Бивши общински шефове създават колекция от топ имоти в София! Кой е хвърлил око на двора в Киноцентъра

0 653

Трима новоизлюпени собственици, сред които и тъстът на транспортния министър Росен Желязков, искат да откъснат парче земя, което обаче се намира зад оградата на Киноцентъра в Бояна. Те май ще се окажат по-големи „оптимисти” и от самия олигарх Николай Банев. Той беше окупирал тихомълком три декара, но все пак в задната част на студиото, които кинаджиите не бяха оградили с дебел зид, пише Уикенд.

Тъстът на министър Желязков – инж. Пиер Терзиев, Иван Първанов и Пресияна Станилова обаче са се прицелили направо в сърцето на студиото – твърдят, че е тяхно парче земя, точно до парадния вход. То обаче се намира зад солидната метална решетка, поставена върху бетонов постамент, и откакто е поставена тази ограда преди десетилетия, досега не е докосвана и с пръст. Това обаче е голям проблем за триото, понеже е ясно, че няма начин теренът, за който имат претенции, някога да е бил реституиран или някой да се е разпореждал с него.
Версията на Терзиев, Първанов и Станилова е, че купили земята от реститути, които вече си били върнали ценния участък. Не е ясно обаче как точно се е случило това, а и как са ползвали участъка. Както обяснихме, той е на челна позиция,

вдясно от входа на Киноцентъра,

а отпред е непокътната решетка. Не е нужно да си инженер, за да прецениш, че този имот е неразделна част от студиото. Въпреки това новите „собственици” си го искат и казусът е стигнал до съда. Ще го реши в близко време състав на Градския съд с председател Росен Димитров. При това „собствениците” бързат, дори един от тях Иван Първанов поискал делото да се гледа през декември, понеже всеки януари се отправял на екзотична почивка.  
Справка в Имотния регистър показва, че през 2001 г. Терзиев и Първанов купуват 3800 квадрата от някой си Славчо Йосифов в Киноцентъра Бояна. По-късно към тях се присъединява и г-жа Станилова. Мистерия е обаче как точно след това са се разпореждали с имота си! Загадката „разбулва” пред съда свидетеля Милен Мирчев, който се представя за строителен предприемач и обявява, че е близък на инж. Пиер Терзиев. В съдебната зала се оказва, че въпросният Мирчев има дарба на изкусен разказвач, а полетът на неговата фантазия няма граници. Обяснява, че тримата „собственици” поставили врата в оградата на Киноцентъра. През нея влизали в имота си, който оградили с телена мрежа! Самите те обработвали земята, пръскали срещу плевели и чистели избуялите храсти! Свидетелят Мирчев също влизал в зоната –

водел там семейството си на пикници.

По-късно обаче охраната на филмовото студио ги изгонила.
Тези „разкрития”, разбира се, звучат налудничаво за всеки, който е минавал покрай Киноцентъра. В оградата няма и никога не е имало „нова врата”. А самият Мирчев би трябвало да е атлет, за да отиде на пикник зад вратата на студиото, понеже ще му се наложи да прескочи канавка и да се мята през високата ограда, смеят се кинаджии.
За да докажат, че имотът наистина е техен, тройката новопоявили се собственици, представят в съда и протокол, който уж бил написан от геодезисти, измервали терена.Оказва се обаче, че документът е фалшив. От геодезистката фирма, чието име се мъдри на документа, обясняват, че в техния архив липсват каквито и да е следи от него, с две думи отричат да са го издавали. „Нямаме данни и кои лица са се подписали на протокола като собственици” – уточняват геодезистите.
Киноцентърът, няма съмнение, че никога не би се съгласил да подели двора си с новоизлюпените „собственици”. Те самите  вероятно също са наясно с това, още повече те не са случайни хора. Преди да се стигне до съдебно дело, поискали среща с ръководството на студиото. Предложили кинаджиите или да закупят имота, или да им предложат замяна. Иначе казано, „собствениците” се надяват да изкарат пари от имота, и то големи пари, защото мястото е скъпо, а истинските му притежатели идват от Холивуд.
Ясно е, че такава афера не е по силите на редови пенсионери. Иван Първанов, например, е бил шеф на териториално планиране в столицата, като в същото време е имал фирми, въпреки че това е в разрез със закона, обясняват юристи. През 2011 г. той дори става едноличен собственик на компанията „Ей Си Ар”, която се занимава с консултации и внася предложения за изменения на подробни устройствени планове.
Тъстът на министър Желязков – инж. Пиер Терзийски пък е бившият шеф на общинското дружество „Софпроект”. Това е компанията, която преди години изготвя общия устройствен план на столицата. Покрай служебните си задължения той е

наясно с всяко кътче, с всяка точка от столицата.

