Радина Червенова нито за миг не пада духом, когато чува диагноза рак! Легендарната новинарка на БНТ отряза косите си и се обърна към себе си и важните неща в живота

0 1 407

Радина Червенова, която е сред най-емблематичните и красиви лица на „По света и у нас” по БНТ, изненадващо напусна, след като води емисията от 1995 г. Водещата се сблъска със страшната диагноза – рак на гърдата, което преобърна живота й. Днес лошото е зад гърба й, но Радина решава да промени живота си. Така взима трудното решение да си тръгне от сградата на „Сан Стефано” 29, където е минал целият й трудов стаж, пише Уикенд.

„Болестта беше шок, но въпреки това не паднах духом. За секунда не съм изпадала в безтегловност. От самото начало имах готовността, желанието и силата да се справя”, сподели в началото на есента тя за битката, която води миналата година. По това време съпругът й Константин Каменаров все още е генерален директор на БНТ, докато през април Емил Кошлуков не го смени на поста. Когато шокът връхлита Радина, цялото им семейство се събира за ден.
„Малката ми дъщеря каза: „Мамо, ние сме като мафия”. В момента, в който се случи нещо с член от нашето семейство, изпадне в някакъв проблем, отвсякъде прииждат всички”, споделя славната говорителка. Семейният съвет се събрал за ден – мъжът й, четирите им деца, племенниците… „Това е невероятно щастие – всичките ми любими хора да са до мен! Може би затова намерих сили и нито за миг не съм се отпуснала”, изтъкна Радина за истинската радост да има голямо, любящо и сплотено семейство.


Тя напуска БНТ съвсем съзнателно. Без драми и съжаления. По желание. И това е външният израз на промяната, която се случи в нея след спечелената битка със страшната диагноза. Днес Радина Червенова е абсолютно наясно по какъв начин се е състояла промяната и с какво по-точно е свързана.

А когато преди година лекарката, която застанала до нея в битката, споделила за това, съвсем не й се вярвало. Тогава тя й казала, че всичко ще се обърне, животът й, мисленето й ще се променят. „Как става това нещо? Аз толкова години съм този човек”, сподели Радина преди дни в ефира на БНТ. Тя бе гост в предаването „Извън играта”. Появи се с нова, къса прическа, усмихната и вдъхновена от новия вълнуващ път, по който е поела в професионален план, но не пожела да разкрие подробности.


За да гостува на водещата Люба Пашова, вече бившата новинарка отново измина добре познатия път по коридорите на телевизията. За първи път от месеци. Толкова години е работила там, а никога не се е случвало толкова дълго време да не влиза в БНТ. И едва сега усетила, че когато се отварят вратите на новинарското студио, като че се отварят тези на дома й. Преди не се е замисляла, просто го е чувствала.


„По стълбите почти се разплаках. И съм благодарна на целия си живот, прекаран тук. Защото срещнах хора, които ме посрещнаха с усмивка, които ми се радваха, които ми казаха думи, които ме разплакаха просто”, сподели Радина. Тя вече знае през каква промяна е преминала. Без да изпада в клишета, изтъкна, че не би могла да се обясни с думи. Защото промяната е чувство, което може да разпознае само човек, който е минал по този път. И все пак Радина изтъкна, че се е обърнала към себе си. „Това, което ти се е случило, може би се е случило, защото си тръгнал по един улей, забравил си за себе си. Увлякъл си се в неща, които всъщност не са най-важните в този живот. И в един момент се обръщаш към себе си. Не по-малко обичаш света и хората около теб. Напротив, цениш ги още повече. Но цениш и себе си. Обичаш много себе си. Научаваш се да казваш „не”, без да обиждаш”, разясни Радина Червенова.


Тя взела решението да напусне БНТ много бързо. И в същия този момент почувствала, че това е най-правилно. Радина обича професията си, БНТ и хората, които работят там. Така че не си е тръгнала разочарована и обидена. „Смятам, че съм си тръгнала навреме. Просто отварям нова страница. Аз не съм човек, който няма да прави нищо, защото не съм научена така. Нещо друго, ново, интересно, което ще ми донесе същия адреналин, ако не и повече, като този, който съм имала досега”, сподели Червенова. Тя загатна, че вече има нещо предвид, но засега ще го запази в тайна. Като му дойде времето, тогава ще го разкрие. Според слуховете, вече е основала своя собствена компания.

