„Фондация Америка за България” спря кранчето за медиите на подсъдимия Прокопиев

0 1 696

Фондация Америка за България оставя на сухо и без грантове медиите, които спонсорираше досега. Това ще е сериозен удар за кръга „Капитал” на Иво Прокопиев, който от 2011 година досега е усвоил грантове на фондацията на стойност 6 милиона лева, пише Галерия.

 Въпросните огромни суми така и не можаха да спасят разпада на книжните издания на Прокопиев, повечето от които фалираха. Последния договор между издателската група „Икономедия” и неправителствената  организация бе подписана през 2018 година и бе на стойност 1,8 милиона лева.  Междувременно без грантове оставяте сайтове като „Медия пул”, „Клуб Z”, както и няколко маргинални сайта и твърди измислени медии. Подобна е така наречената аналитична платформа „България аналитика” на бившия посланик в Москва Илиян Василев, който чрез нея захлеби 135 160 долара за последните три години. Не прави изключение и сайтът „Дебати” на Емил Стоянов- брат на президента Петър Стоянов.

Реклама

 Връзките на „Америка за България” с либералната общност и конкретно с американския милиардер от еврейски произход Джордж Сорос са публична тайна. Успоредно с това самият Сорос е силно недолюбван от американския президент Доналд Тръмп и неговата администрация. Това прави твърде неустойчиви позициите не само на медиите на Прокопиев, но и на неправителствените организации у нас, които са подкрепени директно от фондация „Отворено общество” на Сорос. Такива са Европейският институт, където особено активен е Росен Плевнелиев, Институтът за пазарна икономика в който са  Левон Хампарцумян, Кенет Лефковиц, Мартин Заимов и хора от кръга на Иван Костов, Центърът за либерални стратегии на Иван Кръстев и Георги Ганев, както и Център за социални практики.

През последните дни Червената къща дарена от Андрей Николов възвърна функциите на музей, каквато е дарителската воля на великия скулптор. Преди това тя бе в ръцете на Иван Кръстев и неговите хора.

 Случващото се с медиите на „Америка за България”, както и връщането на Червената къща на Националната галерия, е сигнал, че администрацията на Тръмп се захванала да прочисти зоните на влияние на либералите в България.  Това е част от процеса цяла Източна Европа, смятат независими анализатори.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.