Заменките – най-наглата далавера на властта! 10 години по-късно няма нито един виновен за мащабната политическа корупция

0 1 057

Кой се е облажил от заменките на гори? Въпросът отново стана любопитен, след като земеделският министър Десислава Танева обяви, че държавата ще си потърси 80 млн. лева от тези срамни сделки, направени между 2007 и 2009 г., пише Уикенд.

Реклама


Грандиозната афера със 132 заменки на над 33 хил. декара горски имоти, от която се възползват 100-тина души – олигарси, партийни велможи, политици и видни журналисти, се вихри при правителствата на Симеон и Сергей Станишев, а анализатори я определят като типичен пример на политическа корупция – много по-едра от избухналия неотдавна „Апартаментгейт” и от къщите за гости. Още в първите си дни на власт Бойко Борисов се закани да развали тарикатските сделки, извършени по времето на тройната коалиция, но нищо не последва. Днес темата отново е на дневен ред. Живеещи от скандал в скандал, повечето хора са забравили за какво точно иде реч. „Уикенд” припомня защо наричат „заменките на гори” една от най-големите далавери на прехода.

Тихомълком през 2003 г, а след това и през 2007 г. в парламента са прокарани важни промени в закона, които днес се оценяват като държавна помощ. С тях е дадена възможност да се купуват земи не на пазарни, а на държавни цени, ако на тях ще се сторят гробища, язовири, водни канали, екодепа и други. От тази поправка се възползват и известни бизнесмени, но също и никому неизвестни лица, които обаче за една нощ се превръщат в милионери. Вместо да построят

гробища, язовири, водни канали, екодепа,

горите са безжалостно изсечени, а върху земята са вдигнати луксозни хотели и крупни ваканционни селища. Средната цена на квадрат в тези сделки според експерти е била по 4 лв. на квадрат.
Земеделското министерство сега пусна списък на фирми, частни лица и кметства, от които предстои да се съберат въпросните 80 млн. лева. Част от фирмите обаче днес имат нови собственици, други пък са в ликвидация. С две думи, държавата няма да получи абсолютно нищо, тъй като тарикатите отдавна са се отървали от горещия картоф.
Сред тези, които имат нови собственици, е например „Фабрика Медикет”. В онези години се свързва с бившия депутат Емил Димитров, но днес има други собственици. Тя получава 917 дка гора, която е била оценена на скандалните 68 стотинки на квадрат. Когато става тази сделка Емил Димитров е зам.-шеф на парламентарната комисия по земеделие и гори, а шеф на Агенцията по горите е неговият бивш съдружник Бисер Дачев.
Още една фирма, чиято собственост навремето се свързва с Емил Димитров, а след това се води на неговия

съдружник и мастит хотелиер Славян Теофилов,

е в списъка – „Експрес-турс”. През януари 2009 г. тя получава 11 дка гори край Несебър, а месец по-късно и в планинския курорт Рибарица. Специално земята в Несебър е оценена на 12,66 лв. за кв. метър!
Ловешкият олигарх Гриша Ганчев е сред най-активните в бизнеса със заменките. Неговата фирма „Литекс комерс”, която днес се води на сина му Данаил, също получава щедра държавна помощ. Така „бедния” Гриша Ганчев взема особено ценни земи край Несебър и Пампорово, като ги разменя с чукари край странджанското село Вълчаново.
Първо през 2006 г. фирмата му „Литекс Комерс” купува огромни терени край затънтеното селце. За тях плаща по левче за квадрат. Две години по-късно терените във Вълчаново са заменени срещу 100 декара гори край Пампорово, в подножието на връх Снежанка. За негова беда обаче под натиска на Брюксел ГЕРБ, които са вече на власт, налагат мораториум, който забранява строителството върху заменените земи. Тогава Гриша Ганчев ипотекира ценните земи в банка и така получава 16 млн. лева. Добра печалба, наистина, още повече, че е вложил не повече от 1 милион в начинанието.
Той прави и друг удар – след горски заменки взема терени на морския бряг – край Несебър и Шабла. В сделката за имотите край Шабла негов съратник е Пламен Маджуров, бивш военен летец, който върти бизнес с руснаци и украинци.

