Тол провалът крещи за оставки! Нанков, махай се и време е да обърнеш внимание на любовниците си

0 2 421

Факт: Най-черните прогнози се сбъднаха –  тол системата няма да заработи от първи март. Нищо че датата е записана в закон, а управляващите се кълняха, че всичко върви по план. Да, формално на първия етап ще бъде обявен стартът на технологичното „чудо“, което трябва да позволи таксуване на камионите и автобусите за изминато разстояние. Но на практика регионалното министерство, пътната агенция, наскоро създаденото специално за целта Национално тол управление и неговите частни партньори – т.нар.  доставчици на услуги, не са си довършили задачите и успяха да докарат транспортния бранш до нови протести. Затова пак се намеси премиерът Бойко Борисов, газейки закони. Той просто нареди: Периодът до 27 март ще е гратисен за шофьорите на тирове и автобуси, пише „Сега“.

Реклама

Тази „промоция“  се мъдреше на сайта на една от фирмите продавачи в четвъртък, докато на изслушване в парламента Бойко Борисов и подчинените му по същото време уверяваха депутатите, че бордовите устройства ще са безплатни.

Коментар: последните дни министри и чиновници обясняват, че от първи март тежките МПС-та ще мога да плащат пътните такси за изминатите километри по три начина –  чрез бордови устройства  и чрез GPS тракери( за редовните и честите превози) и чрез маршрутни карти подходящи за епизодични превози. Да, ама не. Ден преди старта на тол системата  единствената опция, която изглежда работеща, са маршрутните карти –  само за нея са проведени задължителните тестове. И до момента няма нито един одобрен от АПИ доставчик на GPS тракери, а само две фирми са овластени да доставят бордови устройства за отчитане на таксите, като не е ясно кога и как са тествани. За капак транспортните фирми са принудени да се заробят с двугодишни договори за бордовите апаратчета срещу 19 лв. месечен абонамент. Това е нахално – АПИ  великодушно реши доставчиците на такива устройства да получават по 7% от начислените пътни такси. След като превозвачите се оплакаха от рекета, абонаментът „падна“ на 8 лв.

 Министър Петя Аврамова и заместникът й Николай Нанков пак взеха да заплашват, че под натиска на превозвачите правителството е направило прекалени отстъпки, като е намалил и размера на тол таксите, и обхвата на платените шосета, и нямало да съберат достатъчно приходи за ремонт на пътищата… А точно тези двамата, заедно с подчинената им АПИ не са си свършили работата и заради тях транспортните фирми още не могат да се оборудват МПС-тата  с техника за отчитане на пробега и на дължимите пътни такси. Аврамова и Нанков очевидно не се сещат, че е крайно време да си ходят. Но примерът какво още чака?

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.