Страдащият от множествена склероза Георги Стайков: Може да живея още 2 месеца или 40 години, никой не знае!

0 2 338

Георги Стайков един от най-емблематичните актьори от 80-те години е роден във Велико Търново през 1964 година.  Завършил ВИТИЗ, в класа на проф. Енчо Халачев. Става звезда за един ден след премиерата на емблематичния филм на Иван Андонов „Вчера“.  През 90-те години заминава за Лондон, където завършва фотография, а по-късно се установява в Стокхолм. Играе в повече от 40 филма. Георги Стайков се върна преди няколко години в България и постъпи в постъпи в  в трупата на Бургаския театър. Преди няколко месеца бе диагностициран със заболяването множествена склероза. Той направи разтърсваща изповед пред Галерия“ за болестта, куража и изкуството.

„Да,  имам множествена склероза. Преди да ми бъде поставена диагнозата,  трудно виждах с дясното око, имах затруднения с ходенето, но не допусках, че това са симптомите на тази болест. Направиха ми ядрено магнитен резонанс, който у нас струва 340 лв. Искам да кажа че цената на същото изследване със същата апаратура в Англия 7000 паунда”.

 Георги Стайков споделя че приоритетите му се пренареждат изцяло след поставената диагноза.

Реклама

„Мога да живея и 2 месеца, мога да живея още 40 години. Диагнозата ми е пристъпна множествена склероза, което означава че е възможно да съм добре още 40 години. Наскоро паднах и си счупих крака, заради което сега съм с патерици. Допреди това можех да ходя, но не мога да бягам. Всичко което ми се случва възприемам като част от живота. Много хора в България са с множествена склероза. При това прогресивна.  Мнозина заминават за Русия, където лечението струва 40 хиляди долара,  а ти трябват още 10000 за да живееш в Москва. Но терапия със стволови клетки там е бошлаф. Терапията в САЩ струва 200 хиляди долара. Постига се някакво подобрение, но за месец-два”.

 Заболяването пречи донякъде на актьорските изяви на Георги Стайков. До февруари-март той няма да играе но цената на театър „Адриана Будевска.”

 Емблематичният актьор се справя финансово, тъй като Швеция, където е живял е получавал за снимачен ден от 450 до 5000 евро. Участвал е в доста филми и затова не се оплаква.  Актьорът е разведен с втората си жена Асения Панова и в момента живе сам.

“ Когато паднах и си счупих крака, много съседи ми помагаха. Спънах се в една плочка и два-три бях много зле – комшиите ми помагаха изхвърляха боклука, носеха ми цигари. Нямам човек до себе си“,казва Стайков.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.