Ало измамниците най-активни по Коледа

0 83

Телефонните измамници изнудват най-вече около коледните и новогодишните празници, сочи статистика, публикувана от Главна дирекция „Национална полиция“. През зимните месеци обажданията с подобна користна цел достигат до 77 500 – 7 пъти повече от обичайното.

Реклама


Експертите съобщават, че мошениците се възползват от емоционалността на хората по празниците и разчитат на това, че често пътуванията се планират именно през този сезон.

Схемите, по които те действат, са разнообразни: представят се за близък роднина в беда, който се нуждае от парични средства за лечение, или желаят сума за освобождаване на колетна пратка от чужбина, съдържаща валута в големи размери, скъпоструващи лекарства или ценни предмети. Те също така често заблуждават жертвите, че съдействат на полицията при разкриването на телефонни измами и по този начин ги принуждават да предадат скъпи вещи или спестяванията си, като ги уверяват, че те ще им бъдат върнати от разследващите.

Последният случай на подобна схема е отпреди две седмици, когато бандитите отмъкнаха 30 000 лева от възрастни хора от петричкото село Мариново поле. Мъжете се представили за служители на полицията и убедили жертвите да им съдействат в спецакция срещу „ало“ крадците. Те ги накарали да изхвърлят мобилните си устройства в кофа с вода, а исканата от тях сума да оставят на автобусна спирка. Мошениците обещали, че парите им ще бъдат върнати веднага след приключването на акцията.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.