Композиторът Андрей Дреников ще взима с 200 лв. по-малка пенсия от тази на Лили Иванова: Ако не беше минала през леглата на тоя и оня, щеше да е мед.сестра в Кубрат!

0 326

Композиторът Андрей Дреников ще взима с 200 лв. по-малка пенсия от тази на Лили Иванова.

В петък парламентът отпусна пожизнени държавни парични награди на 8 изтъкнати творци. “За” решението гласуваха 134 народни представители, без “против” и с 1 “въздържал се”. Проектът на решение е внесен от Министерски съвет.

Пожизнените държавни парични награди са за особени заслуги към българската държава и нацията. Наградите са в размер на 700 лв. месечно. Народните представители одобриха наградите да бъдат отпуснати на: проф. Анатоли Кръстев – музикант и педагог, Анжел Вагенщайн – писател и сценарист, Георги Дюлгеров – режисьор и сценарист, Иван Стайков – музикант и поет, Иван Иванов – поет, Лили Иванова – поп изпълнител и артист, и Христо Ганев – режисьор и сценарист. Така след години чакане естрадната певица Лили Иванова, която навърши 80 г. тази година, най-после се нареди сред заслужилите артисти, които да получат специална награда за заслугите си. Народното събрание одобри пожизнена награда от 500 лв. месечно да получи Андрей Дреников – композитор и музикант, за изключителните му постижения и за цялостния му принос в областта на културата.

Реклама

„Лили Иванова вместо днеска да казва: „Ама моля ви се, напомпайте ръката, не мога да ви хвана вената, много ви е тънка вената!”, и ако нямаше любовници като Здравко Радоев, като Иван Пеев и като другите, през които е минала, щеше да си остане медицинска сестра, и то не в София, а в Кубрат. Тя е кралицата на българската естрада откъм женската страна. Аз не се оплаквам – така ми е протекъл животът – хората казват: Ау, че си талантлив, ау, ау, ау! Но мен ауканията не ме топлят“, казва в свое интервю Андрей Дреников, който догодина ще празнува 70-ия си юбилей. Лили се пенсионира още преди 15 г., когато навърши 65 г., като пенсията й не е социална. От архива на Концертна дирекция тя успяла да намери едва 4 г. стаж по соцвреме, като едната година й е като медицинска сестра в Кубрат. След промените през 1991 г. си прави фирма и сама започва да се осигурява. Така успява да събере с голям зор едва 17 г. стаж и на тази база й дават 115 лв. и 80 ст.

През 2011 г. Лили Иванова бе предложена за персонална пенсия от Министерството на културата, но тогавашният министър на финансите Симеон Дянков я отряза с мотива, че дължи половин милион лева неплатени данъци на държавата. След като си изчисти задълженията, звездата също бе включена в списъка с предложения, но единствените одобрени тогава бяха оперетната певица Анелия Шуменова, актьорът Васил Михайлов, археологът проф. Людмил Гетов, диригентът Стоян Бабеков и народната певица Янка Рупкина. Пожизнените парични награди за творци бяха създадени през 2013 г. след серия репортажи за Борис Гуджунов, който беше тежко болен и без пенсия. Той, както и всички естрадни изпълнители се оказаха без платени осигуровки за повече от десет години, тъй като документите, пазени от някогашната Концертна дирекция, са изчезнали. “Хора, които са дали страхотно много на българската култура, духовност и нация, защото това, което са давали, е толкова много, че е обидно да получават мизерни пенсии и да карат недостойни старини”, коментира Вежди Рашидов, председател на комисията по култура в НС. Общо 51 души получават тези награди. Йорданка Христова със специална пенсия от 12 години

12 г. преди да дадат специалната пенсия на Лили, дадоха такава на вечната й съперница Йорданка Христова. Още през 2007 г. тогавашният министър на културата предложи персонално възнаграждение от 700 лв. за любимката на Фидел Кастро, което бе прието от парламента. „След промените аз съм се осигурявала като едноличен търговец, не мога да кажа на каква сума, но не ми стигаше за по-добра пенсия, преди да получа персоналната. Това, че имам специална пенсия, не означава, че ми е безразлично какво се случва с колегите ми. Ситуацията е много сложна – за нас най-важното е на тези хора да се признае трудов стаж – за 90% от тях това ще бъде достатъчно. За останалите 10% обаче категорията на осигуряване също е много важна. Известният ни тромпетист Любомир Оджаков десетки години беше диригент на оркестъра в бар “София”. Свиреше 6 нощи в седмицата и получаваше по 25 лв. на вечер. От тях 20% отиваха за данъци. Това са доста пари, но сега той получава 100 лв. пенсия”, каза преди време Данчето. Според нея някои изпълнители заслужават първа категория и не бива да бъдат третирани като “хористи”, както е досега.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.