През 1942 г. е издадена заповед в Царска България: Убийте Ванга!

0 550

Няколко месеца след като започва да гледа на хора от различни възрасти и да предсказва бъдещето, Ванга за малко да бъде убита. За това е издадена специална заповед от царската полиция, свидетелства снаха й доктор Здравка Методиева. Тя е автор на книгата си „Ванга, каквато я познавах”. До опит дори за убийство на пророчицата през тази 1942 г. не се стига, защото младата по онова време ясновидка разкрива истинската цел на хората, дошли при нея уж да им гледа, пише Уикенд.

„През 1942 г. е имало заповед да бъде убита Ванга! Тя разбира за тази заповед, след като наетите килъри идват при нея, за да търсят помощта й. Но тя ги разкрива и в прав текст им казва: „Вие сте дошли да ме трепате”. Тогава онези разбират и какъв невероятен феномен е. Но също така става ясно и че заповедта няма да бъде изпълнена, защото се разбира, че в действителност тя не е „вреден елемент”, разказва Здравка Методиева.


Споделената от снахата история не е първата среща на Ванга със заплахата за край на живота. До този момент момичето от Струмица три пъти е на прага между живота и смъртта. Първият е веднага след раждането й. Новороденото бебе е повито в стара зимна връхна дреха и е сложено на топло до печката. Дълго време момиченцето няма име, защото всички мислят, че няма да оживее. Проплаква едва след два месеца, като през това време я увивали в телешко шкембе, свидетелства д-р Методиева. Чак на третия месец я кръщават и наричат Вангеля, което в превод от гръцки означава „Носеща блага вест”.

Реклама


Втората среща със смъртта е широко известна. Това е ослепяването на момичето, което е вдигнато и понесено от огромна вихрушка. Според самата Ванга страшното се случва, когато е на 14 години. Третата среща със смъртта е две години, преди да започне да пророкува и предсказва – през 1939 г. 28-годишната Ванга се разболява от плеврит. Цели 8 месеца е между живота и смъртта. Отслабва толкова много, че сестра й Любка я слага в корито и я изнася навън, носейки я като дете. Лекарката в Струмица казва, че скоро ще умре, защото от залежаването кожата й започва да се разкапва. Съседите събират пари за погребението, а свещеник й дава последно причастие. Ден по-късно Ванга се изправя на крака напълно здрава.


Освен написаното от доктор Методиева за заповедта от 1942 г., с която е наредена смъртта на Ванга, не съществуват други свидетелства и доказателства, че е поръчано убийството й. Но периодично през следващите години Ванга е подлагана на проверки, провокации, унижения и преследване. Снаха й пише, че през 1975 г. е обискирана къщата на пророчицата. Обискът се случва точно когато тя е сама. Много вещи и дрехи са изнесени от дома й с обяснението, че ще бъдат дадени на домове за сираци. Не понесла унижението и се разболяла. Според доктор Методиева целта на обиска е петричката ясновидка да бъде унижена. „Дори се мислеше да бъде изселена от Петрич”, пише снахата и допълва, че саморазправата е заради това, че пророчицата „не удовлетворявала желанието на някой от министрите, на някой от високостоящите”.


Здравето на Ванга е сринато след обиска и тя влиза в болница в София. Именно от болничното легло направила всичко възможно да се свърже с Людмила Живкова. Дъщерята на Тато се отзовала веднага и взела под своя закрила петричката врачка. Така гаврите с пророчицата са преустановени.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.