Слабоумни! Общинарите в София 2 г. ще учат да работят с PDF файлове

0 126

Общинарите в София се доказаха като абсолютни слабоумници! Едва след две години Столичният общински съвет ще започне да публикува в машинно четим формат документите, които обсъжда и приема.

Това стана ясно днес при представянето на проекта за нов правилник за дейността му. Той предвижда от 2 февруари 2022 г. проектите на внесените и текстовете на приетите доклади и решения, както и кой как е гласувал по време на сесиите, да се публикуват на сайта на общината.

Срокът бил нужен, за да може администрацията да се научи да работи с нов софтуер за PDF файлове, поясни общинският съветник от ГЕРБ Силвия Христова (на челната снимка). Тя е председател на комисията, работила по новия правилник.

Реклама

Искането за предварителен достъп до материалите, които Общинският съвет предстои да гласува, бе едно от основните искания на гражданите по време на общественото обсъждане на новия правилник. Също така бързата дигитализация на услугите на общината бе и едно от най-често повтаряните обещания на управляващите по време на предизборната кампания. Сега обаче става ясно, че избирателите отново ще трябва да почакат.

След приемането на новия правилник заседанията на СОС ще започнат да се излъчват в реално време и в ютюб, се разбра при представянето на проекта. В момента те са налични по канала на СОС и във фейсбук. Директен стрийминг се предвижда и за заседанията на постоянните комисии.

Друго нововъведение е възможността общинските съветници да задават въпроси и на районните кметове, а не само на кмета, както е сега.

Предстои проектът за нов правилник да бъде разгледан от всички комисии на СОС, след което да се внесе на сесия. Новите текстове предвиждат независим общински съветник също вече може да бъде избран за зам.-председател на СОС, ако за него гласуват повече от половината общински съветници – 31 гласа. В момента без групи са независимият съветник Борис Бонев и Волен Сидеров. 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.