ВНИМАНИЕ! Ядем вредни банички в „Кауфланд“!

0 3 480

Шефът за България Димитър Спасов е категоричен: Никога не бих дал на децата си от тези храни!

Димитър Спасов – шеф на „Кауфланд България“, алармира в интервю за „Дойче Веле“, че имат сериозен проблем с храните на българския пазар. Той заяви, че някои от тях никога не би дал на децата си и даде за пример баничките. По думите му те са пълни с консерванти, които не е ясно доколко и дали изобщо са безопасни, съобщава „Дойче Веле“.

Освен това директорът разкри, че миналата седмица са прекратили взаимоотношенията си с български производител на млечни продукти, защото открили палмово масло в сиренето.
Основен проблем за вредните храни в България обаче е мълчанието по тази тема, твърди шефът на асоциацията „Активни потребители“ Богомил Николов. Той заяви, че Българската агенция за безопасност на храните БАБХ редовно премълчава сериозни данни и анализи. В подкрепа на думите си той разказа за случая със замърсения с опасен химикал яйчен прах, внесен от Германия, който беше блокиран от БАБХ заради високо съдържание на токсична съставка. Тя е попаднала в него чрез дезинфектант за помещения за кокошки, произведен в Румъния, който обаче прониква в снесените яйца. Така се стига и до заразата на половин тон яйчен прах, който попада в България. Макар и стопиран обаче, БАБХ отказва да разкрие имената на фирмите, които са използвали този заразен прах за производството на сладолед и майонеза. Освен това не е ясно колко заведения са напълнили фризерите си със такъв „заразен“ сладолед или майонеза и дали няма още дълго време да бъдат предлагани на клиентите, коментира Богомил Николов.

Реклама

Асоциацията „Активни потребители“ стана известна със скандалните си разкрития за използване на евтини заместители в производството на популярни за българите храни като: кисело и прясно мляко, лютеница, сирене, краве масло, кашкавал и други, без да са описани на етикетите. Богомил Николов припомни и скорошния скандал, при който стана ясно, че има огромни разлики както в съдържанието, така и в качеството на съставките при редица хранителни и козметични продукти, които се произвеждат за Източна Европа от някои мултинационални компании.

Според шефа на Националния съюз на градинари Слави Трифонов заплаха за здравето на българските потребители са внесените от Египет, Йордания и Турция плодове и зеленчуци. По думите му те се третират с опасни пестициди и консерванти, за да могат да издържат на дългото транспортиране и да запазят свежестта си. Точно когато са на границите на Евросъюза карантинния период на пестицидите и консервантите изтича, но за това време те са успели да проникнат в продуктите в много високи концентрации.

Трифонов смята, че все още няма никакви пречки за производителите на храни със съмнително качество да се сдобият със сертификати, защото БАБХ е ефикасна единствено когато има подадени сигнали, както случаят с яйчения прах.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.