16 години от трагедията „Кербала“

0 194

В Плевен с тържествен ритуал и военни почести днес бе почетена паметта на българските войни, загинали в операции в подкрепа на международния мир и сигурност. Днес се навършват 16 г. от кървавия атентат срещу българската база в Кербала.

При терористичната атака загинаха 29-годишният майор Георги Качорин, 26-годишният старши лейтенант Николай Саръев и офицерски кандидати Иван Инджов (36), Антон Петров (26) и Свилен Киров (25). Още 27 български рейнджъри бяха тежко ранени.

Анализ на ситуацията впоследствие посочи, че на 27 декември 2003 г., по обед, два поста в района са сигнализирали за явна заплаха за самоубийствен атентат с камион-бомба северозападно от базата. Караулът и групата за бързо реагиране са открили стрелба по движещия се камион. Въпреки че намиращите се в кабината нападатели са ликвидирани, камионът-цистерна е продължил да се движи към сградата, припомня БНР.

Вероятно цистерната е била взривена дистанционно, като минута преди взрива базата е била обстреляна допълнително с минохвъргачен огън и ръчна противотанкова гранатохвъргачка.

В резултат на взрива и мощната ударна вълна се срутват оградната стена както и почти всички стени от северната страна на „Индия“.

След около 10 минути е извършен подобен атентат и в центъра на Кербала – непосредствено пред сградата на кметството и в близост до сградата на местната полиция. Петнадесет минути по-късно е извършен атентат и срещу Логистичната база на многонационалната бригада под полско командване.

Целият български контингент в Кербала веднага е събран на едно място в друг лагер. На 28 декември 2003 г. правителството решава 30 декември да бъде обявен за ден на национален траур.

Реклама

Инцидентът повдигна редица въпроси и дискусии за сигурността на българските военни в Ирак, за тяхната подготовка, оборудване и въоръжение, за разузнавателната информация и комуникацията между компетентните служби и институции.

По-късно комисията, извършила вътрешноведомствената проверка по атентата срещу българската база „Индия“ в Кербала, констатира, че „подготовката на батальона, в това число и специалната, е била несъобразена в пълен обем с операцията в Ирак, с потенциалните заплахи и враждебна среда, характерни за театъра на операцията, както и спецификата на мисията“.

Констатирано бе, че националната система за прилагане на поуките от участие в подобни операции не действа достатъчно ефективно и своевременно. Потвърдена беше първоначалната оценка, че професионалните действия на българските военнослужещи в Кербала, високият дух и добра подготовка са направили възможно отразяването на атаката и са довели до минимализиране на загубите.

В годините, последвали началото на мисията в Ирак, при различни обстоятелства, включително и при инцидент с т. нар. приятелски огън, загинаха още осем български военни – офицерските кандидати Димитър Димитров, Владимир Пашов, Гърди Гърдев, Преслав Стоянов, Валентин Донев, Марин Милев, Цветан Камов и Паун Георгиев.

България е изгубила общо 13 бойци в Ирак.

В словото си днес полк. Марин Господинов от Единния център за начална подготовка припомни, че със своя професионализъм и всеотдайност, бойците ни са спасили живота на много други български бойци. Ще ги помним, защото те са част от българската бойна слава, подчерта полк. Господинов. Той допълни, че не трябва да се забравя паметта и на други осем български бойци, които са загинали в Ирак в изпълнение на своите задължения в подкрепа на международния мир и сигурност.

Духовници от Плевенската митрополия отслужиха панихида пред мраморната плоча, поставена в памет на загиналите от първия български контингент в Ирак до КПП на войскови район 1163 /бившето ШЗО/.
Гостите и военнослужещите от почетната армейска рота сведоха глави в минута мълчание, бяха положени венци и цветя в памет на загиналите. Прозвуча химнът на България, изпълнен от Общинския духов оркестър в Плевен.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.