Реална история, но като на кино: Как Димитър Баненкин прегърна за първи път син на 31 години

0 2 748


Приятелите и колегите на актьора Димитър Баненкин вече са напълно убедени, че житейският му път е много по-интересен от филмовите истории, в които участва. Те дори насърчават артиста да заснеме сериал по живота си. И има защо. На 57 години синеокият талант разбра, че е баща на момче и всъщност освен 20-годишната си дъщеря Миа има и син Иван, който днес е 31-годишен, пише Уикенд.

Баненкин не е шокиран, напротив – на върха на щастието си е, защото винаги е мечтаел да бъде татко и на дъщеря, и на син. Изненадващо и за самия ден мечтата му се сбъдва. И точно като на кино един ден преди 10 месеца една жена, с която е имал връзка като студент и с която по-късно пътищата им са се разделили, му се обажда ненадейно по телефона и иска възможно най-бързо да си поговорят на четири очи. Двамата не са се виждали или чували цели 31 години. И дамата, чието име Димитър Баненкин засега не иска да разкрие от уважение към личния й живот и заради новото й семейство, му казва, че всъщност той е баща на сина й. Самата тя преди това не е имала съмнения за това кой е таткото на момчето и мислела, че това е вече бившият й съпруг. Но един ден видяла завърналия се от Германия актьор по телевизията и ахнала. „Боже! Не може да бъде! Той има същите сини очи като сина ми. Той е негов баща“, навярно си е казала шокираната майка. И това е точно така.

Да, Иван е абсолютно копие на известния си баща.


„Бившата ми приятелка ми разказа, че ме е гледала преди 5-6 години в някакъв сериал. „В момента, в който те видях разбрах, че това е синът ти“, каза ми тя. Бившата ми приятелка е омъжена от доста време за успешен психолог, който я е посъветвал: „Иди при мъжа си, срещни се с него и му кажи, вместо да се чудиш и да се питаш постоянно“. И така стана цялата работа“, разказа Димитър Баненкин прелюбопитната история единствено пред сайта Lupa.bg. Часове преди това популярният актьор избра социалните мрежи, за да съобщи на приятелите и познатите си щастливата и същевременно неочаквана новина – че има син.
Преди няколко месеца Баненкин и синът му си правят ДНК-тест, като момчето все още не подозира нищо и няма представа, че всъщност го изследват, за да се установи бащинство.

„Направихме ДНК-тест, но ситуацията беше сложна.

Майката на сина ми намери мястото. Аз трябваше да вляза точно половин час след тях. Той не е кръвен, а се прави чрез едни памучни клечки и чрез натривка в устата. Историята беше ала Джеймс Бонд. Аз бях точно пред тази лаболатория, те излязоха, качиха се на колата, тръгнаха нанякъде. Слязох от моята кола, качих се, направих теста и след една седмица излезе резултатът, който показа 99,99 % съвпадение между двама ни“, разказва актьорът.


„Приятелката ми си е мислила, че синът й от нейния съпруг, с когото по-късно се е развела. Двамата са се разделили, когато Иван е бил на 4 години, което много улесни фактът да му кажем, че аз съм баща. Той е израснал де факто без татко. Иван прие много спокойно новината точно заради този факт, че не е израснал с мъж до себе си. Иван е доста умен и не го казвам само защото ми е син. Той е много добре възпитан от майка си. Много готино момче е. Живее в София. Има приятелка от 8-9 години и са заедно. Вече поддържам редовно контакт с него. Когато разбра, че съм му баща, Иван каза нещо много умно: „Това беше лесно. Сега вече знам. Трудното предстои да кажем на близките и на приятелите си.“ И беше абсолютно прав. Специално за моите близки нямам никакви проблеми, знам как ще реагират те. Сестра ми беше единствената, на която казах преди теста, че може би имам син. Показах й снимка и тя ми каза: „И какво, на теб не ти трябва ДНК тест! Той изцяло прилича на теб!“, щастлив е Димитър Баненкин.


Дъщеря му Миа, която живее в Германия, също приела много възторжено цялата история. „Те се влюбиха един в друг, нямате си представа какво чудо беше, докато тя беше тук. Всеки ден търси брат си“, радва се таткото.

Реклама

Бенкин качи снимка на двете си деца във Фейсбук


В скоро време се очаква Иван, който се занимава с риск мениджмънт в една фирма, официално да вземе фамилията на баща си. „Иван вече е пораснал, той е голям човек. Ако беше на 15 години аз като баща щях да се опитам да наваксам това време. Той вече е мъж, който работи, който се грижи за приятелката си, който има своите приоритети. Оттук нататък не ни остава нищо друго освен да поддържаме връзка, да се срещаме, да говорим, аз да му помагам със съвети и с каквото мога. Иван изгледа всички мои постановки“, горд е актьорът. Синът му пък е фен на филмовата сага „Междузведни войни“, като фейсук профилът му е Obi Wan Kenobî като джедая и един от главните герои от поредицата.


