Близки на тв водещия-адвокат Александър Пелев „спасяват” фирми с дългове в НАП срещу 90 000 лева

0 11 992

Грандиозна финансова афера разтърсва Петрич през последните дни, а главни герои в нея са бизнесдамата Мария Търнарова и нейната приятелка Десислава Чачева. Търнарова е известно лице в южния град, има фирма за метални огради, а на последните избори е в листата на ГЕРБ  за съветници, но не влиза в общината. Казват, че е много близка и с кмета Димитър Бръчков.

С тази биография Мария Търнарова и приятелката й Десислава Чачева успяват да омаят собствениците на фирми. Предлагат им различни услуги: да ги освободят от данъчни задължени, да свалят запори в съда, да ги уредят с изгодни кредити и т. н. На болна жена дори обещават да доставят лекарство от САЩ, но и това не изпълняват.
Естествено услугите на двете дами си имат

цена – от 20 000 до 90 000 лева,

обясняват пред „Уикенд” потърпевши. Нищо от обещаното не е изпълнено, но няма и следа от парите, които са взели.
Зад гърба на двете дами стои счетоводна къща и това също буди доверие на клиентите им. Освен това те парадират, че работят заедно с адвокат Александър Пелев, който е популярно лице от телевизионния екран, а напоследък се изявява като активист на „Да, България”. Проверка в Търговския регистър показва, че юристът действително има обща фирма с Мария Търнарова. Бизнесдама пък разказва, че Пелев лично е консултирал откриването на фирма на името на нейна близка, като връзката направила Търнарова. Всичко това по един или друг начин събужда доверие в хората и те без много да се замислят дават пари на ръка на двете „оправни” дами.
Схемата, по която са излъгани 9 души (поне толкова са се оплакали досега), не блести с оригиналност. Първо на сцената се появява Мария Търнарова. Дамата е речовита и начетена, спор няма. От дума на дума става ясно кой къде го „боли” – един има дългове, друг иска да спечели европроект, трети се бори за обществена поръчка.
Мария предлага „лечение” –  да направи връзка с „леля си” – Десислава Чачева. Представя я като държавен служител, работела в счетоводството на НАП в София. Чачева можела да изправи на крака всяка закъсала фирма, познавала се дори с новия главен прокурор Иван Гешев,

пиела си виното с влиятелни магистрати

от съдилищата в София и Благоевград, следовател от Петрич й бил пръв приятел, с една дума била някаква модерна „вълшебница”. Разбира се, нищо от това не е вярно, но ужилените го разбират впоследствие.
На собствениците на компания със дългове към НАП е обещано много бързо да я изправят на крака. Като начало са поискани 16 хил. лева, които трябва да се дадат много бързо, „за да стане работата”. Ако клиентите нямат в брой, Чачева щяла да помогне, понеже била много близка с шефката на една от най-големите банки.
Хората вадят 16 бона, а когато предлагат да ги внесат в касата в НАП, Мария Търнарова  отсича: „Не, в никакъв случай. Парите трябва се дадат на ръка на Десислава Чачева. Тя знае как точно да започне погасяването на задълженията, за да се избегнат запори.” Клиентите се вслушват в съвета. После още няколко пъти дават пари на ръка, а когато искат документи за сумите, им се отговаря, че ще получат протоколи. Някога. Същата история се повтаря и при другите излъгани. Повечето от тях наивно вярват, че може да им се размине да платят данъчните си задължения в НАП.
Двете дами предлагат и друга услуга на закъсали фирми – да ги прехвърлят на някоя си Теодора Вукович. Справка в Търговския регистър показва, че на това име се води дълъг списък от компании.
Бизнесмен от село край Петрич плаща на дамите 89 хил. лева, за да му помогнат при теглене на голям кредит от банка. Обещават му и още една „екстра” – счетоводната къща на Десислава Чачева да оправи задълженията му пред НАП. Госпожа от Благоевград плаща 15 000 лева, за да й уредят продажбата на имот. Бизнесмен от Разлог дава 20 000 лева, за да се реши финансов проблем пред НАП. На друг производител пък вземат

солена сума, за да му уредят бизнес с Турция!


