Щерката на Кака Лара и Владо Береану вече е актриса, Бернарда дебютира в „Армията”

0 3 590

Знаем я като винаги усмихнатата Кака Лара от „Милион и едно желания” и детските предавания на БНТ. На 36 години тя приключва 15-годишния си брак с не по-малко известният от нея журналист и колега Владо Береану, изхвърлят я от БНТ и остава съвсем сама с дъщеря си Бернарда. Това е преломен момент в живота на актрисата, който я хвърля в емоционална дупка и я затваря в дома й за дълго време, а всеки опит да се утвърди в други частни телевизии завършва с фиаско, пише Уикенд.


9 години по-късно Лазара, както е истинското име на екранната любимка, отново е щастлива и работи в „Театъра на Армията” като пиар. А миналата седмица едвам смогваше да приема поздравленията, защото Бернарда направи своя театрален дебют.

 Дъщерята на Лара Златарева и Владо Береану играе в най-новата постановка на режисьора Красимир Спасов на малка сцена в „Театъра на Армията” „Любов, любов, любов”. Само че да влезеш в театъра „с връзки” е едно, а да заслужиш аплодисменти е съвсем друго. Бенджи достойно защити името на родителите си. Момичето е наистина много талантливо и себеотдадено. Няма съмнение, че я чака голяма бъдеще на сцената.  


„Много ми е чудно защо при такива родители се получава такова свястно дете. Сигурно е напук!”, шегува се мама Лара, която си все същата лудетина както когато беше кака и пояснява:
„Не съм се опитвала да я отклоня от професионалния й избор. Мислех си, че ще е като мен – това че учи в НАТФИЗ, не гарантира, че ще стане актриса. Но май ще ме опровергае. Тя е студентка в трети курс и се чувства прекрасно. Има късмета да се учи при изключителни преподаватели – Ивайло Христов, прекрасни асистенти – Кристина Янева, Мира Гоговска, Мартин Киселов. Разказва ми интересни неща от процеса на своето обучение, които за мен са нови като практика и стил на учене. Изключително е запалена. Мисля, че има качества. Беше доста малка, когато попадна в школата на Малин Кръстев в „Младежкия театър”. За разлика от мен, тя няма отношение към телевизиите, въпреки, че имаше покана да води някакво предаване по БНТ, но слава Богу, категорично отказа. Много е страшно да бъдеш всеяден. А аз в БНТ съм водила какво ли не, включително предаване за тенис. Децата днес са много различни. Те не правят нещо на всяка цена” , казва Лара.


Режисьорът Красимир Спасов сам е избрал Бернарда за ролята, не просто да я извади от дебелата потомствена сянка на артистичната фамилия, а за да покаже по един увлекателен начин таланта й на характерна актриса – необичайна, неординарна и самобитна.
Пиесата на Майк Бартлет ни повежда през времето от годините на сексуалната революция и „Бийтълс” до наши дни чрез взаимоотношенията между деца и родители и това как те се променят, подобно на музиката, модата и идеалите през епохите. Трима млади – Кенет (Симеон Дамянов), брат му Хенри (Асен Кобиларов) и Сандра (Ели Колева, също студентка в НАТФИЗ), се заплитат в любовен триъгълник, който завършва с брак между Санра и по-малкият брат. Следва сблъсък на поколенията – техните деца – Роузи (Бернарда Береану) и Джейми (Тигран Торосян) вече в тийнейджърска възраст преживяват тежко развода на родителите си. Тук никой не се издават присъди, но и няма невинни.
Сюжетът наподобява донякъде случилото се в семейството на Бернарда Береану.

Може би това е една от причините студентката от НАТФИЗ да покаже удивителна зрялост в играта си. Родителите й Лара Златарева и Владо Береану навремето бяха особено атрактивна двойка. Всички им се радваха и възхищаваха. Двамата живеят в удивителна хармония 15 години. Любовта обаче може да трае и след развода. Истината е, че през по-голямата част от техния брак Лара и Владо са били много добри приятели и навременната раздяла е може би рецептата да запазиш отношенията си с даден човек.
„Свидетели сме на измъчените връзки в името на детето и на това какво ще кажат хората. Имам късмет да срещам много интелигенти мъже в живота си, с които съм се обграждала. Сигурно за това не съм усетила раздялата. До ден днешен, включително и вчера ние с Владо се чуваме. Понеже Бенджи е достатъчно голяма и не ни е тема, имаме някои лични питания, когато направя нещо, държа на неговата оценка. Той когато издаде книга, аз я четях още в насипно състояние черновите. След това той написа пиеса и първата консултация беше с мен”, разказва Лара.


