СКАНДАЛ: Арестуваният Банев се хвали, че е подкупил съдии! Магистрати обещали да му върнат три декара земя до резиденцията му

0 284

Николай Банев, който е подсъдим за тежки икономически престъпления,  дори и от затворническата килия продължава да воюва с „Ню Бояна филм” за три декара имот. В близките дни в Градския съд и във Върховния касационен съд ще има две дела за парчето земя, което олигархът прилапа най-нагло, в разрез с всички закони, и сега се бори със зъби и нокти да го легализира като свое владение, пише Уикенд.

РекламаНа 10 декември в Градския съд ще се изяснява дали кинаджиите са „отнели насила” това парче земя от подсъдимия бизнесмен, което се оказва, че присъства в техния приватизационен договор. Нещо повече, те имат задължение в продължение на 20 години дори да не го продават! Затова не е изненада, че Банев, колкото и да се изкарва жертва, на първа инстанция в Районния съд, вече загуби. Съдът реши, че имотът е на филмовата компания.


Два дни след това обжалване в Градския съд, на 12 декември, във Върховния касационен съд предстои още по-любопитно дело за същите три декара. Изходът му до голяма степен ще покаже дали има корупция в съдебната система, или слуховете за нея са силно преувеличени. Въпросният процес е свързан с претенциите на Банев, че имотът уж принадлежи на реститути, а той го бил  купил от тях. Наглостта му стига до такива висини! И това при положение, че самите реститути се съгласяват с правата на Киноцентъра. Затова и съдът с окончателно решение признава, че не може да има такава покупка на въпросните три декара от Банев. Сега върховните магистрати трябва да се произнесат дали е допустимо да има такъв съдебен процес!
Според отлично запознати източници от Съдебната палата адвокати от обкръжението на Банев, се похвалили пред колеги, че делото ще бъде решено 100% в полза на олигарха.

Приятелски кръг юристи,

които често „заседавали” на ресторантски маси, твърдели, че имат влияние във ВКС и затова и били сигурни, че ще се допусне обжалване от името на реститутите. Ролята на посредник щяла да изпълни съдийка с контакти във ВКС, чието име засега ще спестим.
Разправиите между „Ню Бояна Филм” и Николай Банев за имота се точат от години. Той се настанява в Бояна през 2006 г. и още тогава хвърля око на трите декара, които са на Киноцентъра. Дори в първите години Банев води разговори с кинаджиите след като минат онези 20 години, както изисква приватизационният договор, той да купи земята.
Внезапно бизнесменът започва грандиозен ремонт на вилата си. Тогава от филмовото студио му позволяват камионите с материали да минават през тяхната земя. В един момент обаче Банев присвоява имота. Първо пуска багери да изравнят мястото. След това е скован паянтов зайчарник, като в селски двор. До него е изкопана дупка, която трябвало да бъде водоем, в който да се развъжда риба. Риби така и не се появяват, но се завъждат жаби.
Банев вдига незаконна ограда около присвоената територия. Освен това прави асфалтовата пътека към хеликоптерната площадка до вилата си, полага и някакви тръби за вода и т.н. Връх на нахалството му е, че поставя

фургони върху земята на „Ню Бояна Филм”,

в които настанява гардове. Задачата им е да пазят окупираната земя. През нея пък официално започва да минава прислугата на олигарха.
Когато кинаджиите повдигат въпроса за терена, бившият комсомолец развива версията, че имал договор с реститути. Оказва се обаче, че те нямат никакви документи за собственост на тези три декара. Разправията стига до дирекцията за строителен контрол на столичното кметство. Оттам издават заповед до два месеца незаконните съоръжения на Банев да бъдат премахнати. Киноцентърът, като собственик, трябва да отстрани всичко, което е върху терена – от фургоните до тръбите за вода. Намесва се лично арх. Влади Калинов, по това време шеф на контрола по строителството, но няма полза и въпреки това всеки опит на „Ню Бояна филм” да разтури незаконното „благоустройство” на Банев се спира от охранителите му. Скандалите са грандиозни и в Шесто РПУ през 2013 г. е образувана и преписка № 16248. Надя Радева, тогава адвокат на Банев, пише: „Г-н Николай Банев няма нищо общо с процесния имот, както и с изброените като „незаконни строежи”.” По нейни твърдения той само стопанисва сграда в съседство, тоест резиденцията, в която живее. Тя пък, както е известно, се води бизнесцентър. Банев, както твърди тогавашната му адвокатка, само я поддържал и затова понякога минавал през имота на студиото!
Въпреки това признание, разправиите продължават. През пролетта на 2014 г. заедно с общинска полиция, от „Ню Бояна Филм” правят поредния опит да си върнат трите декара. Срещу тях обаче застават охранителите на Банев.

От Шесто РПУ угоднически не се намесват,


защото някаква си фирма „Къмпъни билд комерс” уж била „стопанин” на това място. Разбира се, това са номера…
През 2016 г. следва нова порция разправии, като напрежението ескалира. Стига се и до опит за физическа саморазправа – 30 маскирани гардове, въоръжени с бухалки и железни пръти, подгонват двама мъже от охраната на филмовото студио. Екшънът е посред бял ден и благодарение на това, че охранителите успяват бързо да влязат вътре в киностудиото, се спасяват от побой. Малко по-късно, дори когато пристига полиция, маскираните побойници продължават да сипят просташки обиди и закани. Те се оказват гардовете от прословутата „VTA Секюрити сървиз”, която е наета от Николай Банев да пази откраднатия имот. След този инцидент в скандала вече се намесват и столичното кметство, и ръководството на СДВР. Гардовете на скандалната „VTA Секюрити сървиз” са принудени да се оттеглят от двора на „Ню Бояна Филм”. Това обаче става след личната намеса на кметицата Йорданка Фандъкова. Така най-накрая студиото си връща имота.
Банев обаче дори и като подсъдим за грандиозния грабеж, на който подложи приватизираните от него заводи, не се отказва да води дела за онези три декара. А сега се хвали, че „си е опекъл питката” в съда.

Измамникът губи имане за 142 млн. лева  

Евгения и Николай Баневи най-вероятно ще се разделят с богатство, което се изчислява на близо 142 млн. лева. Апелативният съд в Бургас запорира имущество на тази стойност, като обезпечение на бъдещ иск на Комисията по конфискациите.
В съобщението на Специализираната прокуратура се уточнява, че е наложен запор на поименни акции и дружествени дялове от капитала на търговски дружества на Баневи, на златни кюлчета и накити, часовници, монети, на пари в банкови сметки, както и на моторна яхта. Припомня се още, че Николай, Евгения и Мария Баневи са обвинени за участие в организирана престъпна група,  създадена за данъчни престъпления, пране на пари и длъжностни присвоявания. Неин шеф е Николай Банев.
Да припомним също, че и резиденцията си в Бояна милионерът, роден от приватизацията, беше обявил за бизнес център, а управителите на фирмите му са били накарани да подпишат фиктивни договори за наем. Същата схема е приложена и за всички скъпи придобивки – леки коли, самолет и т.н. Те са регистрирани като фирмена собственост или лизингът им се изплаща от компаниите на олигарха.
Имотът в Бояна пък е получен от бизнесмена Красимир Дачев. Неговият  завод „Свилоза” в Свищов имал дългове към „Полимери” – Девня, който е съсипан от Банев. Олигархът прехвърля задължението на Дачев към друга своя фирма. В крайна сметка приватизаторът прави вилата в Бояна свой дом, а в касата на „Полимери” не влиза и стотинка.  

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.