Онколог изпростя: Още ли си жива? Купи си ковчег!

0 298

Двама лекари от Русе са уволнени за брутално отношение към болните

Двама лекари от Русенската онкология са уволнени след обществен натиск. Д-р Катерина Генова и д-р Людмил Станев обиждали брутално пациентите, не зачитали достойнството им, обиждали ги и не им обяснявали провежданото лечение.

Етичната комисия на Лекарския съюз в Русе ще разгледа случая. Всичко започва преди малко повече от месец. Иван Стойчев, чиято майка е починала в онкоболницата, създава група в социална мрежа. И призовава да се спре нечовешкото отношение към пациентите.

Реклама

„Единият израз е „Моето момиче, нещата са зле, купи си ковчег“. Или пациентът отива и получава – „Ти още ли си жив?“, разказва Стойчев. „Не ѝ се позволява да задава въпроси, просто са я карали да се разписва в документи без да й е обяснявано какво следва в лечението ѝ“, споделя Велизара Генчева. Десетки са оплакванията с подобно съдържание. В същото време група пациенти на д-р Генова и на д-р Станев, застават в тяхна защита.

„Отношенията към пациентите е хуманно. Когато пациентите обаче не спазват реда в отделението и в лечебното заведение, се получават конфликти и недоразумения“, обясни Цветелина Николова – старша сестра в КОЦ-Русе. Доктор Генова поиска да бъде уважено личното й спокойствие и отказа коментар.

Казусът влиза и в етичната комисия на лекарския съюз в Русе. Заради множеството оплаквания не само от пациенти, но и от колеги, двамата медици от днес не работят в онкоболницата. Напрежението сред пациентите остава. На 4 февруари се очертават два протеста – на тези, които искаха уволнението на медиците, и на техните защитници.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.