Снимат Баневи с камера в ареста, сложиха им втора ключалка на килиите

0 276

Подсъдимите за данъчни измами и пране на пари олигарси Николай и Евгения Баневи били наблюдавани с мобилни видеокамери в следствения арест, за да не вкарат телефони в килиите си. Мярката е била въведена, след като в края на миналата година Николай Банев беше сгащен с апарат, научи Narod.bg

Това стана ясно от дело в административния съд софия-град. Пред магистратите олигарсите се жалвали Освен от видеонаблюдението но и от монтирането на допълнителни ключалки в килиите, което накърнявало достойнството им.

Реклама


Скандалът с нелегалния телефон на Банев в следствения арест гръмна в началото на годината след проверка в навечерието на новогодишните празници. Тогавашният заместник-главен прокурор и сегашен обвинител номер едно Иван Гешев съобщи, че в килията на Банев е открит мобилен телефон с интернет. Устройството е било скрито в кутия от натурален сок. По думите му бизнесменът използва във връзка с външния свят, за да организира хибридна война срещу държавата и прокуратурата и да търси политическо убежище в Русия. От чата станало ясно, че тогавашният обвиняем е комуникирал най-много с майка си, с един от защитниците си, и с жена си.


Въпреки установената комуникация Евгения Банева Не бе открит телефон. Независимо от това обаче и спрямо нея били въведени въпросните допълнителни мерки и тя също е пуснала жалба от материалите по делото става ясно, чрез танците били снимани при извеждането им от килиите, както и при провеждане на обиск. Допълнителната охранителна мярка била въведена след заповед от началника на Главна дирекция изпълнение на наказанията. Ключ от допълнителната ключалка пък имало само едно определено длъжностно лице, което носи персонална отговорност, в случай че в килията на Банев отново бъде намерен мобилен телефон, пише Телеграф.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.