Алкохолът уби скандалния депутат Драгомир Драганов, студенти го снимали да се клатушка почерпен из университета

0 699

Драгомир Драганов не можа да посрещне 2020-а. Дългогодишният професор по история в университета и бивш депутат издъхна на 71 в навечерието на Нова година. До редакционното приключване на броя не беше оповестена официално причината за смъртта му, но информатори на „Уикенд” разкриха, че здравето на някогашния народен представител от Евролевицата е било сериозно разклатено заради системни злоупотреби с алкохол.

РекламаПрез последните десетина години Драганов неведнъж попадаше в скандалните хроники с пиянските си изцепки. Пристрастеността му към чашката стана и причината той да бъде натирен от СУ през 2014-а. От ВУЗ-а не изтъкнаха като причина за ранното му пенсиониране любовта му към чашката, но наши източници твърдят, че именно затова професорът е бил освободен от работа. Ръководството на Алма Матер решило, че с алкохолишките си издънки ексдепутатът нанася непоправими вреди на репутацията на учебното заведение.
Малко преди да бъде разкаран от университета Драганов беше

хванат да шофира в нетрезво състояние

в района на киноцентър Бояна. Дрегерът отчете 2,44 промила, а по-късно историкът призна пред Би Ти Ви, че пил „100 грама водка с таратор”. По думите му той се качил зад волана само за да паркира – така се бил разбрал с жена си.
През 2012 г. професорът пак бе спипан да кара пиян. КАТ го склещи на Околовръстното шосе в София с 1,56 промила алкохол в кръвта.
Издънка след злоупотреба със спиртни напитки Драганов направи и в сградата на СУ. По време на окупацията на ректората от „ранобудните студенти” през 2013-а, той бе засечен да се клатушка здраво наквасен по коридорите. Протестиращите младежи се опитаха да го изгонят, но той отказа да се подчини. Пияният преподавател едва се крепеше на краката си, а да него се опитваше да запази равновесие другарят му по чашка – също професор.
Скандалната разходка на Драганов и приятеля му из университета бе заснета на видео и направена обществено достояние. А щом записът получи публичност, ръководството на СУ отправи към провинилите се свои служители

последно предупреждение за уволнение

„Бях сниман най-подло – в гръб. В гръб не те разстрелват, а мен не ме повикаха, за да се обърна. Това, което излезе, е донос, и то подготвен предварително. Ние сме държава на злобата, омразата и отмъщението”, заяви впоследствие ексдепутатът. Но и с ръка на сърцето призна, че е направил голям гаф, като си и позволил да се мотае почерпен из най-стария и авторитетен български ВУЗ.
Драганов е роден през 1948 г. в Плевен. През 1972 г. завършва история в СУ, от 1974-а е асистент, от 1984-а – доцент, а от 1996-а – професор в Катедрата по нова и съвременна история. В периода 1980-1983 г. е бил преподавател по история на славянските народи в Мадридския автономен университет.


Големият любител на увеселителните напитки беше парламентарист в Седмото Велико народно събрание и 38-то Обикновено народно събрание, припомнят запознати.
През 2007 г. Драгомир се кандидатира за кмет на София, издигнат от бизнеспартия ЛИДЕР. Приживе той беше и активен деец на Атлантическия клуб.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.