Мая Манолова се сдуши с амфетаминова вдовица! Бизнесдамата Искра Капаноглу попадна в обкръжнието на амбициозната политичка

0 3 594

Мая Манолова e станала първа приятелка с Искра Капаноглу, вдовицата на загадъчно убития с ножица във врата бизнесмен от годините на „Кинтекс” Явус Капаноглу. Това разкриват пред „Уикенд” очевидци на близките отношения между двете дами. Разбира се, няма да ги видите на обеди и вечери в столични заведения, понеже и двете са затрупани с ангажименти, уточняват източниците ни. Тяхното приятелство има други измерения.

По време на местните избори Капаноглу ударила рамо на Манолова, която се беше кандидатирала за столичен кмет. Сега пък вдовицата, която е дъщеря на генерал от времето на соца,  дала дума, че ще подкрепи и спонсорира „гражданския проект” на бившата омбудсманка.  
Мая Манолова, от своя страна, също помага с каквото може на Капаноглу. Например, при разрешаването на заплетени юридически казуси в Кюстендилския окръжен съд. Както е известно, преди да влезе в голямата политика, Манолова е адвокат в родния си град, а когато става депутат от БСП

минава за главен кадровик в региона.

Още оттогава думата й има тежест в местните юридическите среди.
Искра Капаноглу пък има сериозни икономически интереси в този район. Тя наследява от покойния си съпруг специализирани болници за рехабилитация и хотели, включително и санаториума в Сапарева баня. Около него се завихрят не едно и две съдебни дела. При това те са с голям материален интерес и се водят в Окръжния съд в Кюстендил. Нормално е вдовицата да потърси консултации от влиятелната юристка Мая Манолова.
Оказва се, например, че бизнесдамата не е плащала данък сгради и смет за санаториума в Сапарева баня с години. В местното кметство й вдигат мерника, още повече, че тя не само не се отчита към местната хазна, но и не ремонтира сградата, а също и водопроводът за минерална вода край нея. Това води до течове и проблеми за общината. Дори се разчува, че съдържателката на рехабилитационния център е  получила пари, които уж са предназначени за подобрения в него, но с тях си купила апартамент в Рим. За жилището от 150 квадрата в центъра на Вечния град платила 500 000 евро, а няма пари за такса смет, гневят се местните.
Синът Мурад Капаноглу пък има разправии с полицията заради хулигански изцепки. Той и охраната му налитат да се бият с гардове на прословутите братя Галеви. Побоят започва след като кохортата на бившите барети защитава персонала на ресторант в Дупница от претенциите на богаташкия наследник да го обслужва точно определена сервитьорка. Резултатът е изпотрошено заведение.
Слуховете обаче свързват побоя с далеч по-сериозни причини. Ставало въпрос за епизод от голяма битка за преразпределение на територии в туризма в Рила. При това Мурад парадирал със силни покровители –

руснаци с интереси в туристическия бизнес

в района на Сапарева баня и курорта Паничище. След побоя Канапоглу изкара нощ в ареста, но нещата затихнаха без последствия. При това мутрите на Мурад при бягството си разбили градинка в Дупница и счупили и три осветителни тела, но въпреки това няма дело. Побоят далеч не е единственият скандал на наследника, чието име изплува и при други сбивания в Сапарева баня.
Бащата Явуз Капаноглу беше открит мъртъв през 2006 г . в приватизирания от него санаториум в Долна баня, а убийството не е разкрито и досега. Той живее в България от 70-те години и минава за един от големите търговци на амфетамини и оръжие по времето на соца. След смъртта му Искра Генкова-Капаноглу си купи апартамент в центъра на Рим, а напоследък според запознати се движи непрекъснато в компанията на внушителен италианец. Господинът дори вече се появил като съдружник и управител във фирмите й.
Искра Капаноглу, както подчертават източниците ни, винаги е  държала да има влиятелни приятели в Кюстендилска област. Преди да се сближи с Мая Манолова, тя е много близка с местния депутат от БСП Иван Ибришимов. Дори нейната дъщеря Дениз и неговата съпруга д-р Илияна Велкова имат обща фирма – „Деил мода” и магазин за детски дрехи в Дупница. Преди известно време обаче отношенията им охладнели и разтурили общия бизнес, казват запознати. Това също ускорило решението на Искра Капаноглу да се пренасочи по-сериозно към политическия проект на Мая Манолова.  

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.