СКАНДАЛ! Няма чума, но властта изби 4000 овце и кози

1 907

Пореден грандиозен скандал във властта – 4000 кози и овце, които бяха избити заради чума, са пожертвани без да има болест!

Твърденията на учени от Тракийския университет в Стара Загора, че няма категорични доказателства на чумата по дребните преживни животни в Странджа и че властта прибързва с избиването на овцете и козите на хората, въобще не са били случайни.

Истината лъсна близо година по-късно благодарение на един старозагорец – бившия общински съветник Тихомир Томов, който направи официално запитване до Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) по Закона за достъп до информация. От Агенцията той е поискал да получи информация за щама на чумата.

Отговорът, който е получил Томов от БАБХ, гласи дословно:

„Във връзка с Вашето заявление, постъпило в Централното управление на Българската агенция по безопасност на храните по електронен път, на електронната поща на БАБХ: [email protected], с вх. No 508/01.04.2019 г., с което се иска достъп до информация по реда на ЗДОИ, а именно: „информация относно щама на откритото заболяване „чума по дребните преживни животни“ в Странджа от лятото на 2018 г.“ Ви уведомяваме, че:

Реклама

БЪЛГАРСКАТА АГЕНЦИЯ ПО БЕЗОПАСНОСТ НА ХРАНИТЕ НЕ РАЗПОЛАГА С ИНФОРМАЦИЯ ОТНОСНО ЩАМА НА ОТКРИТОТО ЗАБОЛЯВАНЕ „ЧУМА ПО ДРЕБНИТЕ ПРЕЖИВНИ ЖИВОТНИ“ В СТРАНДЖА ОТ ЛЯТОТО НА 2018 Г.

Полученият отговор от БАБХ звучи, меко казано, скандално на фона на над 4000-те умъртвени животни в Меката на овцевъдството и козевъдството в България – Странджа.

Още миналата година, когато започна масовата евтаназия, водещи специалисти изразиха предположение, че в двете лаборатории (у нас и във Франция), където бяха изпратени кръвните проби от животните, е открит не щам на заразени от чума овце и кози, а ваксинален щам.

Тоест, някой от животновъдите в обявените от БАБХ огнища на заразата е закупил ваксини от Турция, нелегално е ваксинирал животните си, които впоследствие са били продавани в съседни райони. Овцете и козите, носители на ваксиналния щам, обаче не са приносители на заболяването, което обяснява и защо нямаше установено нито едно животно умряло от чума, при все че болестта е на 100% смъртоносна, а леталният изход настъпва между 14-ия и 28-ия ден от заразяването.

Съмненията се засилиха и след като стана известно, че нито един български учен миналото лято не беше ползван като консултант от БАБХ, въпреки че в Тракийски университет – Стара Загора, има специалисти с европейско признание.

Темата с евтаназията на 4000 животни и огромните загуби, които претърпяха фермерите в Странджа, не е затворена страница. След отговора на БАБХ, че не разполага с информация за щама на чумата, но въпреки това изби животните, би трябвало компетентните органи да разнищят мистерията. Защото става дума за стотици хиляди левове претърпени загуби, за поминък и прекършени човешки съдби.

1 Коментар
  1. 1 казва

    1

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.