Съдружието между Гриша Ганчев и Пламен Маджуров  

е регистрирано през 2006 г. Те основават „Литекс България”АД, което щяло да изгражда и експлоатира голф игрища и спортни терени, да върти търговия с имоти и т.н. Дружеството е с  капитал от 50 000 лв., а  Пламен Маджуров е негов изпълнителен директор, но както обясняват източниците ни, той е бил само подставено лице на руснаци, които не са искали по никакъв начин да се афишират в България. Гриша Ганчев и Маджуров, респективно тайнствените руснаци, планирали да инвестират 100 милиона евро в строежа на голф комплекс край Шабла. Година по-рано Гриша Ганчев вече е заменил имотите. На 3 юни 2005 г. той получава два терена – от 76 хил. кв. м. и от 103 хил. кв. м. на самия морски бряг край Шабла. Срещу тези девствени плажове с пясъчни дюни Гриша Ганчев дава 664 декара гори в Стара планина. Цената на имотите край морето и в горите е уж еднаква – малко над 487 хил. лв. Гриша Ганчев и Пламен Маджуров привличат и общината в Шабла, с която правят дружество „Шабла голф-Езерец”. Кметството представя 1200 декара земя, но получава само 35% от фирмата, която ще се занимава с туризъм. Обещанието на ловешкия бос е, че ще инвестира 40 млн. лв. в бъдещия голф комплекс.
През 2008 г. обаче отношенията между съдружниците Ганчев и Маджуров внезапно се изострят. Скандалът, разбира се, е банален – за пари. Стига се до съдебни разправии, чрез които изясняват кой какви акции притежава. В съда се вадят доказателства, че Маджуров е сключил договор за залог с някой си Виталий Черепанов,

шеф на фирма, регистрирана в Либерия.

Защо е направил това и дали не е било част от предварителни уговорки, не е ясно. В крайна сметка съдът отсъжда в полза на Гриша Ганчев. Пламен Маджуров изхвърча от общата фирма, а запознати с казуса твърдят, че така Гриша Ганчев ловко се е разделил и с руснаците, които са били истинските съдружници във фирмата. След това гръмва нов скандал – бившият военен летец Пламен Маджуров е обвинен, че се опитал да вземе с измама апартаменти край морето на певеца Филип Киркоров. Маджуров е изпратен в затвора за 5 години, а общата му фирма с Гриша Ганчев набързо е обявена в ликвидация.
Енергийният олигарх Христо Ковачки също е сред властелините на заменките, а свързаната с него фирма „Ел Ем Импекс” е в списъка на облажилите се. Роденият в Самоков милионер се  прицелва в девствените рилски гори. През 2007 г.  се сдобива с 1200 дка гора над село Говедарци в посока към рилския връх Мальовица. За тази изключително живописна и чиста рилска местност той „преотстъпва” на държавата диви чукари край Мездра. Година по-късно владението на Ковачки в Рила набъбва над 3000 дка. Владението му се разраства, защото той планира грандиозния проект – „Ски зона „Искровете – Говедарци – Мальовица“. От неговите машинации държавата пък получава  над 10 000 дка гори в Своге, но източниците ни обясняват, че те са несравними с вековните рилски лесове. При това

Ковачки ги бил изкупил на безценица.


Удар е направил и Явор Хайтов, бивш зам.-министър на вътрешните работи в кабинета на Иван Костов. Хайтов сега е също в списъка на получилите държавна помощ. Той става собственик на над 20 декара държавен имот на брега на морето в близост до резиденция „Евксиноград” край Варна. Теренът, на който е имало рибарско селище „Траката”, обаче бил приет за „горски фонд”. Много бързо е направена заменка, буквално дни преди да бъдат забранени подобни сделки. Тогавашният шеф на горите Стефан Юруков подписва заповед, според която Хайтов е взел имота на невероятната цена от 28 лв. за квадрат. Така той се сдобива с  „горския” терен на брега на морето под носа на рибарската кооперация „Траката”. За 90 декара до „Евксиноград” дава над 480 декара гори в общините Тетевен, Троян, Априлци, Трявна. Според запознати Явор Хайтов веднага си заличава  следите, като голяма част от имота е продадена. Въпреки това неговата заменка е записана в позорната история като една от особено наглите.  
Бившият висаджия и роднина на убитите братя Васил и Георги Илиеви – Антон Боянов, също е сред тези, които са направили удар. Той е успял да вземе 151,9 дка  край Кюстендил, оценени по едва 82 ст. за кв. метър.
В списъка на тези, които ще трябва да доплащат, е и адвокат Тихомир Трендафилов. В онези години той е част от „Рила спорт”, които

щяха да строят „Супер Паничище”.

