Стефан Данаилов остави имоти и банкови сметки за 3 милиона! На кого какво завеща след смъртта си…

0 2 077

Стефан Данаилов предвидливо е уредил всички свои земни дела месеци преди да си отиде от този свят, научи „Уикенд”. В интервю за вестника ни, направено докато Ламбо се бореше с поредните здравословни проблеми малко преди да почине, той откровено призна, че никога не е писал завещание и не смята да го прави и занапред.

„То и не мога да пиша вече – много трудно виждам. Доколкото знам, завещанията се пишат лично, а аз няма как я свърша сам тази работа”, откровен бе 76-годишният Данаилов. Оказа се обаче, че все пак е оставил завещание.


Когато усетил, че краят му наближава, преди да си отиде от този свят, той решил да се разпореди с наследството си. Големият актьор се притеснявал, че след смъртта му най-близките му хора може да се изпокарат за богатството му и решил да разпредели състоянието си на всеки, каквото се полага. „Уредил съм нещата юридически. За всеки от родата ще има по малко от имотите. Само трябва да се изчака малко”, казвал с чувство за хумор Данаилов.


Единственият му законен наследник, извънбрачният му син от любовната афера с актрисата Ирен Кривошиева получава най-тлъстия пай, както му се полага. Владко засега не е изявил никакво желание да се върне да живее в България и възнамерява да работи като лекар в Америка, когато се дипломира след 3-4 години. Баща му обаче му оставя обширния си апартамент в кв. „Лозенец”, както и двете си коли — едната, от които е, сребрист „Мерцедес”. Данаилов-младши обаче наследява 1/3 от имота, тъй като след смъртта на жена си Мария, преди 5 години като неин съпруг Ламбо наследил половината от дела й. Другият оставал за единствения й син от брака й с покойния режисьор Вили Цанков – Росен. Така апартаментът в кв. „Лозенец” вече е собственост на двете деца на семейство Данаилови, но Владко взема дял три пъти по-голям от този на телевизиония режисьор и продуцент Росен Цанков.


Апартаментът на най-прочутият ни актьор е пълен с много спомени от приятелски срещи и купони. Една от стаите е като храм на световната литература и е отделена за многобройните книги на Бате Серго. Семейство Данаилови не страдало от колекционерска страст, но в дома им има уникални старинни предмети, като например ориенталско джезве, подарък от поп краля Емил Димитров за новия им дом. А той е обзаведен с масивна виенска мебел от 30-те години на миналия век. Най-фината вещ в гостната им е 200-годишно писалище с дърворезба, на което никой не знаел историята.
По волята на Ламбо негова къща в полупланинското пловдивско село Марково ще бъде ползвано поравно от всички негови роднини. Дял от нея има и неговата племенница Росица Обрешкова. Няколко години преди да угасне, кино легендата призна, че им е оставил вратичка — ако се споразумеят, че не я искат – да я продадат и да си разделят парите. Владимир наследява и половината от имот на своя дядо по бащина линия в смолянското село Устово. Освен недвижимото имущество, Владимир ще наследи и над 2 милиона спестявания по банкови сметки.

Дял от авоарите на Данаилов ще получат доведения му син, неговата племенница, както и любимите му внуци от Росен Данаилов. Според запознати, Ламбо не забравил в завещанието си и жената, която се грижеше за неговия комфорт през последните месеци от живота му – 72-годишната си икономка Невяна Милчева. В продължение на 5 години тя бе началник на кабинета му докато той бе културен министър. Освен че помагала в битовизмите на актьора, възрастната жена се грижела и за служебната му кореспонденция.


Но и без наследството на татко си, синът на Ирен Кривошиева бил подсигурен финансово от майка си и баба си – маститата адвокатка и бивш зам.-кмет на София Лиляна Кривошиева. Бабата на Владимир ще завещае някой ден на единствения си внук просторно имение в Княжево. От майка си Ирен бъдещият медик ще получи апартамент в кв. „Зона Б 18”, който на младини актрисата получила от Тодор Живков.


