Подкупният съдия Миталов разследван за рушвети още преди 21 години! Какви са връзките му с Макарона и Дон Цаеци

1 1 462

Посоченият от САЩ като корумпиран и нежелан на тяхна територия съдия от Специализирания съд Андон Миталов е бил разследван за корупция още преди 21 години, но въпреки това е останал в съдебната система, като от прокурор се е преквалифицирал на съдия, пише Уикенд.

Преди седмица 59-годишния магистрат се превърна в първия българин, заемащ висок длъжностен пост, официално осветен като корумпиран от държавния секретар на Америка Марк Помпейо. Въпреки безпрецедентната грама от САЩ, Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет, председателствана от Лозан Панов, отказа да го уволни, а колегите на съдията поискаха от правосъдния министър Данаил Кирилов до седмица да им предостави доказателства, че Миталов е прибирал рушвети.
Какви са уликите срещу съдия Андон Миталов все още не е официално известно, но в кулоарите на Специализирания съд се мълви за открити

банкови сметки за милиони


в чуждестранни банки на роднини на магистрата, както и имоти на семейството му в съседна Гърция. Освен Миталов Америка не иска на своя територия и съпругата му Корнелия Стойкова – Миталова, както и дъщеря му Гергана. Според източници на „Уикенд” от Министерството на правосъдието, американските служби са намерили неопровержими доказателства за корупция и необяснимо богатство на съдия Миталов. Разследването срещу него е стартирало миналата есен, след като магистратът скандално пусна лидера на Движение „Русофили” Николай Малинов да отиде в Русия и да вземе орден „Дружба” от руския президент Владимир Путин. Малинов бе със забрана да напуска България, след като на 9 септември 2019 г. срещу него бе повдигнато обвинение за шпионаж в полза на Русия.
Името на Андон Миталов нашумя като свързано с корупция още в края на 90-те години на миналия век, спомнят си паметливи прокурори. Тогава магистратът работи като прокурор в Софийската окръжна военна прокуратура и минава за един от най-близките до прокурора Николай Колев. Магистратът, родом от Варна, бе

застрелян от наемен убиец с 10 куршума

край дома си в София на 28 декември 2002 г., а убийството му така и не бе разкрито. Сред спряганите версии за екзекуцията на Николай Колев бе получен рушвет от 3 милиона марки от сръбския мафиот Сретан Йосич, за да организира бягството му от затвора в България.
Години по-рано, в средата на 90-те на миналия век, Андон Миталов и Николай Колев стават съседи в баровска новопостроена кооперация в кв. „Лозенец”. Жилищният блок е построен от военната кооперация „Хан Омуртаг”, а десетки измамени граждани подават сигнал до тогавашния прокурор Иван Татарчев, че с парите им е построен блок за висши военни, вместо кооперация, предвидена за строеж в квартал „Овча Купел”. Случайно или не, но през 1996 г. делото е разпределено на прокурор Андон Миталов, който го прекратява с мотив, че няма нарушение на закона.
„Още тогава Миталов трябваше да изхвърчи, тъй като се доказа, че той е заел неправомерно един от най-хубавите апартаменти във военния блок, плащайки символична сума за имота. Спаси го неговия съсед и приятел Николай Колев, който в този период все още не се бе изпокарал с Филчев и имаше огромно влияние в прокуратурата”, спомнят си паметливи магистрати.
Най-големия рушветчийски скандал с Андон Миталов обаче избухва покрай контактите му с контрабандния бос Емил Димитров – Емо Макарона. През 90-те години на миналия век Макарона бе съдружник със сръбския националист и военнопрестъпник Желко Ражнятович – Аркан, двамата контролираха

производството на пиратски компактдискове,

заливащи цяла Европа. Емо Макарона бе застрелян на 23 януари 2001 г. пред фитнес клуб в София, мъжът на Цеца Величкович също бе ликвидиран от наемен убиец в Белград.
Преди убийството на Макарона, властите проведоха няколко акции срещу бизнеса му заради доклади от Америка, че в България се произвежда близо 60% от пиратските музикални албуми, които заливат целия свят. В онези години Китай не се е утвърдила като световна технологична империя на стоки-менте. Цял свят купува пиратски компактдискове, които нашенците произвеждат. През 1997 г. фабриката за CD-та на Емо Макарона в Ботевград бе атакувана от ченгета и затворена, а фирмата му „Унисон” – разследвана за търговия с незаконна музика. Пират №1 обаче изнесе производството в Черна Гора, инвестирайки милиони в нов завод.
Сред малкото защитници на Емо Макарона бе военния прокурор Андон Миталов, който не се поколеба даже да разследва висши полицаи, че са рекетирали за пари сенчестия милионер. През пролетта на 1999 г. Миталов обвини тогавашния шеф на Икономическа полиция в СДВР Михаил Димитров, че е поискал

подкуп от 75 000 марки на Емо Макарона,

за да закриля бизнеса му с пиратски дискове в България. Акцията по задържането на топ полицая бе разпоредена от Андон Миталов, заради което тогавашния вътрешен министър Богомил Бонев поиска от трибуната на Народното събрание магистратът да бъде разследван за подозрителни връзки с Макарона.
Няколко месеца по-късно, през септември 1999 г., Андон Миталов подава оставка като военен прокурор пред Висшия съдебен съвет, а магистратите приемат молбата му за напускане. И до днес се мълви, че тогава Миталов е помолен лично от влиятелни магистрати да напусне доброволно, за да не бъде арестуван за корупция. Още от тогава, допълват източниците на „Уикенд”, Андон Миталов попада в полезрението на американците, за които нарушаването на авторските права е огромна нарушение, нанасяйки коосални щети на икономиката им.
„В онзи момент срещу Миталов имаше напрежение по няколко направления. Той контактуваше с изявени контрабандисти – не само с Емо Макарона, но и с Цветелин Кънчев – Дон Цеци, който тогава контролираше голяма част от бизнеса с трафик на цигари”, спомнят си колеги на уличения в корупция магистрат Миталов.
Цветелин Кънчев бе първия политик след 1989 г., осъден и вкаран в затвора, но преди това да се случи приближеният му военен прокурор Андон Миталов образува наказателно производство срещу шефа на РПУ – Златарица Новак Новаков, който разследвал Дон Цеци неправомерно. След като Цветелин Кънчев влезе в затвора, Миталов набързо смачка делото срещу полицай Новаков.
Най-скандалното обвинение срещу Андон Миталов – за това, че като военен прокурор е отказал да повдигне обвинение срещу изнасилвач на 2 деца, и до ден днешен е засекретено.
След като е принуден да подаде оставка като прокурор през есента на 1999 г., Андон Миталов работи известно време като адвокат, преди да се завърне отново в съдебната система през 2013 г. само че в битността си на съдия. След като бе уличен в корупция от Америка, дните на Миталов като жрец на Темида са преброени, но големия въпрос е дали той ще бъде съден, или отново ще се сниши, докато „отмине бурята”.

1 Коментар
  1. ТАПЧАКУРОФФ казва

    тоз миталоф е един голям мръсник

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.