Реклама


Радина Червенова е преминала през доста перипетии в професията, за което рядко говори. Затова пък продължава да определя като късмет, шанс или съдба възможността да попадне в БНТ. Започва работа като говорител в телевизията през 1981г., след спечелен конкурс, на който се явили близо 2000 кандидати. „За да бъдеш тогава в телевизията, значи ти си избраният от хиляди. Няма как да не си щастлив и да не искаш да покажеш много повече дори от това, което можеш, защото просто това те задължава”, споделя днес Радина. Тя си дава сметка, че вероятно и днес много зрители допускат, че щом е попаднала в телевизията в тези години, значи има солиден „гръб”. Уви, нямало никого зад нея. Самата тя изобщо не вярвала, че ще успее. „Хората, които повярваха в мен, са хората, на които до ден днешен съм благодарна, на които се възхищавам, и от които много съм научила”, казва водещата. Сред тях са Люси Няголова, Хачо Бояджиев и Бригита Чолакова. Те първи й подават ръка и я учат на най-важното в професията.


Радина Червенкова не само не е имала протекции, а и няколко пъти е „сваляна” от ефир. В годините на комунизма близките й са смятани за дисиденти, а когато идва демокрацията, тя е приемана като човек на предишния режим. Проблемът не е бил в нея. Все пак била едва на 18 години, когато прекрачва прага на телевизията. „Семейството ми е такова, че не бях от работническо-селски произход. Не обиждам никого с това. Напротив, с цялото си уважение го казвам. Но на това не се гледаше никак добре и имах много проблеми. Включително взимане на пропуск, забрана дори гласът ми да се чува в ефир. След това се върнах”, споделя Радина Червенова, която водеше централната емисия от 1995 г., а в новините е от 1993 г. Моментът, за който говори, имал щастлив край. Върнали я, защото се оказало, че има популярност от миналото покрай работата й в предаването „Час по всичко”. Но с това не се свършили трудностите.


Радина била „свалена” от ефир и по време на отпуск. Този ден също много добре си спомня. Тогава вече била водеща на новините. Когато се върнала на работа, разбрала, че вече няма да заема същата длъжност. Не разбрала защо. И един човек, чиято самоличност отказва и днес да разкрие, тогава й предложил избор – или прави репортажи, или си тръгва. „Не обичам лесните неща. Затова може би съдбата ми слага бариери”, споделя Радина Червенова.
Тогава тя се премества в Ефир 2. Първият й репортаж е за откриването на сезона на цирка. Много се притеснявала, тъй като нищо не разбирала от това изкуство. А и нямала представа как трябва да изглежда репортажът. Отишла на място – в ложата е Георги Костов, който тогава е министър на културата. Въпреки напрежението, Радина се справила успешно. Импровизирала, срещнала се с директора на цирка и първият й въпрос бил как се издържат. Той я завел до лунапарка и споделил, че през деня артистите се занимават с това. Върнала се в БНТ, където написала текста. Когато неин колега го прочел, възкликнал впечатлен: „Ти си направила проблемен репортаж. Това не е любопитка.” Пуснали го в новинарската емисия същия ден.


Радина Червенова станала икономически репортер, което й се удавало, тъй като е завършила УНСС. Знанията й били ценни, защото това е времето, в което започват фалитите на банките. И все пак сърцето й не е в икономиката, а в творчеството, в изкуството. От репортаж на репортаж отново дошъл моментът, в който да застане начело на новините, където именно е нейната стихия. Най-неочаквано за нея я извикали и й казали, че седи чудесно пред камера и от утре ще води централните новини на Ефир 2. Това е много щастлив ден за нея. „Няма равно! При мен всичко е на скокове. Ту си горе, ту си долу. Непрекъснато. Целият ми живот е така”, дава си сметка Радина.


За новинарството най-ценни уроци е научила от Люси Няголова. Нужен е, разбира се, опит, но истината е, че трябва да бъдеш себе си, да си искрен в емоцията си, изтъква Червенова. „На мен ми се е случвало за много мои близки хора да съобщавам за тяхната смърт. За трагедии. Всичко това минава през теб. Но това е животът! Не мисля, че има нещо лошо в това зрителят да усети твоята емоция”, казва бившата водеща.
Тя има много близки приятели в телевизията. В БНТ се е омъжила все пак. Радина си припомни сватбения ден. На 16 юли с Константин Каменаров подписали в съвета, а след това булката се върнала на работа, защото била дежурна. Водила „По света и у нас”, а при финалните надписи колегите я изненадали като пуснали Менделсон за музикален фон. Именно тези моменти, а и шегите, които си правят, а често оставят в тайна от зрителите, правят толкова емоционално това да работиш в БНТ, сподели Радина.


Като всеки родител, новинарката също е чувствала вина, че работи прекалено много. И все пак отчита повече позитивите на професията си. „Мисля, че това, че съм имала тази професия, всъщност е дала много на децата ми. Те са хора, които гледат новини, както аз гледам. Станаха любопитни, което е много важно. Интересуват се не само от себе си, а от света, от всичко. Радвам се, че станаха такива хора. Може би съм им липсвала. Старала съм всяка свободна минута да бъда с тях, защото на първо място слагам семейството и след това е професията. Опитвала съм да балансирам, което никак не е лесно, да бъда еднакво добра и на двете места. Като виждам резултата, много съм доволна”, споделя Радина Червенова.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.