Още преди години, когато на бял свят излезе дълго пазената тайна за родствената връзка между Ламбо и Владимир, актьорът се бе заканил да го лиши от наследство. Българският Ален Делон се притеснявал, че Владко ще прахоса състоянието, което ще получи. Основание за това му давали религиозните увлечения на сина му, който дълги години се изживяваше като истински самарянин и твърдеше, че материалният свят изобщо не го интересува. Данаилов-младши раздавал на познати и непознати всичко, което има. Младежките лудории на Врладимир обаче бързо приключили и той улегнал. „Никога не съм мислил за пари и наследство, не съм интересчия. Важно е баща ми да е жив и здрав, да е добре. Той вече ми е дал наследството си – своите гени, и това е нещото, за което винаги ще съм му благодарен. Богатството не ме вълнува, когато желае нещо и работи упорито за него, човек го постига”, признавал е Данаилов-младши.

Реклама


Логично наследствените земи на Мария Данаилова в Елена и великотърновското село Миндя, остават за сина й Росен. Богатият снимков и документален архив, който държи вкъщи, актьорът завещава на племенницата си Росица, която е режисьор и преподавател в НАТФИЗ. Стефан Данаилов смятал, че именно тя най-добре ще съхрани семейната история и ще се грижи ценни снимки и документи да бъдат запазени, а след години предадени в музеите на Народния театър и НАТФИЗ.
Не е тайна, че с напредването на възрастта, Майор Деянов все по-трудно се придвижваше заради куп болести. 5 години след след като загуби голямата си любов Мария, Данаилов с мъка се справяше с житието-битието на вдовец. Някогашният секссимвол, по когото въздишаха жени от три поколения, по неволя се бе превърнал в затворник в собствения си дом. „Напоследък все по-често се замислям за смъртта. Страхувам се от нея, но не ми се живее вече. Откакто Мери си отиде нищо вече не е същото”, тъжно констатираше Ламбо.
Проф. Данаилов ще бъде запомнен със своите над 150 роли в киното, театъра и телевизията. Той изигра ключова роля и в политиката като депутат в няколко Народни събрания и министър на културата в периода 2005-2009 г.

Близо 5 часа продължи поклонението пред Стефан Данаилов на 2 декември. Голямата звезда на българското кино и театър почина на 27 ноември във ВМА, броени дни преди да навърши 77 години. Мастера бе изпратен от хиляди българи, чакащи на огромна опашка пред Народния театър, за да му се поклонят за последно. Мразовитото време не изплаши множеството пред театъра. Стекоха се политици от всички партии, президентите Румен Радев и Георги Първанов, премиерът Бойко Борисов, Симеон Сакскобургготски, министри, актьори и обикновени хора от цялата страна.

Съболезнования приемаха доведеният му син Росен Цанков, племенницата му Росица Обрешкова, любимите му внуци – близнаците Александра и Виктор. Специално от Сарасота, САЩ пристигна единственият му син Владимир, заедно с американската си съпруга Виктория. До махагоновия затворен ковчег, но най-отзад в групата от опечалени роднини застана и актрисата Ирен Кривошиева. Присъствието й раздели хората на два полюса. Част от тях смятаха, че чучването й до ковчега на Ламбо е неудачно. Други обаче са категорични, че майката на единственото биологично дете на актьора трябва да се нареди сред най-близките му, въпреки сложните им отношения.


Церемонията на втория етаж на Народния театър бе открита в присъствието на осемтте актьорски випуска на Ламбо от Силвия Лулчева. Тя прочете трогателно слово от името на всички ученици на Мастера. Думи на благодарност към Данаилов произнесоха ректорът на НАТФИЗ проф. Станислав Семерджиев и председателят на ВС на БСП Корнелия Нинова. Последни думи преди да бъдат отворени вратите за поклонението, каза неговата племенница Росица Обрешкова. Тя е режисьор на последния спектакъл с негово участие – „Актрисата”.


