Полезни съвети как да не ви хваната за шарани на Никулден

0 111

По Никулден най-често срещаните нарушения при продажбата на риба в търговската мрежа са повторните замразявания и размразявания, неспазване на температурния режим на съхранение и грешно етикетиране. Това съобщават от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

Инспекторите от областните дирекции на БАБХ извършват засилени проверки на продаваната риба в обектите за търговия на едро и на дребно и в специализираните щандове на големите търговски вериги. Проверките следят за наличие на документ за произход на рибата, спазване на изискванията за тепературен режим на съхранение, етикетиране, срок на годност и хигиенно състояние на обектите за търговия.

За да не бъдат измамени със стара риба, представена като прясно охладена, потребителите трябва да купуват за Никулден жива риба, препоръчват от агенцията по храните. Ако пък не е жива, прясната риба може да се познае по чистата повърхност, да е без наранявания – със запазена цялост, люспите да са гладки и блестящи и плътно прилепнали към тялото, слузта да е бистра, да няма неприятна миризма, очите да са изпъкнали и с блестяща корнеа, хрилете да са с ясно изразен червен цвят и без миризма.

Правилното съхраняване на тези продукти пък изисква това да става в специално обособени хладилни витрини, при температура на замразяване до минус 18 градуса и за срок не по-дълъг от 6 месеца. Продажбата на риба е позволена само в регистрирани за търговия с хранителни стоки търговски обекти – в бакалии и хипермаркети.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.