КОШМАР! Психопати държат заложници във Велико Търново

0 797

86 семейства от кв. „Бузлуджа” от години се страхуват за живота си заради луди съседи

Жители на великотърновския квартал “Бузлуджа” са готови да излязат на протест пред Съдебната палата заради системния тормоз на психично болни съседи. Живеещите в блок 13 на ул. “Деньо Чоканов” 7 споделят за ужаса, на който са подложени от години, и безсилието им в опитите да намерят решение на проблема.

Една от психично болните обикаля в и около блока, блъска по вратите на съседите си и крещи, изхвърля вещи през прозорците и се заканва да ги запали. Не крият, че се страхуват за живота си и да излизат навън, тъй като жената е непредсказуема. Хората многократно са подавали жалби до институциите и сигнали до народните представители, но резултат до момента няма.

“Проблемът е още от 2009 г. Няма институция, до която да не съм писал и да не съм занимавал. Тази жена е лекувана в Центъра за психично здраве, но след изписването ѝ се връща у дома и тормозът продължава. Системата е такава. Има закони, но няма кой да ги изпълнява”, разказва Христо Горсов, който е един от потърпевшите. Обяснява, че в четирите входа на блока живеят общо четирима психично болни и всички 86 семейства са техни заложници, безсилни да се справят с проблема, предаде dnesbg.com.

Блокът на ужасите във Велико Търново

Реклама

Безсънни нощи и постоянни крясъци има и в съседен вход, където живеят майка и дъщеря, също с психични заболявания. След сигнали до полицията, униформените отвеждат болните, но няколко часа по-късно се връщат, защото роднините им ги прибират. Подобна е ситуацията и при настаняване в болнични заведения, където били освобождавани с подпис от роднини. Хората подозират, че причината близките им да си ги прибират е, за да се възползват от помощите, които получават.

Христо Горсов разказва, че през 2017 г. събират подписка, в която се включват 173 души с искане семейството да бъде изселено. Малко след като се организират, умира синът на болната жена и съседите от състрадание оттеглят жалбата си. Тормозът от нейна страна към околните след това продължава.

Сега отново искат да изселят семейството, но от прокуратурата им обяснили, че законът защитава хората, страдащи от психични заболявания. “Законът си е закон и трябва да се спазва. След като става въпрос за психично болна, нека да се лекува, защото това не може да продължава повече. Въпрос на време е да стане най-лошото”, категоричен е Горсов.

Казусът стигна м.г. и до парламента, след като депутатът от “Обединени патриоти” доц. д-р Милен Михов внесе питане до здравния министър Кирил Ананиев. Министърът заяви, че във връзка с изработване на проект на стратегия в областта на психичното здраве е създадена междуведомствена работна група, в която са включени представители на Министерство на вътрешните работи, Министерство на правосъдието и прокуратурата.

Целта ѝ е да анализира необходимостта от нормативни и фактически промени в областта на задължителното настаняване и лечение на лица с психични разстройства с оглед подготвяне на алгоритъм на поведение от страна на отговорните институции. Това обаче ще отнеме време, а потърпевшите са скептични относно тези мерки. И са категорични, че ако болните не бъдат настанени в клиника за адекватно лечение или изселени от блока, са готови да излязат на протест пред Съдебната палата.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.