Китаецът Зен Занг докара апокалипсиса в Банско още преди месец! Починал в гърчове и с пяна на уста в 4-звезден хотел (Защо властите потулиха случая?)

0 4 308

В средата на месец февруари, когато новините, идващи от китайския 11-милионен град Ухан, поставен под карантина заради коронавируса, все още звучаха като екзотика за повечето българи, група от над 100 азиатски туристи е посрещната тържествено и с охота от управата на 4-звездния хотел „Банско спа енд Холидейз”, пише Уикенд.

Китайците, мечтани клиенти за всички световни туроператори заради дисциплинираното си поведение, липсата на претенции и дебелите портфейли, не се славят като добри скиори, нито като строги блюстители на хигиената. Опасенията, че пренасят смъртоносната грипна зараза Ковид-19, са игнорирани с лека ръка от собственика на хотела – баровецът Петър Калин, известен в региона като щедър благотворител на сираци. Все пак преди това китайците са обиколили София, Пловдив и Велико Търново, все щеше да се чуе за нещо гнило…
На 21 февруари около 20,15 часа вечерта 55-годишния китаец Зен Юнг Занг става първия издъхнал в България от коронавирус. Случката е кошмарна и е описана подробно в регионален вестник. Докато вечеря в ресторанта на хотела „Банско спа енд Холидейз”. На Зен Занг внезапно му прилошава. „Китаецът пребледня,

хвана се за сърцето и повърна върху масата

Секунди по-късно припадна с гърчове, а по устата му имаше пяна…”, свидетелства една от сервитьорките в заведението.
При вида на умиращия китаец настъпва жестока паника сред останалите около 100 човека, които по същото време вечерят в ресторанта. „Започнаха истерични писъци и крясъци, придружени с ридаене, всички хукнаха като обезумели да бягат, мислейки си, че азиатеца е жертва на новия коронавирус. Никой не се приближи да окаже първа помощ…”, продължава с разказа си сервитьорката.
От рецепцията на хотела незабавно подават сигнал и на място се отзовава екип на Спешен център – Банско. Лекарите идват

екипирани с неопренови костюми

и само констатират смъртта на 55-годишния Зен Юнг Занг. Той е транспортиран до Спешен център – Разлог, а оттам е закаран в МБАЛ – Благоевград за аутопсия. Но въпреки, че всички в Банско са били наясно какво се е случило, от държавните институции отричат появата на пациент с Ковид-19 в зимния курортен град.
„Категорично не става дума за коронавирус, направи се подробна аутопсия, резултатите вече са готови. Касае се за масивен инфаркт. Човекът е имал сърдечно заболяване и миналата година е бил опериран”, коментира на 24 февруари д-р Мончева, директор на дирекция „Надзор на заразните болести“ към РЗИ – Благоевград. От община Банско също тогава оповестиха, че място за паника няма.
„Зен Юнг Занг е британски гражданин от китайски произход. Пристигнал е в Банско от Великобритания. Не е бил в Китай от 25 години. Това, което знам, е, че му е прилошало, пристигнал е спешен екип, но той вече бил починал и е транспортиран до МБАЛ – Разлог за аутопсия. Категорично не е коронавирус”, цитиран е кметът на Банско Иван Кадев. Дали обаче е направена проба на починалия китаец? И доколко тя е била разчетена правилно?
Днес, месец по-късно, 10-хилядния Банско вече е откъснат от България и света, след като властите поставиха под карантина града на 17 март.

Полиция и жандармерия охраняват

подстъпите към Банско, никой не е пускан да влиза и излиза. На местните жители е забранено да се придвижват по улиците без уважителна причина, а в града се движат коли по хигиената и улиците се пръскат с дезинфектанти. Курортният град, прочут с гостоприемството си, днес е пуст като гробище, последните 200 чуждестранни туристи от Англия бяха евакуирани още на 17 март.
Официално диагностицираните с коронавирус са трима – млад мъж от Троян, работещ като ски инструктор, 9-годишно дете от Англия, както и неговия чичо. В Банско обаче се мълви, че заразените може и да се окажат стотици. Вече се спекулира със заразени хотелиери, кръчмари, споменава се даже и за проститутки, които вероятно са разнесли заразата.
„Публичните домове в Банско, които са под контрола на братята Джипсовете и работят под прикритието на стриптийз барове, функционираха само допреди 2-3 дни. Обслужваха до понеделник, малко преди да се разчуе за вируса. Проститутките, повечето от които са от Благоевград и региона,

обслужваха сексуално англичаните,

без да се замислят, че може да са заразени с Ковид-19. Стотици работници от други градове, наети заради зимния туристически сезон, навярно вече разнасят вируса или в Банско, или по родните си места”, рисува апокалиптична картина жител на града.
Според него основната вина за извънредното положение в Банско носи кмета на града Иван Кадев, който не е посмял да поиска поставянето на града под карантина, за да не си развали отношенията с некоронования кмет – концесионерът на ски пистите.
„Това е печатница на пари. Дневната карта за лифта струва 70 лева, по 12 лева те таксуват за паркинг, бирата е 10 лева, а чаят и кафето – по 5. Грубо казано, на ден от ски пистите се печели по 200 000 лева. Заради пустите му пари не посмяха да обявят предсрочно края на сезон 2020… Закъсняха фатално, можеше още седмица по-рано да въведат извънредното положение и тук”, вдига безпомощно ръце местен жител.

Реклама


Банско ще остане под карантина поне 14 дни. Мрачните прогнози са, че скоро под карантина може да бъдат поставени и Разлог и съседните градчета и селца.


Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.