Строят детски градини

0 611

Детските градини в общините Свищов и Златарица в област Велико Търново са безплатни за родителите и всички деца са обхванати в предучилищното образование, категорични са кметовете на двете общини Генчо Генчев и Михаил Ганев. В Свищовско отчитат значително увеличение на децата в градините, включително и на четиригодишните, след като с решение на Общинския съвет таксите за детските градини са поети от общинския бюджет от началото на 2020 г., пише Аз Буки.

„Може да се наложи да построим още една детска градина, защото само за два месеца децата, обхванати в предучилищното образование, се увеличиха с повече от 60 и градините вече са с пълен капацитет. Разходът от 50 лева месечно на дете се покрива с икономиите, постигнати след ремонтите на занималните. Всички четиригодишни са обхванати в образователната система“, коментира кметът на Свищов Генчо Генчев.
В Златарица детските градини са без такси от 10 години и няма отпаднали деца.

В община Велико Търново също отчитат, че са напълно подготвени за включване на четиригодишните в задължителното предучилищно образование. „Обхванати са 744 четиригодишни деца. По данните на ГРАО броят на тези деца в общината е 882. Проверката на екипите за обхват и директорите на детските градини установи, че 104 деца са с родителите си в чужбина. 20 на сто от необхванатите са се установили в други области в страната. Само за 8 деца няма информация, предстои домовете им да бъдат посетени, за да се установи къде са децата и защо не са в образователната система“, посочи Пенка Игнатова – директор на образователната дирекция в Община Велико Търново. Тя уточни, че няма неудовлетворени искания на родителите за прием на децата в детска градина.

В община Велико Търново има капацитет за обхват на всички четиригодишни деца. След мащабните ремонти с европейско финансиране значително са подобрени материалната база и условията, в които са децата и възпитателите им. В ЦДГ „Рада Войвода“ в кв. „Чолаковци“ след ремонта е открита още една група за най-малките. „Много от родителите от Велико Търново избират да водят децата си в градините в близките села, но все още желанието е децата да са в най-близката градина до дома или работното място на семейството. За да отговорим на това и да увеличим капацитета и обхвата на четиригодишните, строим нова детска градина в кв. „Зона В“, която ще отвори врати най-късно до 1 октомври тази година“, заяви Пенка Игнатова.

Реклама

ДГ „Шареният замък“ е за пет групи и ще поеме 120 деца.

Обявена е обществена поръчка за изпълнител, който да завърши крилото към ЦДГ „Здравец“, което Министерството на отбраната дари на Общината. Ще бъдат създадени две групи с общо 50 места и още две с по 12 места за полудневно обучение.

Кметът на Велико Търново Даниел Панов е дал заявка в МОН за финансиране за изграждане на нова детска градина в кв. „Картала“ за пет групи. Предстои пълно реновиране на детската градина в село Шемшево и обследване на детска градина „Кирил и Методий“ до Великотърновския университет „Св.св. Кирил и Методий“.   

В община Велико Търново при най-малките деца в градините е назначен трети подкрепящ учител. Назначени са психолози във всички детски градини. „При нас в детските градини има заместници. Създадена е „банка“ от кадри, към която се обръщат директорите на детските градини, когато се налага учител да бъде заместван. Не се сливат групи“, поясни Пенка Игнатова.

От Центъра за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе“ активно работят с ромските семейства за включ­ването на четиригодишните в задължителното предучилищно образование. „Медиаторите на „Амалипе“ провеждат срещи с родителите, увеличава се броят на децата, които посещават детските градини. Все повече родители са убедени, че ранното образование е най-добрият вариант, коментира Теодора Крумова от ЦМДТ „Амалипе“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.