Само в Narod.bg: Ето как вирусът влезе в България (РАЗКАЗ ОТ ПЪРВО ЛИЦЕ)

0 4 517

Първият пациент, починал от заразата, се оказа ромка, лепнала Covid-19 от щерка си, живееща в Италия

Коронавирусът е дошъл в България „благодарение” на циганка, живееща в Италия. Това научи ексклузивно Narod.bg от свой човек в спешния институт „Пирогов”.

Първата жертва на китайския вирус стана 66-годишна ромка, която се заразила от дъщеря си, докладва нашият източник.

„80% от хората са приносители на коронавируса, без да бъдат инфектирани. Латентният приносител дори не подозира какво носи в себе си. Такъв е случаят с жената, която издъхна в „Пирогов” – взела е Covid-19 от щерка си, която живее в Италия. Срещнали са се на тържество в ломско село, на което са участвали 24 човека”, подчерта медикът.

Реклама

По думите му затова и премиерът Бойко Борисов заплаши, че ще се спират социални помощи за нарушителите на карантината, без да конкретизира, че именно сред малцинствата като циганите вирусът се разпространява най-лесно.

„Въпросът опира до лична хигиена, до ограничаване на контактите, което ромите изглежда не правят. На въпросното джамбуре се събрала цялата фамилия, от Пловдив дошла и дъщерята на заразеното семейство. На 1 март напуснали селото и заминали за София при сина си заради здравословни проблеми. Там жената и съпругът й, който бере душа и в момента, се почувствали зле и постъпили в „Пирогов”.

Съвсем неслучайно МВР шефът Младен Маринов обясни днес, че карантината може да се въвежда както по отношение на лица, така и на територии (гетата, б.ред.), и тогава Вътрешното министерство ще предприеме мерки.

Главният епидемиолог д-р Ангел Кунчев пък директно обясни, че още миналата седмица са се свързали с 250 медиатори в ромските квартали, които да помогнат за въвеждане на елементарни мерки за лична безопасност сред обитателите на махалите.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.