Не очаквайте обаче, че този човек има кой знае какви имоти на свое име. Според Имотния регистър е купил само няколко гаража в престижни райони на столицата. Доста умна инвестиция, още повече че  компетентни в имотните игри препоръчват да се инвестира в гаражи, а не в апартаменти. Отдаването под наем на гаражи, особено в хубавите райони, е далеч по-изгодно, допълват източниците ни.
За разлика от инж. Пиер Терзиев обаче приятелят му Иван Първанов е направо имотен магнат. Той е собственик на десетина компании. Само споменатата „Ей Си Ар”, която е само негова, има 252 сделки!, описани в Имотния регистър. При това те са в доста любопитни места, свързани с инфраструктура в столицата. Например, през август и септември 2000г. фирмата купува от скандалната общинска фирма „Софийски имоти” веднъж над 2 декара и после още над 6,5 декара в „Люлин” 10 микрорайон. „Ей Си Ар” трупа имоти в същия район и от частни лица. Последователно изкупува земи и къщи и в Нови Искър, „Младост”, „Изгрев”, Дружба, из цяла София, но до един свързани с изграждането на важни обекти. Юристи си припомнят, че при строителството на Метрото, специално в „Дружба”, имало претенции за обезщетения от собственици. Сред тях била и фирмата на Първанов. В Административния съд той е имал три дела срещу Столична община, свързани с разширяването на Метрото. Първанов, припомнят си юристи, твърдял, че е станал собственик по давност на терени, в които иначе е трябвало да се изграждат метростанции.
Историята се повтаря и при строителството на новия булевард, който свързва аерогарата с бул. „Брюксел”. И там имало претенции за обезщетения, които забавили обекта с 5-6 години. И по този повод се водили дела за преструктуриране и застрояване на Дружба 1, 2 и 3 част.
Друга фирма на Иван Първанов – „И.П. Тектоника” също има дълъг списък имоти в цяла София. Например, през 2002 г. компанията купува няколко парцела в складовата зона на Гара Искър. След няколко ипотеки и прехвърляния, накрая те са продадени изгодно, а един от клиентите им е министерство на транспорта. Освен в София, Първанов

колекционира имоти и из цялата страна


– земи в промишлената зона на Благоевград, ниви край Велико Търново, бензиностанция в Кърджали и много други. Вестникът няма да стигне да изброим имотните придобивки на предприемача, който безспорно е „на ти” с териториалното устройство.
Фирмите на Първанов често купуват и земя, която е извън регулация. „С приятел като инж. Пиер Терзиев той може да направи регулация и на луната” – описват ситуацията запознати. Явно служебната информираност на тези господа покрай служебното им положение дава обилни плодове.
Да уточним, имотните колекции, които са най-често на името на фирми, са създадени в онези години, когато приятелят на Първанов – инж. Пиер Терзиев ръководи общинското предприятие „Софтпроект-ОГП”. То, както е известно, разработва плана за устройството на София. Икономическа полиция би могла да провери слуховете, според които близки до тези предприемачи изкупували имоти, а след това като съсобственици блокирали приемането на подробните планове. Целта на такива врътки е придобитите терени да се продадат след това на много по-високи цени, обясняват компетентни. Без съмнение, висш пилотаж в сложна материя.
Служебното положение на инж. Пиер Терзиев и Иван Първанов е давало отлични възможности те да дирижират и да се разпореждат с имотите из цяла София. Най-малкото в тяхната компетентност е за преценят кои терени влизат в регулация, а кои остават в зелена зона.

Реклама

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.