. Това са хората за които той се бори от четири години, когато стартира програмата за курсанти, които ще работят в бъдеще за  поделенията, пише Галерия

 Програмата по която се обучават е тристранен проект между Военномедицинска академия, Висшето Военноморско училище и Медицинския университет във Варна. Обучението е безплатно.  Единственото условие е, че ще работят поне три години в поделенията.

 Момчетата и момичетата, които са включени в този образователен план са близо 60, а две трети от приетите влизат с първо желание „военен лекар”.

Реклама

 Генерал Мутафчийски винаги лично представя курсантите.

 Човекът доказал, че може да запази хладнокръвие в най-кризисната ситуация, в този момент е видимо развълнуван, в гласа му се усеща леко трепереща нотка.

 Създаването на военни лекари, които да заменят сегашните корифеи след 2030 година е една от големите цели в живота му. „Съчетанието между хирург и военен е това което винаги съм искал. За мен е изключителна чест да нося пагон, затова гледам с респект на тези млади хора. Гледам ги сякаш са различна порода хора,  те наистина са патриоти, деца които ми дават увереност, че военно-медицинската дейност ще претърпи много сериозен скок когато тези хора започна да заменят сегашния персонал в нашите медицински заведения”.

Колегите на Мутафчийски твърдят, че курсантите са второто му семейство към което се отнася не по-малко отговорно отколкото към съпругата си и двамата им синове, колегите и пациентите.  Бъдещите военни лекари му дадоха най-силната подкрепа в ситуация на извънредно положение.

Момчетата и момичетата направиха емоционално обръщение към генерала професор, в което благодарят за отговорността, която е поел и за усилията, които полага в тези тежки времена.

„Вие сте пример за нас! Щастливи сме, че имаме възможността да сте наш учител! Благодарим ви!”,  казаха те във видео обръщение.

3 Коментара
  1. батурко казва

    Проблемът им е, че ще пише в дипломата им не квалификация „лекар“, а „военен лекар“. Това е капан, който им отрязва пътя за гражданските лечебни заведения. Така го е заложил Любомир Алексиев от ВМА – „геният“ на проекта.

  2. Мутко казва

    се отнася отговорно към съпругата си по следния начин: оправя по една специализантка месечно, след което се обажда на жена си и казва: ти си най-добра, току що отново се убедих в това.

  3. Мути казва

    се отнася отговорно към съпругата си по следния начин: ощастливява по една специализантка месечно, след което се обажда на жена си и казва: ти си най-добра, току що отново се убедих в това.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.