Борисов след срещата с Тръмп: Ще пътуваме до САЩ без визи

0 76

Убеден съм, че американските визи за българите ще отпаднат. Премахването на визовия режим с Канада е ярък пример, че България не създава никакви проблеми. Това заяви премиерът Борисов след срещата си с американския президент Доналд Тръмп в Белия дом. По думите му Тръмп е разбрал, че ще остане в сърцата на българите, ако направи този жест.

По темата за енергийното сътрудничество отбелязахме, че България е стратегически газов хъб, чрез който съседните ни страни могат да осъществят своята диверсификация, каза Борисов. Той заяви още, че Тръмп ще посети България.

Вижте във видеото още какво каза премиерът Бойко Борисов след срещата с Доналд Тръмп в Белия дом.

За визите

Мисля, че Тръмп ще дойде в България. Мисля, е следващата ни среща ще бъде за отпадане на визите, защото за Полша това се случи, второ България те разглеждат - и не случайно ще излезе това, което сме подписали - стратегически договори за сътрудничество. Гледат на една държава много праволейна, много спазваща единни ценности, които имат САЩ. Стратегически договори за сътрудничество означава еднакво добре да работим в сферата на икономиката, културата, IT технологиите, образованието, културата, отбраната, свободата на медиите, върховенството на закона. Убеден съм, че визите ще паднат, не само защото много сме направили по темата - с Канада отпадането на визовия режим е ярък пример, че не създаваме никакви проблеми. Мисля, че президентът Тръмп ме разбра, че ще остане в сърцата на българите, ако направи този жест. Каза - обещавам да работя много активно и скоро да ти дам отговор. 

За енергийните проекти

Реклама

Тръмп е изключително доволен и в писмения документ, който ще излезе пише - България стратегически газов хъб, на който да има възможност съседните ни страни да си си направят реално диверсификация и те. Това означава, че Балкански поток, интерконектора с Гърция посоката юг-север сега изграждаме и България е потвърдена в документа за стратегически газов хъб. Направих необходимото - те ме разбраха и по този начин мисля, че максимално съм успял да защитя интересите на България.

За АЕЦ „Белене“

Отделихме около 15 минути за АЕЦ "Белене". "Белене" не е руска централа, тя е 100% българска централа със 100% собственост върху реакторите от страна на България. Контурите са на бившата "Арева" - "Фраматом", на немски компании, реална възможност има турбината да е на "Дженеръл Електрик" и когато се изгражда подобен проект, е важно да се знае, че диверсификацията на ядреното гориво ще е примерно на "Уестингхаус". Това е един разкошен проект. Ние с Козлодуй след 10 години ще имаме много площадки. Аз му казах - не мога да правя американски реактор, а два чисто нови реактора да хвърля в реката - ще ме бият българите с камъни. Но той е бизнесмен и веднага схвана, че това е един много добър проект. Още тази седмица идват техните ядрени експерти, ще видят "Белене, реакторите и инфраструктурата на "Козлодуй" и като се има предвид, че целият регион има остра нужда от електричество, целият регион ще има нужда от енергия.

Така че всички, които си мислеха, че идваме тук да ни кажат - не, не.. купувайте оръжие, обратното се получи. Ф-16 са най-добрите, съвместно работим по летищата, за да станат приложими за тях.

Сигурността в Черно море

Черно море е сигурно и винаги съм казвал, че в координационния център, трябва да правите разлика между база, флотилия и център - винаги съм казвал - учения колкото се може повече, за да може възпиращата ни мощ да е ясна за всички. Координационният център е във Варна, щабът в Румъния. Това са логистичните бази. Така, че Черно море си е сигурно и се надявам нашите най-хубави курорти, голфклубове да посетим с президента Тръмп. Пенс ще дойде със сигурност. Ако всичко му е наред на Тръмп, ще дойде в България, защото се очертаваме като най-стабилна и балансирана между всичките ни съседи. Ние нито веднъж не повдигнахме с Тръмп дума срещу трета страна. Ако някой шпионства, ние си залавяме и си отдаваме срок по най-бързия начин да си замине. 

Ние работим за просперитета вече на България. С покупката на нови самолети - Тайланд имат 70. Това не е критерий. Важно е за България да се знае. Ако сега се върна да има среща, той ще говори дълго пред българските медии.

Разликата между Обама и Тръмп

Овалният кабинет си е същият. Политиките са различни. Тръмп е твърд и защитава своя интерес. Аз също бях твърд, за да му предложи вариант и нашият интерес да е защитен. Казах му - ако ние не сме Балканският център за диверсификация, как да обясня на българите, че Турция и Гърция могат, а ние не, какво да направим с нашата газопреносна мрежа или с новите американски компресори риверсивни. Той вика - абсолютно си прав.

Влиянието на Русия

Засегнато е влиянието не само на Русия - на Китай, Турция, ЕС. Когато има зловредно влияние, българските служби и прокуратура показаха, че действат мигновено. Не можах да му обясня, след като прокуратурата, МВР и ДАНС са арестували за шпионаж и има повдигнато обвинение, как български съдия го пуснал да получи орден от Путин.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.