Кораб от времето на Христос откриха в Гърция

0 181

Товарът му е непокътнат и съдържа 6000 съда за храна и вино

Останки от римски кораб откриха археолози, в близост до гръцкия остров Кефалония, пише Journal of Archaeological Science. На борда му са намерени около 6000 невероятно добре запазени саксии, използвани за транспортиране на вино и храна, датирани от времето на Исус Христос.

Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Корабокрушението, наречено от изследователите „Фискардо“ заради близостта му с пристанището, до което е открито, е датирано между I век пр.н.е и I век сл.н.е. То е едно от най-големите четири, открити в Средиземно море, и най-голямото все още открито в Източното Средиземноморие.

Реклама

Откритието е голям принос за науката, тъй като може да разкрие нова информация за корабните маршрути, предприети от римските търговци през Средиземноморието. Отломките са открити с помощта на сонарно оборудване и съдържа хиляди амфори, сложни саксии, използвани за преместване на храна и вино.

110-футовият кораб (30 метра) е най-големият търговски плавателен съд, открит в Източното Средиземноморие досега. Смята се, че размерите му са били дълги около 110 фута и широки 42 фута, като товарът е почти толкова голям – 98 фута на 39 фута..

Товарът му се оценява на около 6000 амфори – отличителен тип римски съд с две дръжки и тесен врат, които са в много добро състояние.

Вижте още снимки тук!

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.