В списъка е и също и „Елкабел”, фирма, зад която стои турският бизнесмен и приближен до ДПС Фуат Гювен.
И община Смолян има свое място в списъка на земеделското министерство. Кметството е разменило 9000 дка гори на общината срещу 8000 дка за строителството на пореден курорт в Родопите – „Супер Перелик”. Въпросният проект навремето получава земя в Пампорово, Смолян и Широка лъка срещу 2527 дка гори в Троян, Габрово и Плачковци. Зад така наречения „Супер Перелик” пък стои смолянският бизнесмен Кирил Асенов, тогава бизнес партньор на издателя и бизнесмен Иво Прокопиев.
На другия край на България около София правят удар фирмите „Микс-ПС” и „Инвест строй 7”. Те се  сдобиват съответно с 82 дка и 75 дка в Панчарево. Зад двете фирми стоят едни и същи хора. Днес те са в списъка и ще се наложи да връщат пари.
Такава съдба очаква и фирмата от Стара Загора „Аква Истейд”. Тя е буквално регистрирана дни преди да направи заменка, и се управлява от някои си Георги Дюлгяров и Ирина Динева. Според запознати дамата е родственица на одиозния Коко Динев и в случая е негово подставено лице. Двойката заменя 68 дка гори край Рибарица за 21 дка в Несебър, местността „Кокала”. При това земята край морето е оценена на невероятните 12,74 лв. за квадрат, а още тогава новите й собственици са обявили, че целта им е жилищно строителство, ресторант, зони за спорт и т.н., тоест курортен комплекс.
Созопол пък привлича „Секюрити Сървис” на бизнесмена Ангел Терзиев. Той се сдобива с 60 дка в красивия град, които му излизат по 14 лева. Заменя ги срещу гори и полянки в Троянско.
В Созопол слага ръка на 32 дка и дружество „Лазтурс”. За тях плаща също по 14 лева на квадрат. Любопитно е, че фирмата принадлежи на баща и син Лазарови, като тази и другите им компании се занимават с търговия, преработка и

консервиране на плодове и зеленчуци!

Към Созопол показва интерес и възрастният господин от Асеновград Христо Калеев, който сега също е в списъка. Той взема 25 декара в града, които са оценени на 13 лв. за квадрат. За тях предоставя и няколко разпокъсани свои имота в землището на с. Белица. Прокуратурата още навремето оценява, че имотите на  Калеев са за не повече от 370 000 лв., докато това, което е получил от държавата е за 3,5 млн. лева. Калеев, обясняват източниците ни, е сериозен реститут, който си е върнал гори, които били наследство от дядо му. Той пък ги бил купил през 1894 г. от турци, които напускали Родопите след освобождението.
Още един тарикат с напълно неизвестно име, някой си Георги Ласков, взема 90 дка в Созопол, които заменя за земи, пръснати из село Дебнево и град Тетевен. Оценката на морския му имот е срамните 11 лева на квадрат. Да уточним, тези оценки са правени от експерти в Държавната агенция по горите. Интересно защо Прокуратурата не им е повдигнала обвинение за престъпление по служба – видно е, че са участвали активно в ощетяването на държавата…
В Созопол се урежда с терен и пловдивската фирма „Тила”, за която източниците ни са категорични, че стоят близки до висаджията Румен Козела. Фирмата заграбва 96 декара край морето, оценени по около 14 лева квадрат. Така за скъпия терен до плажа пловдивската фирма се изръсила с близо 27 хил. лева.
На другия край на България, в Разлог пък се прицелва „Боби 2004”. Тя е собственост на някой си Георги Пандев. Името му изплува в разследване по схема за източване на ДДС при препродажба на машини. Пандев явно има силни покровители, защото въпреки това, получава 468 дка край Разлог срещу гори, разпръснати из Смолянско. Доплаща чинно и 18 хил.лева. Ако се тегли чертата, излиза, че земята  в Разлог му е струвала под 2 лева на квадрат. Край Разлог има и още една любопитна сделка – „Интер пасифик груп” на непознатия за нас Калин Калайджиев, получил 23 дка, оценени на 68 стотинки за квадрат!
Списъкът със заменките може да продължи и с още имена. В него е отбелязана и  

„Маркетинг В” на Борислав Гигов.

Съпругата на този бизнесмен в онези години е пиар на позабравената вече партия „Новото време”. Компанията купува 14 дка в местността Старо Оряхово в Бяла за „рекордната” цена от малко над 42 хил. лева. Тази фирма е  сред най-често срещаните в заменките с гори, казват запознати. Те си припомнят още, че Борислав Гигов поддържал „отлични отношения със Сергей Станишев и тогавашната му приятелка Елена Йончева. Не друг, а съпругата на Гигов обяснявала наляво-надясно колко са близки и как ходили двете с Елена Йончева на море в Гърция.
В списъка на министерството е и одиозният олигарх Николай Банев с неговата „Русалка турс”, която сега е в делото за пране на пари и данъчни измами. Там е и „Маунт Форест”, зад която стои офшорка на братята Милен и Георги Велчеви. Пари ще връщат и прословутите от времената на Иван Костов бизнесмени братя Джанкови и тяхната „Капси турс”…


Схемата при всички е ясна – заменят по формулата „кон за кокошка”.
Оказва се обаче, че още едно известно име се свързва с тази афера – Ивайло Калфин. Не друг, а бившият земеделски министър Мирослав Найденов заяви, че той е в основата на част от големите заменки на гори и земеделски площи, направени по време на тройната коалиция. Те са приемани на заседания на Министерския съвет, а Калфин безропотно ги внасял и докладвал. Пак по сведения на земеделски управници вина носи и Сергей Станишев за скандалните заменки. Той пък изисквал много от сделките да минават лично през него, твърдят отлично запознати.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.