Сашо Йовков изгонен от БНТ заради афера с реклами, прибрал над 100 000 лева комисионни

0 1 858

Спортният корифей Сашо Йовков, който преди дни изненадващо бе отстранен като началник на отдел „Спорт” в БНТ от Управителния съвет на обществената телевизия, е на път завинаги да изхвърчи от медията. Някогашният волейболист ще бъде официално пенсиониран още следващия месец след 30-годишна работа в БНТ и няма да може да остане на работа даже на щат като коментатор или редактор, научи „Уикенд” от сигурен свой източник на „Сан Стефано” №29.

Сашо Йовков оглави спортният отдел на БНТ само преди 6 месеца, след като бе предложен за временно изпълняващ длъжността от новоизбрания шеф на телевизията Емил Кошлуков. Мнозина медийни наблюдатели сметнаха, че Кошлуков проявява реверанс към своя опонент за директорския пост. На конкурса в СЕМ за заместник на подсъдимия Коко Каменаров, проведен през юли 2019 г., Кошлуков надделя при гласуването над Сашо Йовков, събирайки само глас повече от него.
Според запознати с отстраняването на Йовков, той е бил уведомен още преди седмица от Емил Кошлуков, че пенсионирането му ще бъде задвижено и няма вариант да остане на работа в БНТ. Дни по-късно Управителния съвет на телевизията взе решение да не предложи нов договор на Йовков като началник. Нещо повече – още следващия месец Сашо ще бъде пенсиониран на 63-годишна възраст.
„Официалната причина, с която разкарват Сашо Йовков е, че телевизията съкращава щатове и няма възможност да му плаща заплатата. В спортния отдел на БНТ на щат се водят 22-а души, а Кошлуков планира да ги намали до 17. Йовков няма да е първия, който си тръгва”, разкрива източникът ни от обществената телевизия. Из коридорите на БНТ обаче се носи мълва, че Сашо Йовков е

„разжалван” заради тлъсти комисионни,


които е получавал нерегламентирано от телевизията за излъчени реклами в ефира на БНТ. Според докладна записка, изготвена от икономическия директор на телевизията Даниела Асенова през 2019 г., спортният коментатор е прибрал над 25 хиляди лева неправомерно под формата на комисионни за излъчени реклами в спортни предавания през 2018 г., макар да не е имал никакво отношение към сключените рекламни контракти. Според информирани служители на телевизията, за периода 2015-2019 г. Сашо Йовков е сложил в джоба си над 100 000 лева от комисионни. Разправят, че именно заради тази афера Кошлуков е разлюбил снажния спортен началник.
Предстоящото пенсиониране на Сашо Йовков ще лиши някогашния волейболист от апетитна двуседмична командировка в Япония. Началникът на спорта в БНТ трябваше да води екипа от журналисти, ангажирани с отразяването на летните олимпийски игри в Токио, които ще се проведат от 24 юли до 9 август и ще бъдат излъчени в ефира на обществената телевизия.
„Йовков се надяваше волейболистите ни да се класират за Олимпиадата, за да запази шансове за директорския пост и

лятната командировка в Токио

и да отложат временно пенсионирането му. Все пак той е най-добрия волейболен анализатор и разчиташе на компетентността си като последен коз. След като нашите отпаднаха, нямаше никаква основателна причина той да остане началник на спорта в БНТ”, обсъждат ситуацията около Йовков из коридорите на обществената телевизия.
Любопитна подробност е, че през юли 2019 г. Сашо Йовков бе конкурент на Емил Кошлуков за генерален директор на БНТ. Роденият в Тополовград спортен корифей обаче събра 2 гласа на членовете на СЕМ, а за Кошлуков гласуваха трима, сред които и бившата любовница на Йовков – Бетина Жотева. През 2017 г., когато Сашо Йовков за първи път се кандидатира за шеф на БНТ, а тогава СЕМ избра Коко Каменаров, Бетина Жотева отново не даде своя глас за някогашния си възлюбен.
В средата на 90-те години на миналия век

любовта между Сашо Йовков и Бетина

бе сред най-одумваните връзки из коридорите на „Сан Стефано” №29. Тогава красивата водеща на новините завъртя главата на спортния коментатор. Връзката между двамата продължи цели 4 години, а заради отношенията си със Сашо Бетина поиска развод от съпруга си – дипломатът Огнян Чампоев. Паметливи служители от БНТ още си спомнят, че вбесеният съпруг призовал на дуел чрез медиите спортния журналист, който естествено не се отзовал на поканата за спаринг. В края на 90-те на миналия век Бетина и Сашо се разделиха по взаимно съгласие, но уж запазиха приятелски отношения.
Сашо Йовков имаше интимна афера и с друга известна дама от БНТ – Мира Добрева. Двамата бяха гаджета повече от година, преди Мира да се залюби и омъжи за Жоро Торнев. И двамата днес избягват да си спомнят за този романтичен период…
Иначе 63-годишния Сашо Йовков, който постъпва на работа в БНТ от 1990 г., има два брака зад гърба си. Първо се жени за дъщерята на известния историк Петър Коледаров, а през 1986 г. сключва

брак с баскетболистката Мадлен Станева,

смятана за най-красивата спортистка в комунистическа България. След настъпването на демократичните промени Мадлен заряза съпруга си и замина за Франция, където се омъжва за французин. Неотдавна Мадлен Станева разказа, че се е разделила не по най-добрия начин със Сашо Йовков, който останал да живее в нейния апартамент в „Младост”, предоставен й от държавата за спортни заслуги. „Уговорката ни беше той да плати половината от стойността на жилището и да живее там. Но той не постъпи мъжки и не даде нито лев”, разказвала е Мадлен Станева.
Настоящата съпруга на Йовков също работи в телевизията.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.