Пулмолог: Можем да познаем COVID-19 по телефона

0 533

Пулмологът д-р София Ангелова отправи послание към хората да престанат да се страхуват от коронавируса. Това, че ще се заразиш с коронавирус, не означава, че всеки ще умре, обясни тя.

Коронавирусът е много заразен и затова всеки, който се връща от чужбина, трябва да бъде много точен към лекарите. От 100 човека, могат 70 да се заразят. 50 от тези болни ще прекарат заболяването като настинка, но те именно ще разпространят заразата. От останалите 20 – една част ще прекарат средно тежко заразата, а другите тежко.

Много от симптомите се преплитат с грипа – висока температура, треска, кашлица, задух. В първите дни нито един с такива симптоми да не се качва в градския транспорт, а да си стои вкъщи, призова д-р Ангелова. До два дни, ако състоянието не се подобри, а се засилва задухът, вече следва приемът им в болнично заведение.

Реклама

Как по телефона може да се определи кашлицата ни? Не всяка суха кашлица е свързана с коронавирус. Винаги е нужно да се разпитва пациентът. „Нека да мислим позитивно, нека посяваме позитивните семенца“, каза в студиото на сутрешния блок на БНТ д-р Ангелова и поясни, че лично тя разчита много на хубавото българско слънце.

На въпрос помага ли маската, пулмологът отговори, че тя трябва да се носи от болен човек. Когато един здрав човек се движи, той няма да се зарази, успокои д-р София Ангелова.

Единственото, което може да ни опази е миенето на ръце, категорична е тя.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.