Намалиха присъдата на акушерката била новородено с юмруци по главата

0 117

Намалиха присъдата на акушерката удряла новородено бебе по главата, видя narod.bg. Неизвестен остава мотивът на здравната работничка да пребие бебето.

Видеозаписите от служебна камера са основното доказателство срещу акушерката Емилия Ковачева, която бе осъдена да лежи в затвора за опит за убийство на бебето Никол. 

Има обаче и смечкаващи вината ѝ обстоятелства, които налагали наказанието да бъде коригирано с 2 г. – от 18 на 16 г. затвор, става ясно от мотивите към присъдата на втората инстанция – Софийския апелативен съд (САС). Те бяха публикувани в понеделник.

Реклама

В тях се посочва, че през 2015 г. акушерката е работела извънредно без “междудневни почивки”. Вземала по две 12-часови смени, въпреки че професията ѝ е “рискова”, цитира „24 часа“. През март поела седем 24-часови дежурства, а до деня на побоя над детето (18 април) – три. Според магистратите “многобройни нарушения на трудовото законодателство”, открити от инспекцията по труда, “в значителна степен са улеснили” престъплението.

Неизвестен остава мотивът на Ковачева да посегне на детето и да му нанесе 39 удара. Според съда акушерката няма психично заболяване и не страда от синдрома на “бърнаут” (професионално прегряване).

За намалената присъда повлияли разкаянието ѝ пред съда, добрите ѝ характеристики през годините, тежкото ѝ семейно положение и фактът, че е вдовица с 2 деца. Според магистратите от значение е и продължителността на делото заради експертизи и разпити.

По-лека присъда от 16 г. не може да се даде, тъй като на бебето е причинена черепно-мозъчна травма. 2 години след побоя се е отключила епилепсия, посочва САС. Детето имало 3 пристъпа, последната експертиза показала, че е добре.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.