Когато тв журналистът с румънско потекло прави един от най-известните си репортажи за екзекуцията на Елена и Николае Чаушеску, Лара била мъничка.
Това всъщност е първата му поява по телевизията. След това започва да прави с Величко Скорчев съботно-неделни сутрешни предавания и в нейните спомени е винаги рошав и с едни слушалки на криво да казва новини от Си Ен Ен. Величко Скорчев го представя като заклетият ерген и щурата Лара се смее, че е такъв, защото не е попаднал на нея. Човек не знае на какво се смее и какво си пожелае, то вземе та се случи. Днес тя не би се лишила по никакъв начин от неговото приятелство.
С другият човек в живота си – Веско, Лара е толкова време, колкото е била и с Владо. Той се превръща във втори баща за Бернарда, а общата им дъщеричка Вая е на 8 и е във втори клас. Познават се добре с Владо. Скоро чели някъде, че не са добре психически хората, които запазват такива отношения в семейството. При тях всичко се случва по най-готиния начин.

Реклама

Всички били заедно на откриването на новия дом на Бенджи, която живее вече самостоятелно като студентка. Разликата в годините между Владо Береану и Лара е 20. През 1995-а, когато заживяла с него, е на 21 и нямала шанса да порасне, защото получавала всичко на готово. Запалена от някакви неща, които разказва с момичешки наивитет, той коментира с насмешка: „Да, да, нормално, това е възрастта да се възхищаваш на такива неща”.
След развода Лара преминава сама през купуването на къща, създаването на дом, през радостта да си вземеш каравана, да ходиш на къмпинг – нещата, които заедно им се случват за пръв път. Признава, че с втория си партньор Веско е пораснала. Когато често казва, че не може да готви, то е не защото не е искала да се научи, а защото Владо Береану е вманиачен кулинар. Кухнята била негово запазено пространство. Никога никой в семейството не е имал шанса да се научи да готви, защото стъпването там било табу. Докато сега някогашната Кака Лара готви с рецепти от интернет и има късмета на начинаещия, Бенджи е наследила неговия кулинарен талант и побърква майка си с вкуснотиите, които готви.


Интересна е историята на бабата и дядото на Бенджи, с чиято помощ е расла. Майка й Лара Златарева е дете на театъра, а днес в Армията голяма част от по-възрастните актьори я знаят като малкото Ларче, което покрай мама и тате е израснало в „Младежкия театър”, спало е по реквизитите зад кулисите. Баща й Иван Златарев, любимия дядо на Бенджи, е дългогодишен актьор, един от малкото над 80-годишни кадри, които и до днес играят. Той и в момента играе в „Суматоха” на Иван Добчев в „Сфумато” след като преживя инсулт миналата година и се пребори с последствията.  Когато Лара била малка, играел лошият във всички тв филми и в телевизионния театър. В училище не било лесно да си дъщерята на лошият. След това БНТ си го харесало за Дядо Мраз и Лара се издигнала като дъщерята на Дядо Мраз.


Майка й Клелия Златарева, съответно любима баба на Бенджи и сестричката й Вая, пък е човек, който цял живот е дирижирал зад кулисите като асистент режисьор. Дълги години е в рекламата на Малък градски театър „Зад канала”. Сега и тя е в „Армията”. С Лара работят заедно.


Днес малцина знаят, че Кака Лара е дипломирана актриса с не малък стаж. Едва 3-годишна е играла в „Нора” на Ибсен, била дете на Цветана Манева в Пловдивския театър. Когато 16-годишна се превръща в Кака Лара, работейки в единствената по онова време телевизия, преподавателят й проф. Пламен Марков още във втори курс каза: „Лара, внимавай, защото заради Кака Лара никога няма да изиграеш онези роли, които би могла!”. Тогава си казала „Абе тоя човек какви глупости ми говори! Аз съм тук толкоз популярна, как ще зарежа телевизията, защото нямало да мога да изиграя нещо си?”
Съвършено прав се оказва професорът, както и за много други неща. А Бернарда смело върви по стъпките на баба си и дядо си. В момента с колеги от НАТФИЗ репетират „Ние, врабчетата” на Радичков, не къде да е, а в Младежкия театър.


„Щастлива съм да ирая тук, откъдето са започнали моите предци”, казва Бенджи. Наред с успеха, младата дама, която е копие на майка си, е влюбена и много щастлива, защото е намерила своя звезден принц. 21-годишната хубавица залюби актьор и от доста време двамата са заедно. Името му е Сотир Мелев, а връзката им е факт от повече от година. Двойката дори вече си е правила романтични пътувания до Венеция и диви партита из родното Черноморие. Бенджи дори споделя снимки от всяко тяхно общо приключение. Влюбената двойка очевидно се чувства доста сигурна в отношенията си, тъй като през ваканциите поемат грижата и за трети човек. Засега не става дума за тяхно общо дете, а за по-малката сестра на Бенджи—Вая.


Почти цяло лято тримата изкараха на морето, а от снимките личи, че Сотир се разбира страхотно с малката сестра на любимата си. Амбициозната девойка прави всичко възможно, за да покаже, че не е просто дъщерята на Кака Лара и Владо Береану, а талантлива млада актриса.


Татко й Владо Береану не можа да присъства на премиерата в „Армията”, защото не е в София. За онези, които не знаят, той прави доста успешно собствено предаване в телевизия „Евроком”. Баба й и дядо й също ще я гледат на следващи представления, защото като артисти знаят, че на премиерата спектакълът е още „суров” и чак след третото става по-хубав.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.