Вижте второто семейство на ген. Мутафчийски (Снимки)

0 8 202

На първи декември всяка година всекидневието на ВМА е по различно. Тогава най-авторитетната болница в България празнува поредния си рожден ден след основаването си през   1891 година. Не минава без тържествена церемония. Идват генерали, министри депутати.

 Част от церемонията е посветена на награждаването на отличили се през годината лекари и сестри. Традиционно началник на ВМА ген. Венцислав Мутафчийски традиционно прави отчет на свършеното през годината. Няколко реда в залата на академията, където се провежда честването винаги са заети от млади хора.

 Момчета и момичета са облечени във военни униформи. Те са красиви като връстниците си, които се разхождат по улиците на български градове и се веселят в нашумелите барове. Изглеждат обаче по-различно в униформите си, а не с дънки, тениски и маратонки. Винаги идва моментът, в който генерал Мутафчийски моли за специално внимание. Кара всички да обърнат поглед към младите момчета и момичета във военни униформи. Кара ги да се изправят. Това са хората за които той се бори от четири години, когато стартира програмата за курсанти, които ще работят в бъдеще за  поделенията, пише Галерия

 Програмата по която се обучават е тристранен проект между Военномедицинска академия, Висшето Военноморско училище и Медицинския университет във Варна. Обучението е безплатно.  Единственото условие е, че ще работят поне три години в поделенията.

Всяка година на празника присъстват всички курсанти от Варна – част от голямото семейство на ВМА

Реклама

 Момчетата и момичетата, които са включени в този образователен план са близо 60, а две трети от приетите влизат с първо желание „военен лекар”.

 Генерал Мутафчийски винаги лично представя курсантите.

 Човекът доказал, че може да запази хладнокръвие в най-кризисната ситуация, в този момент е видимо развълнуван, в гласа му се усеща леко трепереща нотка.

 Създаването на военни лекари, които да заменят сегашните корифеи след 2030 година е една от големите цели в живота му. „Съчетанието между хирург и военен е това което винаги съм искал. За мен е изключителна чест да нося пагон, затова гледам с респект на тези млади хора. Гледам ги сякаш са различна порода хора,  те наистина са патриоти, деца които ми дават увереност, че военно-медицинската дейност ще претърпи много сериозен скок когато тези хора започна да заменят сегашния персонал в нашите медицински заведения”.

Колегите на Мутафчийски твърдят, че курсантите са второто му семейство към което се отнася не по-малко отговорно отколкото към съпругата си и двамата им синове, колегите и пациентите.  Бъдещите военни лекари му дадоха най-силната подкрепа в ситуация на извънредно положение.

Момчетата и момичетата направиха емоционално обръщение към генерала професор, в което благодарят за отговорността, която е поел и за усилията, които полага в тези тежки времена.

„Вие сте пример за нас! Щастливи сме, че имаме възможността да сте наш учител! Благодарим ви!”,  казаха те във видео обръщение.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.