Сензационни разкрития: Силва Зурлева не е била пияна във фаталната нощ – почти беше спряла алкохола, казват приятелите й!

0 2 831

„Понякога мисля, че целият ми личен живот е eдин огромен компромис. Често го оставям на заден план. Налага се съпругът ми да ми напомня, че телевизията все пак не е моя и трябва да си почивам от нея.” Думите са на Силва Зурлева – жената, която ще бъде запомнена като най-дългогодишния директор на Нова телевизия. Независимо, че в последните месеци тя вече не работеше там, името ѝ остава свързано с тази медия, която в продължение на 20 години бе най-важната част от живота ѝ, пише Уикенд.

Силва Зурлева живееше заради работата си – в това са категорични хората, които я познаваха. И не защото нямаше имала личен живот. Просто дългът и отговорността за нея винаги са били на първо място. „За да спечелиш доверие, трябва да работиш така, все едно го правиш за себе си”, е веруюто на телевизионерката. Родената през 1958 г. в Кюстендил дама е сред първите, изучавали новогръцка филология в страната ни. Била отличничка. Една от големите гордости в живота ѝ е златният медал, с който завършва Софийския университет. „След промените през 1989 г. обаче стана невъзможно да се издържам само с преводи, литература и журналистика. Имах късмета да съм от първия випуск новогръцки филолози – тогава се търсеха такива специалисти. Вече имах създадени контакти с институциите. А и смятам, че от един журналист може да излезе добър специалист в различни области, докато обратното е почти невъзможно”, споделя в свое интервю преди години г-жа Зурлева.


През 1992 г. тя започва дейност в консултантския бизнес. През 1999 г. пък става управител на медийната групировка „Антена България“ – тогавашният собственик на Нова тв. Това е началото на една любов, продължила до края на живота ѝ – любовта към телевизията. Собственикът на дружеството тогава ѝ казва: „Не ти липсва нищо друго, освен да бъдеш кучка. Трябва да го постигнеш, защото с твоя мек характер и емоционалност нещата просто няма да станат.”
Тя обаче никога не успява да се превърне в истинска кучка. Години след като се изкачва до на върха в йерархията на телевизията, очите ѝ продължават да се насълзяват при всеки повод за вълнение.

Случва се дори да плаче пред своите противници. Много трудно успява да се научи да имитира самообладание. А най-трудното нещо в живота ѝ е да уволнява. Това е задължението, за което приживе признава, че най-много мрази. Прави го само когато обстоятелствата го налагат, най-често при неизбежна нужда от съкращения. Дори и тогава обаче, ако има възможност, предлага на съкратените възможности за нова работа. В същото време не си позволява да назначава по симпатии и никой в телевизията не е имал възможност да се хвали, че е нейно протеже. Преди време собствената ѝ сестра остава безработна в продължение на цели 3 години, но Зурлева отказва да ѝ предложи пост в Нова, защото не иска да дава повод за клюки.

Реклама


Най-големият ѝ успех е, когато телевизията получава лиценз за национално разпространение през 2003 г. Борбата за него продължава цели 4 години. Когато целта най-после е постигната,  Зурлева не успява да сдържи сълзите си на щастие – разплаква се пред своите подчинени. Следват предавания в Нова, които никой не е виждал в България до момента. Такива са „Биг Брадър”, „Стар Академи”, „Х Фактор”, нови идеи в новините, сутрешните блокове. Силва управлява с нежна, но здрава ръка.
Извън работата си тя е открита с хората и това често става повод да се опитват да я използват. С времето се научава да страни от светския шум, доколкото ѝ е възможно. Когато общува с популярни хора, го прави не защото са „звезди”, а защото са личности. Но огромна част от най-близките ѝ хора са извън тези „звездни кръгове”. Такива са например жителите в родопското село Ковачевица, където Силва и съпругът ѝ Минко купуват 200-годишна къща. Сградата е истинско произведение на изкуството. За да има в нея ток и вода, се налага буквално да я препостроят, но семейството го прави така, че да запази възрожденския дух на постройката. Превръща я в истинско архитектурно бижу, в което Силва успява да забави темпото и да свали от себе си товара на безкрайните си задължения.


С времето тя, съпругът ѝ и дъщеря ѝ Мила са приети от хората в Ковачевица като местни. Силва е канена за кръстница на децата там, Минко е приятел на кмета, мястото за тях е остров на спокойствието. Домът им е обзаведен с предмети, които стопанката събира с години – тъкани възглавници, черги, гърнета, стомни, калайдисани съдове… Никой не подозира, че именно тук стопанката ще намери смъртта си толкова рано – едва на 61 години.
Когато през май 2019 г. се разделя с Нова тв, Силва започва да прекарва все повече време в Ковачевица. Времето си запълва с много четене, но и с пътувания до София, за да ходи на театър – едно от любимите ѝ забавления. През лятото пък решава да помага в кръчмата в Ковачевица. Заема се със „слугинската” работа – бели картофи в кухнята и „асистира” в готвенето за клиентите. И това я кара да се чувства щастлива, защото е полезна на близки хора. Прекарва времето си с тях и семейството си – съпругът, дъщеря си и най-голямата радост в живота си – своя внук.


След като остава без работа, Силва Зурлева се поболява. В последната година тя получава тежки хипертонични кризи. Само месец преди да загине нелепо, посред нощ отива в Спешното, тъй като кръвното й скача до 220 на 150. На косъм е от инфаркт, но лекарите овладяват ситуацията. „Опитвам се да се владея, да погледна философски на раздялата си с телевизията – знам, че беше дошло времето за това, но душата ми се бунтува и кръвното ми лети нагоре”, казва тя на близка приятелка.

Кръвното ѝ постоянно играе, затова напълно спряла алкохола, който и без това не бил сред любимите ѝ питиета. Преди проблемите с кръвното си позволявала най-много по чаша-две вино, а напоследък дори това било немислимо за нея. Във фаталната новогодишна нощ на 31 декември срещу 1 януари тя празнувала заедно със съпруга си в кръчмата в Ковачевица. Няма данни да е била много пияна и затова да е паднала по стълбите, какъвто слух се пусна междувременно.
Двамата с мъжа си се прибрали в 2 часа след полунощ. Той си легнал, а тя останала в хора на първия етаж на къщата. Кухненският кът е в същата стая, отделен от дневната на нещо като полуетаж. До него водят няколко стъпала. Силва разменяла съобщения с близки, с които си честители Новата година.


Може би точно в тази нощ си е позволила да наруши златното си правило – никакъв алкохол, и е пийнала чашка в чест на Новата година. Може би кръвното ѝ отново е скочило. Никой не знае точно какво е станало. В 9 часа сутринта съпругът ѝ я намира мъртва – лежала на стъпалата. Обадил се на кмета на селото, той позвънил на телефон 112, за да повика помощ. Първоначално смятали, че Силва е получила инфаркт. Но се оказва, че животът ѝ е отнет от нелеп битов инцидент. Подхлъзнала се на стълбите, паднала и си счупила врата.
Приятелки на Зурлева категорично отвхвърлят и друг грозен слух, който тръгна в медийните среди – че тя сама е сложила край на живота си. Не, не е вярно – Силва нито се е самоубила, нито е била мъртвопияна. В случая наистина се касае за нелеп инцидент, колкото и невероятно да звучи. Зурлева дори планирала нов проект през 2020-а година, който обаче явно никога няма да се осъществи.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.