Бомба в Narod.bg: Афера за 15 милиона лв. лъсна след водната криза в Перник и ареста на Нено Димов

0 142

Предприятието „Стомана Индъстри” търгувало неправомерно с водата в източения язовир „Студена” с министерско разрешение

Финансова афера за близо 15 милиона лева е на път да изплува от разследването на Специализираната прокуратура за водната криза в Перник. Невижданото бедствие, което застрашава да обезлюди 95-хилядния миньорски град, предизвика мащабна акция на ДАНС и прокуратурата и се стигна до ареста на министъра на околната среда и водите Нено Димов, пише Уикенд.

На 9 януари той бе зрелищно задържан в кабинета си и тикнат в тъмница, откъдето подаде оставка. Разследвани за водната криза освен Нено Димов са бившия областен управител на Перник Ирена Соколова, шефът на пернишкото ВиК Иван Витанов, както и няколко висши служители от Дирекция „Управление на водите” в Министерството на околната среда и водите (МОСВ).
Нено Димов бе обвинен в умишлена безстопанственост, тъй като е разписвал разрешения водата в язовир „Студена” да бъде използвана за промишлени нужди от предприятието „Стомана Индъстри”, макар да е бил надлежно уведомен от ВиК – Перник, че нивото на язовира чувствително е намаляло. Последният подпис на Нено Димов, с който министъра разрешава на металургичния завод да черпи

питейна вода за промишлени нужди,

е от 17 ноември 2019 г., когато в Перник вече бе въведен воден режим. Точни данни за изразходваната вода от „Стомана” все още няма, но по груби сметки става въпрос за над 7 милиона кубика, източени от язовир „Студена”. А от справка на ВиК-Перник става ясно, че само за 17 дни преди водната криза от язовира са били подадени близо 1,4 милиона кубични метра вода към града и предприятията. „Това е количество вода, което е предвидено за годишно потребление на „Стомана” и на ТЕЦ – Перник, а е разходвано за половин месец”, констатират от прокуратурата.
Според запознат с разследването, антимафиотите проверяват версията, че металургичния завод е спечелил около 15 милиона лева от нерегламентирана търговска дейност с водата от язовир „Студена” през последните 2 години. Съмненията са, че висши държавни служители са прибирали подкупи, за да закрилят търговската дейност с питейна вода на завода. „От „Стомана Индъстри” са

препродавали водата, която черпят

от язовир „Студена” на още 16 предприятия. Те са добивали водни ресурси при средна цена от 12 стотинки на кубичен метър, тъй като водата им е била таксувана като „непитейна”, а са я препродавали за по 90 стотинки на други предприятия. Далаверата е за милиони левове и в момента се разследва”, разкрива източникът на „Уикенд”. Битовите потребители плащат по около 2 лева за кубик вода.
„Заводът „Стомана” дава работа на 1500 жители на Перник, но задължението на ВиК оператора е първо да осигури вода за нуждите на населението, а не за промишлени нужди. „Стомана” можеше да се снабдява с вода от язовир „Пчелин” или от собствени сондажи. Това обаче струва много по-скъпо и от предприятието са предпочели да действат на ръба на закона, закриляни от министър Нено Димов, от областния управител Ирена Соколова и от пернишкото ВиК”, категорични са от Специализираната прокуратура.
Металургичния завод „Стомана Индъстри” бе

взет от олигарха Людмил Стойков,


който през 2008 г. го препродаде на гръцката компания „Виохалко”. В Перник открай време се говори, че Стойков все още има интереси в металургичния завод, които са защитавани от протежето му Константин Стаменов, настоящ директор на предприятието.
Преди дни Стаменов не отрече, че „Стомана” е търгувала с вода и е препродавала на други фирми, но отхвърли обвиненията, че предприятието е виновно за водната криза. Според думите му заводът е ползвал едва около 3% от количеството вода, което консумира град Перник. В защита на „Стомана” се изказаха и синдикатите, които призоваха заводът да получи разрешение да ползва около 10 хиляди кубика вода този месец и още 20 хиляди кубика през февруари.

Реклама


Арестуваният Нено Димов продължава да отрича, че е отговорен за водната криза в Перник, макар да е разрешавал питейна вода да се ползва за промишлени нужди. Подалият оставка министър е застрашен със затвор до 7 години, ако бъде признат за виновен.


Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.