Бившата снаха на Тодор Живков открадна 35 000 лева

0 425

Преди време от Сдружение „Народно дело” и радио „Гама“ се заемат с едно родолюбиво дело – да се изготви документален филм за Христо Ботев. Инициативата обаче се проваля, след като заделени за реализацията пари биват откраднати от… бившата снаха на Тодор Живков Маруся Мирчевска, която днес се подвизава в САЩ под името Маруся Морган.


За скандалният случай разказва в писмо до редакциятата на сайта „Десант” Иван Тренев, член на Управителния съвет на Сдружение „Народно дело”. Ето какво обяснява той, цитиран от пенсионерския седмичник „Минаха години”:

„За начало бихме посочили една хитро скроена среща в Канада – между нея и представители на българска медия (радио „Гама“), с цел: тя да напише сценарий и да режисира документален филм за поета – революционер Христо Ботев. Българин в чужбина, със съдействието на Димитър Цонев – светла му памет – прави дарение от скромна сума за тази цел на екипа на продукцията и медията.
Г-жа Мирчевска (Морган) откликва с патриотична емоция на обявата за режисьор, че тя е търсеният сценарист и режисьор, и с обещанието, че за филма сума от 20 000 евро е мизерна, че ще се търси „добавка“ от поне един милион долара,защото тя е режисьор в Холивуд и работи с Арнолд Шварценегер, Андрей Кончаловски и е била много близка  с Милош Форман.


След това самопредставяне тя ни убеди напълно с патриотичния плам, че е търсения сценарист и режисьор за документален филм на българския гений Христо Ботев. Тя беше напълно убедена, че един милион долара са напълно постижима сума и ни инструктира на кои високопоставени личности да пишем писма от нейно име.


Маруся Мирчевска напълно ни убеди, че връзките й с България не са прекъснати. Даде ни имена на настоящи и бивши политически лидери, и държавни служители, на които също да пишем писма от нейно име. За тази „организационна“ дейност тя поиска и получи на траншове над 35 000 лева. Госпожата твърдеше, че била преподавател по кино режисура в Университета на Южна Калифорния, но не направи сценарий  и не режисира никакъв  документален филм за Христо Ботев”.


Маруся Мирчевска-Морган дава наставления на представителите на „Народно дело“ към кои персони в България да се постави задачата за пари. От сдружението първоначално дискретно спестяват имената им, след това посочват, че един от тях е бившия военен министър Николай Ненчев. Какво обаче се случва:

Реклама


„Госпожата изисква телеграфически на траншове тридесет хиляди лева за началната организация на работата от нейна страна и ги получава по банков път с уверението, че в най-кратък срок договор от нейна страна за сценарист и режисьор, както и сценарий за филма ще бъдат в България, заедно с нея. Най-вероятно и други българи, както и ние, сме повярвали на „честната“ бивша снаха на Тодор Живков – но се излъгахме категорично!


Госпожа Морган (Мирчевска) изисква внасяне на още три хиляди лева капаро (на ръка) на уважавана преподавателка в СУ за „работа“ по проекта (срещу разписка), както и още две хиляди лева на лице от мъжки пол за квартира при пристигането й в България“ – продължава потресаващия си разказ Иван Тренев. Той твърди, че тези пари също са дадени. Но срещу тях няма налице никакъв сценарий. Нито ред.


„След смъртта на Димитър Цонев и повече от две години неизпълнение на поетата от Маруся Мирчевска (Морган) задача, българският колектив по задачата беше призован от благодетеля – спонсор за обяснение. Екипът на радио „Гама” и сдружение „Народно дело“ е завело дело срещу г-жа Маруся Мирчевска (Морган) за възстановяване на сумата, открадната от нея” – уточнява в писмото си Иван Тренев.


По думите му, сега Маруся Мирчевска се е заела да „прави“ друг филм – за Ванга, която лично била пожелала именно тя и само тя да направи кинолентата!
Дали обаче пророчицата е пророкувала нещо и за филма за Христо Ботев, така и няма да разберем. Но е несъмнено, че е грях да провалиш такава идея и да сложиш парите в джоба си, без да си мръднеш ръста…


Повече от седмица екип на „Уикенд” се опитва да се свърже с Маруся Мирчевска, която според наш източник от известно време е в България. Госпожата вдигна телефона си, но след като разбра за какво я търсим, отказа да разговаря с нас и отсече: „С медиите не говоря! Пишат се само лъжи, търсят се сензации”.


Според наш източник, бившата жена на Владимир Живков е завлякла с пари и други хора. Тя признавала, че има сериозни дългове в Америка и е дошла у нас, за да продаде част от имотите си. Хора, с които тя е контактувала в последната година казват, че Маруся имала видими психически проблеми и често изпадала в състояние на истерия.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.