Кой кара „Ролс-Ройс” у нас? Олигарсите Ветко Арабаджиев, Стайко Стайков и Баневи са сред притежателите на 267-те лукс возила

0 10 423

Според официалната статистика на Пътна полиция у нас през миналата година са регистрирани 12 нови автомобила „Ролс-Ройс” и два употребявани. Иначе в страната има 267 коли от британската марка. Кои са обаче родните милионери, които се возят в символа на разкош и просперитет?

Владетелите на разкоша карат „Ролс-Ройс” – самото споменаване на британския бранд предизвиква асоциация на огромна лимузина, чийто собственик седи на задната седалка, а личният му шофьор с фуражка и бели ръкавици отваря и затваря вратата. Времената обаче се менят и тази картинка, поне в България, е останала назад в историята.

Реклама


Притежатели на нови коли от британската марка, чиято стойност започва от 400 000 евро, у нас в по-голямата си част са солидни бизнесмени, които зад гърба си имат впечатляващи компании. И понеже бизнесът им е на светло, не се притесняват да афишират придобивките си. Два екземпляра от престижния бранд има в гаражите си транспортният бос Ваньо Алексиев, собственик на превозвача „Биомет”. Преди години се чу, че той продава за 399 990 лева единия си автомобил, който бил произведен през 2008 г. и имал едва 10 000 км. пробег. Роденият в Монтевидео

син на дипломат смая цяла България

и с лимитираното си бугати за 5 млн. лева.
Нов „Ролс-Ройс” притежава и Илиян Филипов, който е собственик и управител на фирма „ПИМК“. Тя е създадена през 2000 г. в Пловдив и е една от най-големите компании за транспорт и логистика в Източна Европа. Строителният предприемач Велико Желев, лидер на мощната компания „Хидрострой”, също е почитател на британската класика.
Ветко Арабаджиев, който сега търка килията, през 2007 г. се похвали в медиите, че си е подарил „Ролс-Ройс” за 300 000 евро. По негови думи това бил първият у нас от тази марка кабрио с две врати. Бижуто му е дълго 6 метра и широко 2 метра. През 2011 г. черния автомобил обаче беше задигнат в Сен Тропе – според слуховете или от мароканската, или от албанската мафия. Заедно с ролс-ройса е отмъкнат и макларън, който Арабаджиев по-късно успява да си върне срещу солиден откуп. През 2014 г. пък някакъв пловдивчанин беше спипан на сръбската граница при опит да вкара краден „Ролс-Ройс” с немска регистрация. Плъзна мълва, че това е крадената кола на Ветко, който по това време се оказа, че с жена си Маринела се

изтяга на плажа в далечен Тайланд.


По-късно от МВР не се похвалиха, че са открили кабриото на Арабаджиев и историята заглъхна.  
Олигарсите обаче са се сдобили с още един лъскав „Ролс Ройс” само няколко месеца преди да бъдат арестувани, установи „Уикенд”. През лятото на 2018 г. ДДС-аферистите си подаряват луксозна лимузина с бронировка на стойност близо 1 милион лева! Колата е купена директно от завода и е доставена у нас. Арабаджиеви обаче я регистрират предвидливо на офшорна фирма, за да избегнат – типично в стила си – плащането на каквито и да било данъци и такси. Каква е съдбата на този автомобил, също не е ясно.
Новобогаташът-затворник Николай Банев също има уникален за България модел „Ролс-Ройс”. Колата обаче се води на Свилена Генчева, сестра на олигаршата Евгения. Вероятно, за да не боде очите на данъчните, допълват източниците ни.
Очевидци си спомнят, че Мария – дъщерята на Банев от първия му брак с Красимира, пристига на сватбената си церемония в Русалка също с „Ролс-Ройс”. Нямаме данни обаче дали това е екземплярът, който е записан на Свилена, или е поредна придобивка на приватизатора в силните му години.
Покойният оръжеен и туристически бос Младен Мутафчийски приживе също има в гаража си нов и скъп „Ролс-Ройс” и не крие този факт. Ангел Тенев-Свинаря, чиято смърт през миналата година хвърли в траур светът на чалгата, също се наслаждава на баровска лимузина. И как не, след като щедро подарява на любовниците си порше-кайени.
Повечето собствениците на британската гордост обаче предпочитат около тях да не се шуми много-много, обясни пред „Уикенд” капацитет в света на луксозните автомобили. Цената на „Ролс-Ройс” първа ръка днес започва от 400 хил. евро нагоре, а това е цифра, която определено би събудила интереса и на НАП, и на Комисията по конфискациите. Затова част от притежателите на колите, които в цял свят са не просто возила, а

