Синоптикът-легенда Минчо Празников: Не помня да е имало толкова гореща зима!

0 1 835

Легендарният синоптик Минчо Празников е изумен от рекордно високите температури у нас в края на декември. Видният метеоролог признава, че за 40-годишната си практика никога не е регистрирал толкова горещо време в последния месец на годината, когато по правило хората са „опаковани” с пуловери, шапки и шалове, а не се разхождат по тениски, пише Уикенд.

„Не помня толкова топла зима, наистина. Тези температури са по-характерни за южните части на Испания, най-южните точки на Гърция. Но в България това никога не е било… Обикновено това време на годината температурата е около три градуса и има сняг. Не помня да е имало такава топла зима като сегашната. През 70-те и 80-те години на миналия век имаше огромни снеговалежи. Снежко почваше да вали още през ноември, а понякога ни изненадваше и в края на октомври. Това беше изключително добре за посевите, защото те почваха да си набавят необходимото количество влага и да се развиват. Сега не зная каква реколта ще се получи за догодина. Дали ще има високи добиви – не е гарантирано. За съжаление с времето почнах да забравям много неща, свързани с метеорологичните прогнози.

Сега колегите ми работят по друга система, а аз си карам пенсионерството у дома. Затова не се наемам да давам експертно мнение”, обобщава пред репортер на „Уикенд” легендата на БНТ. И все пак, според него, е ясно, че реално има глобално затопляне и това го регистрира всеки човек – „Ето, вижте, че и в Русия отчетоха най-топлата зима за последните 122 години. И там е необичайно топло време”.

Реклама


Минчо Празников уточнява, че липсата на валежи увеличава възможността за замърсяване на въздуха. Дъждовните капки прихващали мръсните частици и ги вкарвали в земята . За гражданите оставал чист въздух за дишане и усещането за свежест, нещо което през този декември липсвало в София. Според него това също е една от причините за високото замърсяване в столицата тази, че и предната зима.


Бившият синоптик се радва на спокоен живот и признава, че телевизията изобщо не му липсва. „Пенсионирах се и живея спокойно. Изобщо не смятам да се показвам повече в ефир – редно е да се дава път на младите колеги”, отсича Празников.


Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.