Банките надуха безобразно таксите! Скубят ни и за ползване на дебитната карта

0 101


Банковите процедури в клонове и офиси стават все по-скъпи, затова избягвайте всякакви трансакции на гише и ползвайте услугите на трезорите онлайн. Същите продукти, продавани през интернет, са далеч по-изгодни. Причината е, че финансовите институции плащат високи наеми, за да поддържат офиси и консултантски центрове и трябва да избият въпросните разходи, пише Уикенд.От 1 януари банките вдигат почти всичките си такси – за обслужване на сметки, за теглене на каса, за поддържане на кредити и карти и т.н.
Нова евродиректива задължава финансовите институции да изравнят задграничните преводи в евро, т.е. в рамките на ЕС, с тези при вътрешните плащания. Така от края на годината един превод в евро в страната или към държава от ЕС трябва да струва не повече от 3-4 лв. Всички банки ще спазят изискванията, но тъй като в решението не е записано друго освен изискването таксите да бъдат равни, трезорите ще повишат цените на вътрешните услуги и ще понижат леко тези на преводите навън, за да ги изравнят, обясниха банкери.

Реклама


Някои комисионни вече скочиха още през октомври, като например за вноска на каса за големи суми – над 3000 лв. Скачат и сумите за внасяне и теглене на пари – при първото увеличението е от 1 до 4 лв. за суми до 1000 лв., а при теглене на 1001 лв. таксата ще е 5 лв. Промяна има и при евровите сметки в някои банки – таксата за внасяне почти навсякъде е не по-малко от 3 лв. По-скъпи стават и преводите по т.нар. директен дебит – услугата, при която банка превежда плащанията по битовите сметки на клиентите си. Там поскъпването за година е с цели 2,45 лв. за единичен превод – от 55 ст. то става 3 лв., а ако е периодично от сметката, се качва от 1,2 лв. на 2 лв.
Някои трезори вече ни скубят и за ползването на дебитна карта – нещо, което доскоро бе безплатно. Средно с 0,50 лв. до 0,75 лв. ще поскъпнат месечните такси за поддръжка и обслужване на сметки – по разплащателните вече има цени от 3 лв. на месец, а при спестовните – 2,50 лв.


Трезорите правят и някои скрити скокове на цените си – например при безплатните есемеси, които вървят към пакетите. За да получаваме 100 есемеса на месец за известяване за всяко внасяне и теглене, сумите се вдигат сериозно. 5 лева средно струва ползването на максималния брой есемеси на месец. За 20-30 съобщения на месец тарифата е около 3 лева. Клиентите трябва да знаят, че за да получавате съобщения на хартия или по телефон е платено, а по имейл – безплатно.
Друг елегантен начин за скок на таксите е предлагането на все повече бързи операции по определени услуги – бърз превод в рамките на деня, бърз превод през системата РИНГС. Първите са се оскъпили средно 4 пъти – от 1 до 4 лв., а през специалната система за 8 часа вече е 20 лв. Новата политика на трезорите да продават все повече месечни пакети с услуги пък позволява да се комбинират евтини със скъпи парични услуги.


Като абсолютна сума едно от най-скъпите удоволствия са кредитните карти – поддръжката им при някои банки се е вдигнала с 5 лв. до близо 50 лв. Ако са в евро, на повечето места вече ще струва с 3 евро повече до около 26-30 евро, а ако сумата е в долари, вече са над 30 долара.
Други трезори пък са започнали да вдигат цените за преводи от офис към други банки, които ще се оскъпят с около 1-1,50 лв. Някои са отменили максималния праг за теглене при всички сметки и са въвели такси от 3 до 5 лв. Някои банки са въвели такси и за вдигане на запор от сметки, както и специална тарифа за обслужване на такива сметки, която е в пъти по-висока в сравнение с тази за обслужване на нормални сметки.

Как да пестим от таксите?

Първият съвет на финансовите експерти е да закриете ненужните сметки и да се оставят само необходимите, с които реално оперирате. Закрийте и всички кредитни и други карти, които с години не се ползват, но стоят за всеки случай и трупат такси. С активирана вече карта, дори да не бъде ползвана, могат да ви начисляват такси 3 години.
Експертите препоръчват на потребителите да ползват колкото може повече мобилните услуги, вместо да посещават офисите на банки. Важно е също при опериране с по-големи суми да се пресметне дали операцията да е една, или е по-изгодно да са няколко в зависимост от определените тавани, над които таксата расте по-рязко.
Не теглете пари на гише – по-добре прехвърляйте от други сметки към картата си, така че да вземете парите си от банкомат. Тогава няма да платите и стотинка. Много внимателно трябва да се работи с кредитните карти – има случаи с 15 лв. глоба при просрочие с един ден за 0,20 лв. Пари от такси могат да се спестят и чрез пакетните услуги.
Договорете с трезора пакет, който да ви позволява да теглите безплатно от всички банкомати, а не само от този на вашата банка. В противен случай ще ви се удържа по 50 стотинки или левче на всяко теглене, дори да е за 10 лева. При всички случаи договорете с банката индивидуален финансов пакет към договора, който е най-изгоден за вас.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.