Пловдивчани в шок: Защо софиянецът Богомил Грозев ще управлява „Старинен Пловдив“? Това, че си пил бира в Пловдив не означава, че познаваш града!

0 757

На 100-ия ден откакто кметува в Пловдив, Здравко Димитров предизвика шок сред съгражданите си и най-вече сред пловдивската бохема и аристокрация, която се гордее с произхода си и тачи всичко що е свързано с Филибето. Зико изненадващо назначи без конкурс популярния тв водещ Богомил Грозев за директор на Общинския институт „Старинен Пловдив“. А на 17 февруари се състоя и кратката церемония в Балабановата къща в Стария град, на която журналистът по образование инженер по автоматика бе представен на работещите в института.

Шок №1 – защо софиянец, питаха се неудомяващо във Филипопол. Шок №2 – какъв опит има в културата Грозев и най-вече запознат ли е с проблемите на едни от най-важните национални и световни паметници на културата – Античния театър, Римския стадион, базиликите, Балабановата къща, къща „Хиндлиян“, къща „Недкович“, музея на Златю Бояджиев и още много други.
Шок №3 идва от признанието на доскорошния водещ в Нова телевизия – опознал Стария град и изобщо Пловдив покрай снимките на филма на Ники Илиев „Завръщане“, чийто продуцент е журналистът заедно с Илиев и Башар Рахал.


Лентата бе заснета почти изцяло в града под тепетата. Докато стоял там един месец и живял в къща над Античния театър, Богомил Грозев смята, че е имал достатъчно време да се запознае с проблемите на Стария Пловдив. Във финансирането на „Завръщане” участва и Фондация „Пловдив 2019”, организатор на Европейска столица на културата. Филмът разказва пловдивска история и е сниман почти изцяло под тепетата – в Стария град и в квартал „Капана“. Той бе най-гледаният наш филм за изминалата 2019 г.


„Богомил Грозев ще управлява Стария град? Онзи от Нова ли? Боже! Начо Културата ще се върти в гроба“, такава бе първата реакция на доста случайни минувачи, попитани произволно от репортер на „Уикенд“ на Главната улица в Пловдив какво мислят за новия си съгражданин.

Именитият пловдивчанин Атанас Кръстев, по-известен като Начо Културата, е в основата на създаденото през 1968 г. управление „Старинен Пловдив”. По време на неговото директорство са възстановени най-значимите паметници на културата от национално и местно значение в Стария Пловдив. Той бе човекът, който за три десетилетия построи и възроди Старинен Пловдив и го насели с духовете на писатели, поети, художници, артисти и музиканти. Прозвището Начо Културата е признанието на хората пред кмета, за когото в продължение на 32 години Стария град е призвание, страст и съдба.


„Богомил Грозев е живял в Стария Пловдив, запознат е с обстановката тук. Целта ни е да върнем блясъка на тази част на Пловдив. Ще направим най-доброто и аз му давам пълната си подкрепа“, коментира лаконично кметът Здравко Димитров. Грозев много пъти бил говорил с кмета за вижданията си за Стария град. Димитров харесал идеите му и го е поканил още преди изборите да стане шеф на общинския институт, стана ясно по време на пресконференцията в Балабановата къща.


„Искам кредит на доверие, искам да се запозная с материята и да навляза в дълбочина. Иначе сме обсъждали много неща и с кмета, и със зам.-кмета Панов. Старият град трябва да се върне там, където му е мястото. Това е най-голямото бижу на България. Имам сърце за Пловдив, той ме плени като уникално магнетично място. Разбрах смисъла на думата „айляк“. Познавам кмета, той има воля да промени нещата. Искам хората да говорят за Стария град. Не ми е писнало от журналистиката, но приех ново предизвикателство“, сподели вече бившият водещ на Нова телевизия.

Реклама


„Вярвам на Богомил Грозев с неговия авторитет, като разпознаваема личност с контакти. Ние напълно откровено казахме, че всъщност Старият град не е на автопилот, той винаги си е имал пилот в самолета, но вече има истински пилот в лицето на Богомил Грозев. Визията ни е една и съща, и ще работим за Спящата красавица. Време е вече да я събудим!“, коментира зам.-кметът по култура, археология и туризъм Пламен Панов.


„Приемам с горчивина назначението на Богомил Грозев“, коментира бившият кмет на Пловдив Иван Тотев. „Пловдивчани сме малко шовинисти – сега идва някакъв софиянец, който няма нищо общо с града. Това, че си пил бира в Пловдив, не означава, че го познаваш, още повече, че той си няма хал хабер от града. На него му трябват най-малко 2 години да опознае Стария град  – къщи, улици, проблемите му. Трябва да разбереш духа на Стария град – културата и хората, които имат отношение към него. За два месеца не стават тези неща. Ако си един пловдивчанин ще знаеш известните художници, събитията в Стария град, организаторите, туристическите нагласи. Тогава ще имаш някаква основа, а той е изцяло външен човек“, изрази възмущението си Тотев.


Сегашният кмет Здравко Димитров бе разктикуван от общински съветници, че не е направил конкурс за поста и че не е спазил предизборното си обещание да се допита до професионалните гилдии. ОИ „Старинен Пловдив“ е един от символите на Пловдив и за негов директор, би било разумно да бъде излъчена личност, запозната с проблемите и предизвикателства пред института, аргументираха се общинарите.


Общинският институт „Старинен Пловдив“ е създаден през 2004 г. Предмет на неговата дейност е опазване и популяризиране на движимите и недвижими културни ценности в архитектурно-историческия резерват „Старинен Пловдив“. Институтът не е музейна структура в тесния смисъл на думата, но поддържа и експонира колекции от движими културни ценности. Освен с музейни дейности, Институтът се занимава и с консервационно-рестарвационни дейности в инфраструктурата на Стария град и в обектите, които влизат в прякото му ведомство. В прякото ведомство на Института влизат 10 обекта, някои от които поддържат постоянни и временни музейни експозиции.


Похвално е, че Богомил Грозев е научил какво значи думата „айляк“, но дори и да се научи да казва любимия лаф на пловдивчани „Густо, майна, Филибето“, в Пловдив никога няма да го приемат като един от тях, скептични са аристократите от античния европейски град.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.