Божков купил апартамента на Людмила Живкова и Батето за 300 000 долара

0 3 022

Загадъчната Елена Динева, която подгоненият от прокуратурата бизнесмен Васил Божков нарича „жена ми”, притежава шикозен апартамент в центъра на София. Забележителното е, че преди години в него живеят Людмила Живкова и Иван Славков, а истинският собственик е убит от „народната милиция”.

Баровското жилище се е проснало на умопомрачителните 380 квадратни метра на бул. „Васил Левски”. В съседство е гробницата на княз Александър Батенберг.
Емблематичната сграда е национализирана след 1944 г. Фабрикантът Добри Минов, който е истинският собственик на дома, е първо умъртвен в милицията, а след това хвърлен от апартамента си на 4 етаж, уж че се е самоубил. Върху имота слага ръка естествено ЦК на БКП. Преди 1989 г. в сградата са заселени едни от най-верните съратници на Тодор Живков.
Червената принцеса Людмила Живкова също получава жилище срещу някогашната зоологическа градина, като подарък от татко си и от УБО след като се задомява. Първоначално тя и Иван Славков-Батето обитават резиденция „Бояна”. Младите обаче имат нужда от свое жилищно пространство и така

през 1969 г. се оказват в буржоазния апартамент

на Добри Минов. УБО им подарява това бижу като сватбен подарък. А според запознати вътре е имало и колекция от 128 картини на известни български художници. За наследницата на Живков, разбира се, не важат онези правила, които съсипват живота на другите млади български семейства, обикновено натъпкани като сардини в панелни гарсониерки. В сградата на бул. „Васил Левски”, недалеч от Спортната палата, всеки апартамент е от 380 кв.м и заема цял етаж.
След смъртта на Людмила Живкова, през 1983 г. баща й дава разрешение на зет си Иван Славков и внука Тошко да закупят обитавания от тях апартамент на 4 етаж и гаража към него. Разбира се, на символична цена.
След промените племенницата на фабриканта Лиляна Димитрова, която е единствената му наследница, завежда дело срещу Иван Славков. Тя притежава нотариален акт от 1939 г., според който домът е построен от Добри Минов. Докато тече делото, племенницата умира, а нейните деца продължават битката. Оказва се, обаче че още докато делото е в начабна фаза, Иван Славков успява да продаде апартамента на Васил Божков за 300 000 долара. Наследниците пък любезно са помолени да се откажат от всякакви претенции към имота си, заграбен от червената власт. Явно аргументите са били железни, защото претенциите им наистина внезапно секват…
В сградата се нанася половинката на хазартния бос – Елена Динева. В онези години Васил Божков вече е станал царят на хазарта и затова милионерът купува набързо още два етажа, тоест

още два апартамента от по 380 кв.

Така мястото става една от резиденциите му в идеалния център на София.
Яки младежи в черни костюми, кожени якета и задължителните слушалки в ушите застават пред входа. Едни дебнат от ъгъла при мавзолея на княза, други се разхожда по алеята в градината отсреща. Трети пък са окупирали желязната врата. Охраната е денонощна и не дават никой да припари до белокаменната сграда. А когато босът Божков, чийто офис е на две крачки на ул. „Московска”, или друг от вип-обитателите реши да излезе, се получава любопитна гледка. Гардовете блокират булеварда, дори понякога им помага полицейска патрулка. Спира всякакво движение – коли, автобуси, тролеи замръзват малко преди кръстовището при Софийския университет. Минувачите по тротоара се разгонват. Следва знак, че „всичко е чисто”, металната врата се отваря и кортежът триумфално излиза, все едно Макрон напуска Елисейския дворец.
Източниците ни са категорични, че е имало и инциденти. Преди три години на излизане лимузини на Божков удрят две коли, които минават по централния булевард. Свидетел на това е репортер от информационна агенция. Той снима, но е дръпнат за ръкава от охраната, за „малка справка”. Заставен е на момента да изтрие нащраканите кадри.

Реклама


Съседи разказват, че само няколко години след като купили апартамента на Людмила Живкова, Васил Божков и Елена се разделят като двойка. Тя запазва за себе си разкошните апартаменти, а бизнесменът устройва хабитата си в бившата резиденция на Тодор Живков, кадри от чийто постсоциалистически интериор с характерните дървените ламперии разпространи прокуратурата. В сградата на бул. „Васил Левски” 79 се настанява и Милена, сестрата на Елена. Разликата между двете е 10 години, Елена е родена през 1969 г., а Милена – през 1979 г. На по-малката сестра е прехвърлен апартаментът на първи етаж.
Сестри Диневи имат по няколко фирми, като двете са и в управителния съвет на фондацията на Божков „Колекция Българско изкуство”.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.