Футболен съдия блокира инвестиции за милиони! Скандалният Антон Генов напира да се върне като шеф в Агенцията по храни

1 915


Подсъдимият ветеринар от Габрово Антон Генов, прочул се с обвинения в „черно тото” като международен футболен съдия и беззакония в Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), заради които бе уволнен като шеф на софийския клон, отново напира да се завърне триумфално в агенцията, пише Уикенд.

Въпреки че бе арестуван за грандиозни далавери и дори съден, Генов е пуснал връзки и май е успял да си уреди важен пост в агенцията по храни. Самият той се хвалел, че се е разбрал „с когото трябва” и е подплатил финансово завръщането си в държавната администрация. Официално Антон Генов ще се завърне на бял кон, тъй като съда е отменил заповедта за освобождаването му, издадена през 2017 г.
Това разбираме от сигнал до вицепремиера Томислав Дончев, също габровец, министъра на земеделието Десислава Танева и нейния заместник Янко Иванов, с който редакцията на „Уикенд” разполага. В жалбата собственикът на фирма за преработване на отпадъчни мазнини алармира, че ако подсъдимият бивш шеф на Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) в София Антон Генов бъде върнат на служба, от която е отстраняван цели два пъти, има реална опасност от провал на милиони евро инвестиции в отрасъла.
Причина за опасенията на бизнесмена са навиците на Антон Генов да налага репресии на дружества, които се явяват конкурентни на фирмата, в която работи синът му – 28-годишният днес Симеон Антонов Генов. Проверката ни показа, че младият бизнесмен в момента участва в управлението на цели шест фирми. В „Наргос Брадърс” ООД Симеон дори е съдружник с брат си – 20-годишния Антонио Антонов Генов. В документа изрично е посочено, че през 2017-а фирмата му е била подложена на неправомерен натиск от рефера, който по онова време се изявяваше като началник на ОДБХ-София.


„През 2017 г. имахме планове за изграждане на рафинерия за отпадъчни мазнини. В тази насока сме закупили терен за затваряне на цикъла по изкупуване и преработка на отпадъчни мазнини. Инвестицията ще бъде в размер на няколко милиона евро и ще се открият около 100 работни места. Все още не смеем да направим крачката и да инвестираме в описаните по-горе действия поради нестабилната бизнес среда поради описаните действия на д-р Антон Симеонов Генов”, оплаква се предприемачът.

Реклама


Повод за опасенията на бизнесмена не са безпочвени, установи разходка на „Уикенд” из вестникарските заглавия. Точно преди две години – на 11 декември 2017-а, Антон Генов се сдоби с две обвинения за дейността си като директор на Областната дирекция по безопасност на храните – София, какъвто бе до юли същата година, преди да бъде отстранен. Обвинителният акт бе внесен в съда от Софийска градска прокуратура. Едното обвинение е в престъпление по служба, извършено от лице, заемащо отговорно служебно положение, при условията на продължавано престъпление. Другото – принуда.


Първото обвинение е затова, че на 5 октомври 2016 г. Генов разпоредил да бъде извършена проверка на складово помещение на дружество от Нови Искър, където се съхранявала отработена мазнина, изкупувана от заведения за обществено хранене. Продуктът служи като основна суровина за производство на биогориво. Бившият футболен съдия разпоредил мазнината да бъде иззета. Подобна проверка и действия по изземване не са от компетентността на ОДБХ – София, тъй като не се касае за храни, а за отпадък. Извършването на такава проверка е от компетентността на РИОСВ – София. С тези си действия обвиняемият Генов е превишил властта си, смятат от държавното обвинение. Според прокуратурата целта на Генов е била да се набавят облаги за друго дружество, в което по същото време е работел синът му, което се занимава също с изкупуване на отработена мазнина и реализирането й като суровина за производство на биогориво.


Второто обвинение на Генов е заради факта, че в началото на октомври 2016 г. в разговор по телефона направил опит да принуди управител на дружеството „Ф.Б.” ООД, което се занимавало със същата дейност, с която и фирмата, в която работел синът му, да преустанови дейността си в София, афиширайки заеманата от него длъжност директор на ОДБХ — София и изтъквайки правомощията.
Наглият шеф заявил, че дружеството „Ф.” не трябва да извършва дейност на територията на София, в противен случай щял да затвори всички складове на фирмата, щял да изпрати всичките си подчинени инспектори да изхвърлят от заведенията в София бидоните на фирмата за събиране на отпадна мазнина и да направи така, че „Ф.” да не могат да оперират на територията на София.

1 Коментар
  1. BgGambler казва

    Не знам дали ще успее, но за мен този човек не трябва да има нищо общо с футбола!

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.