Ути Бъчваров в най-личното си интервю: С жена ми всяка вечер мечтаем да отслабна

0 5 840Представяйки манджите си от малкия екран, Ути Бъчваров никога не е натрапвал на телевизионните зрители претенцията да е голям готвач. Но всъщност е точно такъв. Той притежава знания и умения, на които могат да завидят и най-изтънчените френски мастършефове. Правнукът на големия наш актьор Стоян Бъчваров смята, че кулинарията е изкуство, което прави живота по-хубав и по-щастлив. Тази негова философия се усеща и в настоящото му интервю за Уикенд, реализирано буквално преди дни.


– Ути, какво ви очаква до края на годината? Имате ли пак много работа?
– По БНТ във вторник и четвъртък ще се излъчват моите страхотни пътешествия, свързани с кулинарията и традициите на България. Гостувам на площадите на малки и големи градове, а главни герои са моите приятелки бабите, които ме посрещат в домовете си. Продължават и предаванията ми с тема „Новодомци”. Това е друга патриотична кауза, с която се опитвам да намеря отговор на въпроса защо хората инвестират парите си в жилища в родината ни. Новото около мен е, че в предаването „Бързо, лесно, вкусно” включвам и двама мои приятели. Единият е Росен Митков, другар в пътешествията ми. Вторият е една много красива дама – дъщерята на Никола Гюзелев Адриана. Готина мацка с целия бекграунд от баща си. Този сезон това е екипът ни.


– Преди работехте с Катето Евро, но после тя предпочете Би Ти Ви…
– Катето Евро е голямо пораснало момиче и сама взима своите решения. Явно Би Ти Ви й се е сторила по-добър и апетитен залък от това да е водеща при нас.


– Притеснихте ли се, когато намалиха бюджета на „Бързо, лесно, вкусно”?
– Зодия Риби съм и навремето изключително емоционално ми въздействаха промените. Сега наближавам 50 години и приемам случващото се далеч по-философски. Вярвам, че ако човек обича това, което прави, може да бъде намерена формула за преодоляването на трудностите в работата. Въпреки намаления бюджет, нещата при нас се случиха и през този телевизионен сезон.


– А замислял ли сте се да се разделите с БНТ, след като ви намалиха бюджета? Заговори се се, че вие ще сте един от менторите в „МастърШеф” през следващия сезон на мястото на Силвена Роу…
– Тази мълва спокойно би могла да бъде причислена към духовете в мрежата. Към мен такова предложение никой не е отправял, не са се опитвали да ме вербуват за друг отбор. А и участие на водещ от БНТ в друга телевизия не смятам, че е някакъв особен проблем. Бил съм преди време във формата „ВИП Брадър” на Нова. И двете телевизии спечелиха от това. Самият аз никога не съм мислил да напускам БНТ, където съм преминал през много етапи.


– По интернет форумите се коментира, че сте станал милионер покрай БНТ. В „Уикенд” сме наясно, че не сте взел толкова пари от телевизията, но е добре и вие лично да опровергаете злите езици…
– Подобни твърдения много ме засягат и огорчават. Аз съм просто един водещ, който си върши добре работата. Работяга съм, за разлика от много мои колеги пътувам непрекъснато, защото това ми доставя удоволствие, а и да съм сред хората е част от харизмата ми. Не съм направил милиони на гърба на данъкоплатците.


– На 1 март 2020 г. ще станете на 50. Вече готвите ли се за юбилея?
– Така е, тогава ще закръгля половин век. На този етап търся в София подходящо място, където да събера приятелите си за юбилея.
– Дъщерите ви имат ли вашия кулинарен нюх? Какво обичат да похапват?

Реклама


– Обожават месо, по което много приличат на мен. Тези дни моят приятел Димитър Рачков ми подари кренвирши, които лично е направил от отстреляно животно. И двете много ги харесаха. Като гледам любовта на Ружа и Далия към кебапчетата и добрата мръвка, съм 100% сигурен, че са мои дъщери (смее се).