Първата среща между баща и син е в същата вечер, когато Баненкин научава, че има пораснало момче. „Запазихме маса за пет души в един ресторант – той щеше да дойде с приятелката си, майка му също трябваше да дойде с една своя приятелка и аз след представлението. Беше много смешно, защото приятелката му каза, че отива до тоалетната. Майката на Иван каза: „И аз ще дойда с тебе.“ И приятелката й също добави: „Ама и аз ще дойда с вас“. И групово отидоха в тоалетната и останахме ние двамата сами. И тогава го попитах: „Иване, ти обичаш ли да ходиш на театър?“ Той каза: „Много отдавна не съм ходил.“ Аз му предложих да го поканя на театър и му казах: „Дай си телефона и ще ти кажа на кои постановки ще дойдеш.“ И така установихме контакт. Трите дами се върнаха на масата, но Иван все още нищо не знаеше. Той не разбра до деня, в който категорично не беше ясно, че ми е син. Е, може би е имал някакво предчувствие“, изповяда се Димитър Баненкин.


Прелюбопитното в тази житейска история е, че тя повтаря сюжета на сериала „Скъпи наследници“, в който Димитър Баненкин е един от главните герои. Сценарият обаче е писан много преди актьорът да прегърне сина си. Във филма неговият герой Марин Дочев разбира, че има още една пораснала дъщеря.
След като публично сподели, че има и син различни колеги и приятели на Баненкин се надпреварват да го поздравяват шеговито в социалната мрежа. Журналистът и сценарист Георги Тошев обяви, че е готов да направи филм по тази житейска история. Актрисата Биляна Петринска пък се пошегува, че нищо чудно скоро да открие, че има и близнаци. От трупата на Сатиричния театър, където Димитър Баненкин е на щат, пък го подканят да почерпи щедро.
Така за втори път през последните 10 години животът на популярния актьор тотално се преобръща – първо в професионален, а сега и в личен план. За щастие, все е за хубаво. Явно завръщането му в България преди 8 години и любимата актьорска професия, с която отново се захваща са само началото на нови интересни срещи и преживявания, които Баненкин изобщо не е очаквал. Но които го правят щастлив.


В началото на 90-те роденият в Пазарджик възпитаник на ВИТИЗ напуска българския театър и кино и емигрира в Германия, за да изкарва пари и да помага на близките си в посткомунистическа България. Тук има своите ученически и студентски любови, но икономическата ситуация по време на прехода е такава, че малцина творци може да разчитат само на изкуството. Баненкин осъзнава това и затова отива да работи в Германия. Федералната република се оказва най-подходящата дестинация за възпитаника на немската гимназия в Пазарджик. „Когато реших да емигрирам, бях млад актьор в Малък градски театър „Зад канала”. Тръгнах поради икономически причини. Имахме заеми, не си бяхме изплатили апартамента, в който сме родени и в който и до ден днешен живее майка ми. За мен беше ясно, че в следващите 15 години никой няма да има интерес, желание и средства за театър. Казах си, преди да се видя алкохолизиран в някой театрален клуб, макар че не съм човек, който пие и вместо да бълвам срещу системата, по-добре да замина. Исках да помогна на себе си и на майка си да се измъкнем от тази ситуация“, откровен е Димитър Баненкин.


Налага му се да мие чинии, да сервира и да приготвя коктейли. Десет години по-късно с упоритост и яко бачкане става собственик на ресторанти и барове. Не крие, че в чужбина актьорската игра му е липсвала. И сякаш за да покаже своята връзка с киното кръщава два от баровете си на двамата гении в Седмото изкуство – Чаплин и Фелини. „Докато работех в кухнята на един ресторант между два шницела започнах да обяснявам на едно момче, което се интересуваше от руския класицизъм, каква е разликата между Достоевски и Гогол“, връща се назад в емигрантските години Димитър Баненкин. В Германия той се жени за немска учителка и се ражда дъщеря му Миа. По-късно двамата се развеждат, като бившите съпрузи запазват и до днес чудесни отношения.


Преди 8 години Баненкин заряза успешния си бизнес и се завърна в България, изкушен от предложението да снима и да играе на театрална сцена. А предложението да се върне в киното идва от сценариста на сериала „Недадените“ Емил Бонев, с когото са състуденти във ВИТИЗ и от продуцента Мирослав Боршош. Там Баненкин изигра комисаря по еврейските въпроси Александър Белев. Актьорът спечели зрителските симпатии и покрай участието си в „Под прикритие”, където влезе в ролята на екстравагантния Александър Сандов – бизнес партньор на Иво Андонов. Разписа се и в сериала „Секс, лъжи &TV”, както и във филма „Посоки“, с който отиде и на кинофестивала в Кан и в „Дамасцена“. За 8 години Баненкин участва в над 15 театрални постановки на сцените на различни театри в София и из страната – „Измяна“, „Любовна афера“, „Антракт“, „Специални поводи“, „Откачена фамилия“, „Боинг боинг“. На сцената на Сатиричния театър, където е на щат от две години, играе в „Тъпи ентусиасти“, „Обичай ме“, както и в най-новата постановка „Телевизионна мрежа“. А от пролетта отново ще го гледаме на малкия екран – в комедийния сериал по Нова телевизия „All Inclusive“.
Димитър Баненкин е супер професионалист, винаги знае перфектно текста си, винаги отива навреме за репетиции или за спектакъл. Той отново се чувства в свои води и в театъра, и в киното и не съжалява за нито един етап от живота си. Вероятно желанието да сменя обстановката и да пътува е свързано и с въздушната му зодия. Роден е под знака на Близнаците. Със сигурност обаче в момента актьорът се чувства най-щастлив, когато в препълнените театрални зали той вижда сина си, който усмихнат го аплодира.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.