ВАЖНО! 6 съвета са борба с коронавируса

0 120

Мийте често ръцете, не се пипайте по устата, предупреждават медиците

Коронавирусът неумолимо настъпва към България. Вижте какво е важно да знаем, за да се предпазим максимално от опасността, според лекарите от Световната здравна организация:

1. Изследването за доказване или отхвърляне на инфекция с коронавирус НЕ се прави по желание, защото имаме някакви съмнения или ни е страх;

2. Изследването на пациенти за коронавирус се назначава задължително и само от лекар при наличие на определени критерии и само тогава е БЕЗПЛАТНО;

3. Изследване на пациенти, самоназначили си изследването, не се правят по гореописания ред, защото в света вече има недостиг на тестове за верификация на евентуална инфекция с COVID-19, а ненужното им изразходване би затруднило ефективната борба с евентуално разпространение на болестта на територията на България;

4. Изследването на безсимптомни пациенти (без оплаквания) ще даде отрицателен резултат, дори и при налична инфекция, поради характеристиките на вируса, т.е., ще даде фалшиво отрицателен резултат, затова не си самоназначавайте изследвания, защото допускате, че може да сте заразени.(вж. т.2)

5. Цялата необходима информация за заболяването е налична на страницата на Министерство на здравеопазването;

6. България е предприела всички необходими мерки за контрол на разпространението на инфекцията;

7. Заразяването с коронавирус не означава задължителна смърт. В света има излекувани хора;

8. В света има много по-опасни инфекции от тази, които светът преживя (напр. Ебола вируса);

Реклама

9. Стриктно спазвайте указанията на здравните власти и не влагайте емоция или творчество в поведението си, а само дисциплина.

10. Световната здравна организация (World Health Organization) посочва няколко начина за намаляване на риска от заболяване с коронавирус (COVID-19).

Това са:

1. Миене често на ръцете

2. Избягване докосването на вашата уста/нос

3. Избягване на хора със симптоми на грип

4. Търсене на ранна медицинска помощ при развитие на симптоми

5. Избягване консумация на сурово/живо месо

6. Информирайте вашия лекар за вашите пътувания

Вероятността коронавирус COVID-19 да дойде в България е голяма, но няма място за паника. Важно е да се знае, че по-смъртоносен от него е сезонният грип.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.