– Майката на дъщерите ви Мария има тяло на фотомодел. Не настоява ли да свалите някой и друг килограм от себе си?
– Моето отслабване е част от нашите вечерни планове. Едно време семействата се събираха на трапезата и мечтаеха за жигула и пералня, а ние двамата пък си говорим, че трябва да сваля някой и друг килограм, за да мога да отговарям на темпото на щерките. Според народния календар до Бъдни вечер ни се дава шанс да се смирим. Сега ме хващате в моята лека годишна диета – смирен към алкохола и мръвките. Тоест до Коледа ще съм поотслабнал.


– Колко килограма ви се иска да свалите?
– Като виждам в огледалото какъв усмихнат почти 50-годишен младеж съм, си мисля, че моето тяло с най-голямо удоволствие би разтоварило поне 30 кила. Понеже и друг път съм отслабвал, гледам с целия си оптимизъм към това.


– Не се ли притеснявате, че може да се разболеете от подагра?
– Подаграта е част от миналото, а и от бъдещето на всички сладокусници. Рано или късно тя дотичва в остра или по-лежерна форма. Човек обаче ако е грамотен, взима превантивни мерки. Аз съм образован гурман, който обича да изяжда и изпива, но знае и как да не позволи подаграта да стане негова мъчителка.


– Наднорменото тегло докарва на притежаващите го хъркане и проблеми при завързването на обувките, при изкачването на стълби…
– Проблеми са си това и още как (смее се). Стълбите аз обаче ги изкачвам изключително пъргаво, въпреки килограмите си. Моите приятели знаят, че не използвам асансьор. Физзарядката ми е да се качвам по стълбите пеш. Връзването на обувките понякога ми е доста трудно, особено ако съм похапнал по-радикално. Но съм намерил цаката – купувам си чепици без връзки. В дадени моменти човек не бива да се навежда, за да не му стане лошо. За хъркането също има решение. То е по-поносимо, когато хапнеш и попийнеш в по-ранен час, а след това си направиш и лека разходка. Имало е случаи, в които Мария просто се е премествала в друга стая, защото от хъркането ми не е могла да спи.


– Правил ли сте глупости от любов?
– Кой не е правил? Като си влюбен, ти ври под лъжичката, усещаш пеперуди в стомаха. Загубиш ли това усещане, няма да вършиш глупости, но ще си изключително скучен и подреден. Аз самият съм със силни емоции. Правил съм не една глупост и лудост от любов. В студентските си години нямах пари и съм ходил до Студентски град пеш заради жена и след това отново съм се връщал на собствен ход. Пътувал съм и с влака от единия до другия край на България, за да проверя дали моята любима не е с някой друг. Тя ми беше казала, че е с приятелки на морето, но аз трябваше да се убедя лично, че е така. Сега обаче призовавам всички, които изпиват по няколко питиета и палят колата, за да отидат да проверят любимата си, да не го правят. По пътищата е опасно.


– Имате ли някакви фобии?
– Тесните пространства не са за мен. Като дете се заклещих в една пещера, защото бях по-пухкавичък. Наложи се да ме вадят другите деца, като първо ме намазаха с веро. Беше неприятно, още пазя лошия спомен. Опитвал съм се да преодолея този дискомфорт впоследствие. Качвал съм се при едни пещерняци българи във високите планини на Албания. С тях влязох в много плашеща дупка. Аз като всеки по-едър човек все се притеснявам, че някъде мога да се заклещя, но нарочно хлътнах и аз в пещерата – за да превъзмогна страха си. Преди време пък с моя приятел и гуру в гмуркането Мишо Заимов бяхме на 30 метра дълбочина в Червено море, в подводна пещера. Тогава от притеснение и висок адреналин ми свърши въздухът. Проведохме после истинска спасителна операция. Взех от въздуха на Мишо и успяхме да се измъкнем. Положението беше критично, но се справих. Човек трябва да атакува фобиите си.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.