статус, престиж и знак за богатство,

предпочитат да не се афишират, за да не им се налага после да обясняват как са се замогнали.
С този феномен, например, се сблъскват в края на 2018 г. експертите, ангажирани с откриването на първия официален сервиз в България, който се намира на бул. „Черни връх”. Дотогава колите се обслужват в Истанбул и Мюнхен. От новия сервизен център за „Ролс-Ройс” се свързват с притежателите на баровските коли. Любезно ги канят на срещи, дори им предлагат различни промоции. Тузарите обаче отказват поканите и свързаните с тях екстри, защото се чувстват комфортно само на сянка, припомнят си очевидци. А сервизът е открит заради нарасналия брой легендарни автомобили по нашите географски ширини.
По-голямата част от шикозните лимузини, които се намират в България, според източниците ни, са втора ръка. „Ролс-Ройс” само на 1 година сега може да се намери двойно по-евтино от нов – за 150-200 хил. евро. За същата цена от 150-180 хил. евро баровци купуват бентлита, ферарита и порше-кайени, допълват източниците ни. Тези коли обаче далеч не са такава атракция както „Ролс-Ройс”, всепризнатия синоним на богатство и разкош.
По сведения на запознати,

втора ръка бил и автомобилът на Банев,

въпреки хвалбите му. Такива две коли има в гаража и на алкохолния бос, сега подсъдим, Миню Стайков. Те бяха конфискувани при акцията на МВР в дома му в Бояна.
Синът му Стайко Стайков малко преди арестите във фирмата също регистрирал екземпляр от световната марка. Твърдял, че неговият „Ролс-Ройс” бил нов, купен за над 1,2 млн. лева. Запознати обаче считат, че е бил втора ръка.
Северозападна България може и да се сочи за най-бедния регион на Европа, но се оказва, че и там има горд собственик на магическия автомобил. Земеделският производител Нешо Миранов от Бяла Слатина платил през 2018 г. 600 хил. лева за екземпляр с две врати. Господинът същи претендира, че има лимузина, уникална за страната.


С нов „Ролс-Ройс”, купен обаче само за 166 хил. евро, се изфука преди време и бившият общинар и бос в земеделието Бенчо Бенчев, който мина в немилост, след като беше арестуван в Истанбул като ятак на наркотрафиканта Димитър Желязков-Очите. Преди това Бенчо пристига на заседанията в Бургас с „Ролс-Ройс” и скъса нервите на елита в БСП с тези демонстрации. Корнелия Нинова го укори, че това не е морално. Тя дори каза, че господинът не е член на БСП, въпреки че той е част от групата на социалистите в бургаската община. Покрай тази драма Кристиан Вигенин стигна до глобалния извод: „Ролс-Ройс” не е марката на БСП. Хората, които се возят на тези луксозни автомобили не са социалисти”. Ти да видиш! Бенчев обаче не се засрами, а отговори с пример от руската класика: „Работя, за да печеля, и печеля, за да харча. Не съм Плюшкин!”.
Излишно е да уточняваме, че най-често скъпите лимузини са регистрирани като фирмена собственост. А много от тях си стоят предимно в гаража, поради една или друга причина и най-вече, за да не предизвикват данъчните.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.