Палитрата от услуги е пъстра – освен с финансови проблеми, дамите се ангажират да помагат и за решаване на съдебни дела. Пред клиенти Десислава Чачева подчертава, че преди да постъпи в НАП, е работила 5 години в отдел „Убийства” в ГДБОП. Такъв отдел, разбира се, не съществува, но хората са впечатлени. Те вземат за „чиста монета” и хвалбите й, че е първа приятелка с известни съдии, адвокати и прокурори. С някой от тях се виждала редовно на чаша вино, а особено близки й били обвинители от Софийската районна прокуратура.


За подхода към доверчивите клиенти е показателна и следната случка. Споменават пред Десислава Чачева, че имат дело при съдия Стоянова и тя тутакси вади телефона си. Набира номер. На дисплей пише „Съдия Стоянова”, а хората виждат надписа. ,,Спокойно, ей-сега ще оправим нещата!” – успокоява ги „счетоводителката” от НАП. Не е ясно дали от другата страна въобще някой се обадил, но госпожата започва да обяснява, че нейни познати имат дело при съдия Стоянова. Има ли начин да се реши в тяхна полза? След 40 минути и още няколко позвънявания по телефона, Чачева казва, че трябва да дадат близо „7000 лева държавни такси”, за да приключи делото по най-добрия за тях начин. Хората плащат, а Търнарова и Чачева мимоходом споменават, че съпругът на Десислава, някой си Боби Жилев, е зам.-шеф в Главна дирекция „Полиция”. Разбира се, такъв зам.-шеф няма.


Минават месеци, докато всеки от щедро заплатилите за някоя и друга услуга под масата, се убеди, че парите му не са отишли по предназначение – нито са погасени дълговете в НАП, нито пък са спечелени европроекти, обществени поръчки и съдебни дела. През цялото време обаче Търнарова и Чачева не спират да повтарят, че

всяко нещо си изисква време,

а непрекъснатите запитвания на клиентите само „изнервяли обстановката”.
На въдицата на двете дами се закачат 9 души, но не изключено да има и други. Когато потърпевшите разбират, че парите им са отишли на вятъра, се разравят около биографиите на двете дами. Научават, че Десислава Чачева е родом от гоцеделчевското село Господинци и  из България се подвизава с различни фамилии. Преди да стане „счетоводител в НАП”, била кадрови войник в поделението в Банско, но никога не е работила в ГДБОП. Затова пък срещу нея вече има разследване във Велико Търново и тя е на свобода срещу подписка. Измамила управител на фирма, че ще стане подизпълнител. Убедила го, че има договор с държавна агенция за покупка на 27 употребявани автомобила. За да уреди и него в обществената поръчка, прибрала 4200 лева.

Реклама


Когато клиентите в Петрич започват да притискат Мария Търнарова да им върне парите, тя се опитва да събуди в тях съжаление. През октомври им звъни по телефона и разплакана ги пита дали ще са до нея, понеже минавала през труден момент и имала нужда от помощ. Преди едни разказва, че има болен близък, пред други се оплаква, че дължи пари на някой си  Иван, но не изпитвала страх, защото зет й Борис Недев, дознател в Петрич, й обещал да го съсипе. Едва ли след всичко преживяно ощетените ще повярват на сълзите й. През октомври една сутрин, допълват източниците ни,  Търнарова осъмва със срязани гуми и счупени фарове на тойотата си.


Месец по-късно обаче тактиката е друга. Търнарова и Чачева категорично отричат да са вземали каквито и да е пари. Нещо повече, Десислава Чачева отрича някога да е работила като счетоводител в НАП или в ГДБОП. „Ако някой е твърдял това, просто е смешно” – казва тя. Кълне се пред клиентите си, че никога и за нищо не ги е излъгала, а фамилията си е сменила от Георгиева на Чачева през 2013 г. Всичко друго били просто инсинуации.  
Когато потърпевшите казват на двете си „благодетелки”, че са подали жалби в прокуратурата, дамите им се изсмиват: „Правете каквото искате. Не се притесняваме от нищо! Имате ли документи, че сте ни дали дори стотинка?”.


След това заявили на ограбените, че имат близък дознател в Петрич и затова няма смисъл да се подават жалби.
Опарените обаче са категорични, че няма да се откажат и ще продължат да търсят парите си в съда.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.