Бизнесменът Димитър Маджаров забрани на внуците си да носят турските имена на баща си (Всичко за семейната драма)

0 7 845

Бившият зет и дъщерята на известния производител на млечни и месни продукти Димитър Маджаров стигнаха до съд заради разногласията си какви имена да носят децата им – български или турски, узна Narod.

Бащата желае наследниците му да имат за презиме и фамилия рождените му турските имена. Майката и семейството й обаче не са съгласни и искат децата да останат с българските имена. А тях бащата е получил по време на така наречения възродителен процес, преобърнал съдбите на стотици хиляди наши сънародници, писа hotarena.net

Димитър Маджаров

Спорът, в който е затънало разбитото семейство, предстои да бъде решен от Районния съд в Пловдив.

За да станат те имена и на децата му обаче трябва съгласие от страна на майката. 

Реклама

Тя категорично отказва, още повече че по това време вече е разделена със съпруга си. Бившият зет няма друг вариант, освен да се обърне към съда, още повече че той счита за свой морален дълг наследниците му да носят неговата истинска фамилия. Съдия Димитрина Тенева обаче е на друго мнение. Тя отхвърля молбата да се променят имената на децата. Не намира за нужно да се произнесе по искането презимето и фамилното име на децата да се сформират от тези на бащата, както изисква законът. Следва обжалване. Бащата няма намерение да се откаже от борбата си за идентичност със своите деца, още повече, че имената показват и произхода на всеки човек, родовите му връзки, неговата семейна история.    

Ако в България не се беше случила бруталната смяна на турските имена, такъв съдебен процес нямаше да има. А и толкова ли е страшно, ако децата носят турските имена на баща си?

Пред „Уикенд” бизнесменът Димитър Маджаров, който е стожерът на фамилията, отговори, че не се намесва в спора, защото той засяга само неговата дъщеря и бившия му зет. Съжалява само, че всичко това травмира малолетните му внучета.

Зетят – господин Кадир на свой ред заяви пред наш репортер, че проблемите в семейството са ескалирали след като е възстановил имената си. Майката на децата му го е подкрепила в това негово решение. Нещо повече, тя настоявала преди време да променят имената на децата, докато са още малки. Но тъстът Димитър Маджаров, който никога не е приел турския му произход, се  противопоставил. За него било обидно внуците му да имат турски имена. Както се казва, който плаща, той поръчва музиката.  Не е тайна кой поръчва музиката и кой определя правилата в тази фамилия, казват запознати.

За бизнесмена се говори, че ако от двете страни на един кантар се поставят името и семейството му, семейството ще загуби. Бившият вече зет в това семейство е категоричен, че ще се бори докрай децата му да имат баща. При сегашното положение според акта им за раждане децата му имат за родител несъществуващ човек. Той самият пък няма деца. За бившия си тъст припомня, че на едно от заседанията по делото обидил публично в присъствието на съда него и свидетеля му като ги наругал на „вашата нация“. Отказва да даде повече подробности. Щяло да дойде и това време, когато и той да говори. Имал какво да каже.

Пловдивският окръжен съд вече е отменил решението на съдия Димитрина Тенева, с което тя отказва децата да получат истинските имена на баща си. Делото обаче отново е върнато при нея, за да допълнела тя своето решение.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.