СКАНДАЛ! Шефката на гробищата покровителства мародери! Погребална агенция се гаври с вдовица

0 845

Погребални агенции се гаврят с близките на починалите, възползват се от тежкото им състояние само с една цел – да приберат колкото се може повече пари. Потресаващ случай пред „Уикенд” разказа Венета Т., чийто съпруг е починал миналата седмица.

Жената е в шок от грозната история, която е преживяла, след като била подложена на куп унижения от агентка от погребална агенция – да я наречем „Хикс”. С много увъртания и лъжи, въпросната служителка й взела над 1000 лева, а мъртвият бил погребан без какъвто и да било ритуал, без опело на свещеник, в безплатен гроб във Банкя, по най-мизерния начин.  


Ужасната случка започва още в „Пирогов”, където мъжът на Венета умира през нощта. „Лекарят ми съобщи страшната новина и още докато бях в шок, ми каза: „Единственото, с което мога да ви помогна, е да ви предложа погребална агенция. Проверени са, всичко ще е наред”. Жената още не била на себе си и нямала сили все още да мисли за това в такъв страшен момент. Едва успяла да отвърне: „Ако е за това, ще намерим…”


Само 10 минути по-късно, вече пътувайки в таксито, обляна в сълзи, телефонът й позвънял. Обадила се жена, представила се за погребална агентка, която предложила услугите си и определила среща на следващата сутрин пред „Пирогов”, за да уредят детайли по погребението. „Приех, защото изобщо не бях в състояние да мисля трезво, да проверявам агенции и фирми, пък и бездруго на другия ден трябваше да ходим със сина ми да вземем смъртния акт от Спешното”, разказва пред „Уикенд” потресената столичанка.
На следващия ден агентката чакала нея и сина й пред клиниката. Тя ги завела в отсрещното кафе „Рицка”, за да разговарят. „Показа ми някакви каталози, черта, писа, говори на скоропоговорка. Не можех почти нищо да разбера, но поисках по-скромен ковчег, понеже нямаме големи възможности”, разказа вдовицата.

Реклама


Било й обяснено, че най-евтиният ковчег е 290 лева, но за мъжа й имало нужда да бъде двоен, защото бил едър. „Не съм се замислила що за измишльотина е този двоен ковчег, но в това състояние как изобщо можеш да преценяваш?”, обяснява жената. Така й взели 580 лена. Чак след два дни, вдовицата се посвестила и проверила цените в други погребални агенции. Оказало се, че най-евтиният ковчег не е 290, а 70-80 лева, а най-скромното погребение се урежда за сумата между 400 и 500 лева.
В крайна сметка, незнайно защо, сумата, която трябвало да даде на агенцията набъбнала до 1080 лева. За платеното обаче тя не получила абсолютно никаква разписка. Венета признава, че ицобщо не съобразила и да поиска. Наложило се мъжът й да бъде погребан в Банкя, защото само там все още има възможност за безплатни гробове.


Неприятните изненади обаче тепърва предстояли. Когато дошли на гробищата в Банкя, пристигнал човек с катафалка, който обяснил, че трябва да се дадат още 20 лева на гробарите и 60 лева за могилата. Жената попитала няма ли да има церемония в Ритуалната зала. Тогава с груб тон й било обяснено, че залата не работи. Макар че се озадачила, останала без сили, жената приела всичко. Получила и странен смъртен акт – не оригинал, а някакъв препис, който бил актуален само за погребения и кремации.
„В крайна сметка погребаха мъжа ми без ритуал, без свещеник. Само го заровиха. Все едно е случайно намерен клошар, без каквито и да било близки, на когото осигуряват по милост общинско погребение”, разказа през сълзи опечалената. Ковчегът бил най-обикновен, от мукава и изобщо не бил по-голям, както агентката обещала.
„Стана ми ясно, че тези хора използват скръбта ти, това, че в момента си в шок, за да те вкарат в зловещ капан. Защото в такива тежки моменти не си на себе си и не можеш реално да прецениш какво да приемеш и кое е в реда на нещата”, обяснява Венета Т.


Тя признава, че през цялото време дори не успяла да вземе името на погребалната агентка. В крайна сметка, представяйки се за друг клиент, се обадила в офиса на фирмата и със закъснение разбрала името на въпросната дама.
То се пази в редакцията на „Уикенд”.
Измамената пожелала да отиде в офиса на агенцията, но била отбита, като отново била определена среща на „Пирогов”, в сладкарница „Рицка”. „Явно тези хора си имат една отработена схема. Викат хората в заведението, докато са още ошашавени. Използват тежкото им емоционално състояние и на скоропоговорка говорят – всичко е набързо, за да не можеш да прецениш реално каква е ситуацията и да ти вземат колкото се може повече пари”, разкрива мръсните трикове на търгашите вдовицата.
Тя не се ядосва толкова за парите, въпреки че е била брутално изиграна, колкото за гаврата с мъжа й. „Не можах да го изпратя като хората, да го опее свещеник, да му прочете молитва. Тази мисъл няма да ми дава покой до края на дните ми. Сломена съм от тази алчност и липса на елементарна човечност и се питам – няма ли институции, които да съблюдават това?”, възмутена е Венета Т.


Според източник на „Уикенд”, покровител на въпросната погребална агенция е самата директорка на гробищата – Райна Божичкова. Както писахме неотдавна, шефката е превърнала гробищните паркове в столицата в личен бизнес за нея и любовника й, който е собственик на погребална агенция. Въпреки че скандалите не секват, арогантната дама продължава да стои на поста си и няма сила, която да я помръдне от там.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.