Столичната кметица Йорданка Фандъкова се сля с тълпата и се нареди на огромната опашка. Народната певица Янка Рупкина, режисьорът Димитър Митовски, както и шепа актьори, се изхитриха и влязоха в сградата през страничния вход. По време на цялото поклонение, студентите на Мастера се редуваха край ковчега му на почетен караул. По желание на близките му поклонението продължи докато и последния чакащ не отдаде последна почит към него – около 15 ч. Заради дългото поклонение, роднините на Ламбо взеха решение погребението му да бъде на следващия ден – 3 декември. Вечният му дом е до гроба на любимата му жена Мария в частния гробищен парк „Св. Архангел Михаил” в Бояна.

„Стефан каза да не го жалим. Не тъжете, преживял съм живота си максимално. Сравнявам го с Петър Дънов – духовен наш учител. Той много обичаше хората, много талантлив, жизнелюбив. Той бе избран от Бога”, сподели звездата на Сатирата Татяна Лолова. Актрисата бе толкова разстроена, че се наложи екипът на линейката на Спешна помощ, която дежуреше край Народния театър, да й даде успокоително. „Стефан може да раздава. Когато с Невена Коканова сме говорили за него, е ставала дума за това, че има хора за раздаване и други, които само взимат. Той много е помагал. Помогна и на Йордан Радичков. Намери му лекарства и той се оправи”, разказа снахата на големия писател Мария Статулова. „Отиде си една епоха. Обичах го много. Надявам се, че след известно време ще се видим заедно на едно място. Сбогом, Ламбо! Велик човек си!”, призна през сълзи неговият близък приятел Вежди Рашидов. Поклонението пред паметта на великия актьор завърши с аплодисменти. 

Ламбо разказва живота си
в книгата изповед
„Стефан Данаилов.
Любов на всеки километър”

200-страничният том излиза навръх 77-ия рожден ден на легендарния актьор, който ни напусна в края на ноември

На 9 декември Стефан Данаилов щеше да навърши 77 години. Щеше, ако не бе загубил битката си с болестите в края на ноември.
Големият актьор вече не е между нас, но споменът за него ще остане завинаги. Ще го помним още дълго и благодарение на ролите му, и заради мъдростта и добрината му, и заради очарованието му, с което буквално омагьосваше.

Ламбо става всенароден любимец още в края на 60-те, когато по екраните тръгва сериалът „На всеки километър”. В апогея на соца списание „Жената днес” прави проучване как трябва да изглежда идеалният мъж и 90 на сто от анкетираните отсичат: „Като Стефан Данаилов!”. Е, вярно, че тогава екранният майор Деянов все още няма проблеми със свръхтегло, но пък и нали чарът не е функция на килограмите.
Този понеделник, 9 декември – навръх рождения ден на великия артист, с пенсионерския вестник „Минаха години” излиза книгата сензация „Стефан Данаилов. Любов на всеки километър”. Това не е просто биография на бившия министър на културата, това е негова съкровена изповед от първо лице.


Авторите Светльо Дукадинов и Цветана Пешунова са провели през годините много срещи и интервюта с артиста политик и са записали откровенията му за живота, любовта и кариерата. В разговорите си с тях българският Ален Делон е споделял дори най-съкровените си тайни и размисли. Томчето е задължително четиво за всеки почитател на кино и театралното изкуство, както и за всеки българин, интересуващ се от задкулисието на голямата политика.
Книгата изповед „Стефан Данаилов. Любов на всеки километър” съдържа и уникални спомени за Ламбо, споделени от негови колеги. Тя ще се предлага на цена от 6 лв. по всички вестникарски будки и в обектите на „Лафка”. Интересът е огромен, затова желаещите да притежават 200-страничния том е добре да запазят предварително своята бройка при личния си вестникопродавец.
Цената е само 6 лева.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.