Античната колекция на Божков струва колкото Нова телевизия!

0 1 770

Колекцията от предмети на изкуството от древността на Васил Божков е може би най-интригуващата част от цялата история, свързана с него.

Експертите я определят като безценна, а други все пак й подставят ориентировъчно стойност от над 180 млн. евро, позовавайки се на цените на пазара на антики. Толкова беше сумата, за която NOVA беше продадена на братята Домусчиеви преди 2 години.

Васил Божков притежава най-скъпата колекция от антични предмети в света

Интересна подробност е, че Васил Божков с неговата Национална лотария е най-големият рекламодател на телевизията. Именно акцията срещу Божков поставя сериозна въпросителна за бюджета на медията, тъй като рекламните договори, които ще загуби от хазартния бос са за над 20 млн. лв годишно. В коридорите на телевизията най-обсъжданата тема се оказа кои предавания ще пострадат от орязването на парите.

Реклама

Притеснени от акцията срещу Божков са и от фондацията му „Тракия“, която се грижи за безценната му колекция. След като прокурорите опитали да изнесат златните и сребърни предметите на хиляди години в черни чували, експертите разясниха повече за съкровището в офиса на Черепа на „Московска“.

„Това е най-добрата колекция на антична торевтика в света. Торевтиката е изкуството на релефната обработка на художествени изделия от метал. В нея има много ритони, много повече, отколкото във всички световни музеи. Много киликси, много фиали. Тя дава представа за развитието на това изкуство не само по тракийските земи, но и по целия древен свят“, каза професор Иван Маразов от фондация „Тракия“.

За колекцията си Божков винаги е казвал, че намира историческите ценности от хора, които купуват от иманяри и това не е престъпление.

През годините винаги е имало въпроси как е възможно Божков да притежава уникални експонати, като златен венец на тракийски владетел, какъвто археологът Георги Китов не можа да открие през цялата си кариера и предмети, каквито има в Панагюрското и Рогозенското съкровища. Предстои да се реши дали подобно на лотарията, и колекцията на Черепа ще бъде национализирана.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.